Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o

Στην Αίγυπτο με τον Kitsomitso

Ο Kitsosmitsos είναι παλιός διαδικτυακός φίλος της Πυξίδας.Του αρέσει η καλή ζωή, το φαγητό και τα ταξίδια, έχει άποψη για πολλές πτυχές της ζωής και προβληματισμούς. Στο παρελθόν «χάρισε» στην Πυξίδα ένα ταξίδι του στη Ρώμη, ενώ αυτή τη φορά μάς ταξιδεύει στην Αίγυπτο, όπου βρέθηκε εξαιτίας ενός συνεδρίου. Αν κάνετε κλικ πάνω σε καθέναν […]

Ο Kitsosmitsos είναι παλιός διαδικτυακός φίλος της Πυξίδας.Του αρέσει η καλή ζωή, το φαγητό και τα ταξίδια, έχει άποψη για πολλές πτυχές της ζωής και προβληματισμούς.

Στο παρελθόν «χάρισε» στην Πυξίδα ένα ταξίδι του στη Ρώμη, ενώ αυτή τη φορά μάς ταξιδεύει στην Αίγυπτο, όπου βρέθηκε εξαιτίας ενός συνεδρίου.

Αν κάνετε κλικ πάνω σε καθέναν από τους τρεις τίλους που ακολουθούν, θα μεταβείτε στις αυθεντικές αναρτήσεις του, που βρίσκονται στο ιστολόγιό του «Ό,τι φας και ό,τι πιεις» και εκεί θα μπορέσετε να δείτε ακόμα περισσότερες φωτογραφίες.

Ας διαβάσουμε τι γράφει και ας ταξιδέψουμε μαζί του:


Αίγυπτος:
Bibliotheca Alexandrina

«Κάποια πράγματα για την παλιά αλλά και την νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας μπορεί κανείς να διαβάσει στην wikipedia. Πληροφορίες επίσης μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα της Bibliotheca Alexandrina. Για να δούμε τι μπορούν να μας πουν και οι εικόνες.

DSCN2554

» Στην είσοδο της βιβλιοθήκης από την πλευρά που προσεγγίζουν συνήθως τα λεωφορεία, υποδέχεται τον επισκέπτη άγαλμα του Πτολεμαίου του Β’ γνωστού και ως Φιλάδελφου, στα χρόνια του οποίου η Αλεξάνδρεια έγινε έδρα του ελληνιστικού κόσμου.

DSCN2555

» Το γύρω-γύρω της βιβλιοθήκης είναι από πέτρα γρανίτη από το Ασουάν, όπου με καλλιγραφία είναι γραμμένες επιγραφές από όλες τις γνωστές γλώσσες του κόσμου.

DSCN2529

» Στον προαύλιο χώρο μας υποδέχεται – τι άλλο; – ο Μέγας Αλέξανδρος που είναι αυτός που ίδρυσε την πόλη της Αλεξάνδρειας και της έδωσε το όνομά του. Στο πίσω μέρος της στήλης αναγράφεται και ο Έλληνας υπουργός Πολιτισμού [που επί των ημερών του έγινε η δωρέα της στήλης αυτής.

DSCN2514

» Η κατασκευή του κτιρίου μοιάζει με ηλιακό δίσκο, χαρακτηριστικό της αρχαίας Αιγύπτου. Είναι μισοβυθισμένο στα νερά (συντριβάνι) που βρίσκεται μπροστά για να δείξει τον ήλιο που ξεπροβάλει από τη θάλασσα.

DSCN2528

» Είναι γυρτός ο δίσκος, ώστε να επιτρέπει τον φυσικό φωτισμό του εσωτερικού χώρου. Τέλος, φαίνεται ότι είναι ελλιπής επειδή ο δίσκος συμβολίζει την γνώση και η γνώση δεν έχει τέλος.

DSCN2512

» Ακριβώς απέναντι από το συνεδριακό βρίσκεται ο κυρίως χώρος της Βιβλιοθήκης. Μέρος αυτού του χώρου είναι προσβάσιμο για τους τουρίστες με είσοδο 10 αιγυπτιακών λιρών. Φυσικά περιλαμβάνει και μισή περίπου ώρα ξενάγηση στον ευρύτερο χώρο.

DSCN2532

» Ο Δημήτρης ο Φαληρεύς ήταν ο εμπνευστής της ίδρυσης της αρχαίας Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας, γι αυτό και βρίσκεται εδώ το άγαλμά του.

DSCN2536

» Απόψεις του χώρου από υπερυψωμένο επίπεδο ειδικό για επισκέπτες. Οι τοίχοι είναι έτσι κατασκευασμένοι ώστε να απορροφούν τους ήχους. Αρκετός κόσμος βρίσκεται καθημερινά στην βιβλιοθήκη για να μελετήσει.

DSCN2539

» Μέσα στις κολώνες που βλέπουμε υπάρχει αντιπυρικό σύστημα και ειδικές κουρτίνες που απομονώνουν τον χώρο σε περίπτωση πυρκαγιάς. Έτσι θα αποφευχθούν καταστροφές του παρελθόντος – μην ξεχνάμε ότι στην αρχαιότητα η Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας καταστράφηκε δύο φορές από πυρκαγιές.

DSCN2544

» Η Βιβλιοθήκη περιλαμβάνει και μερικά επιπλέον μουσεία, στα οποία όμως οι φωτογραφίες δεν επιτρέπονται. Αξίζει να τα επισκεφτεί κανείς για τις γκραβούρες της παλιάς Αλεξάνδρειας.

DSCN2550

» Η νέα Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας είναι έργο παγκόσμιας απήχησης. Πολλές χώρες συμμετείχαν σ’αυτή την αξιόλογη προσπάθεια, ανάμεσα στις οποίες φυσικά και η Ελλάδα».

Αίγυπτος: Αλεξάνδρεια

«Αλεξάνδρεια, λοιπόν. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αιγύπτου, ίσως η πιο γνωστή πόλη που πήρε το όνομά της από τον Μέγα Αλέξανδρο. Αl-Iskandariyya η λεγόμενη από τους Άραβες που και αυτοί με τη σειρά τους την κατέκτησαν. Αν ο επισκέπτης περιμένει να βρει στην Αίγυπτο τους απόγονους των Φαραώ μάλλον θα δυσκολευτεί. Περίπου 80% των σημερινών Αιγυπτίων είναι απόγονοι των Αράβων κατακτητών.

DSCN2481

» Για τους Έλληνες βέβαια η Αλεξάνδρεια κρύβει και άλλα, πλην του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Γενέτειρα πολλών γνωστών Ελλήνων, πατρίδα της Πηνελόπης Δέλτα και του Κωνσταντίνου Καβάφη (το σπίτι του λειτουργεί ως μουσείο) και έδρα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής. Τα σπίτια πολλών Ελλήνων διατηρούνται ακόμη. Στην καλύτερη περίπτωση λειτουργούν ως μουσεία ή και κυβερνητικά κτίρια. Μην ξεχνάμε ότι οι Έλληνες της Αιγύπτου διώχθηκαν βίαια μαζί με τους υπόλοιπους αλλοδαπούς της χώρας μισό περίπου αιώνα πριν, με αποτέλεσμα η ελληνική κοινότητα της πόλης να αριθμεί πλέον μια χούφτα χιλιάδες μόνο. Παρόλα αυτά, αρκετοί κάτοικοι της Αλεξάνδρειας μιλάνε ελληνικά, ενώ στο ξενοδοχείο μας υποδέχτηκε και η ελληνική σημαία.

DSCN2480

» Η πόλη βρίσκεται στο δέλτα του Νείλου και βρέχεται από την Μεσόγειο. Ως παραλιακή πόλη έχει την γοητεία της. Αρκετοί την συγκρίνουν με την παραλία της Θεσσαλονίκης – εδώ επεμβαίνουν οι θεσσαλονικείς φίλοι μας και λένε ότι Σαν την Σαλονίκη δεν έχει…

DSCN2521

» Το συνέδριο κρατούσε αρκετές ώρες οπότε δεν είχαμε ευκαιρία να δούμε πολλά πράγματα. Ούτε στους κήπους του Φαρούκ πήγαμε, ούτε στις κατακόμβες, ούτε στο σπίτι του Καβάφη ούτε βόλτα στο Κάιτ Μπέι. Στην πρώτη ευκαιρία όμως έκανα μια βόλτα στην παραλία κοντά στο ξενοδοχείο που μέναμε.

DSCN2564

» Τα ταξί της Αλεξάνδρειας είναι κίτρινα και μαύρα. Τα βανάκια που διακρίνονται είναι κάτι μεταξύ λεωφορείου και ταξί με αρκετά φτηνό εισιτήριο. Περιττό να πει κανείς ότι η οδήγηση στην Αίγυπτο είναι απλώς από άλλο πλανήτη. Τέτοιο στριμωξίδι, ταχύτητα, τρέλα και πέσιμο στα φρένα δύσκολα βρίσκει κανείς. Για να βλέπουμε ότι υπάρχουν πολύ χειρότερα από την Αθήνα. Ειδικά την Παρασκευή το βράδυ (οι μουσουλμάνοι έχουν αργίες Παρασκευή και Σάββατο) η κίνηση ήταν απίστευτη!

DSCN2558

» Πολλά αξιοθέατα μπορεί να μην είδαμε, επίσκεψη στο Πατριαρχείο όμως κάναμε.
DSCN2592

DSCN2596

» Μάλιστα ήμασταν ως γκρουπ καλεσμένοι του Πατριάρχη στους κήπους του Πατριαρχείου.

DSCN2570

» Αν κάτι κάνει αίσθηση στην Αίγυπτο είναι σίγουρα το φαγητό της. Ορισμένες φορές αρνητικά, καθώς αρκετός κόσμος ταλαιπωρείται από γαστρεντερίτιδες κυρίως λόγω νερού. Γι αυτό λοιπόν προσοχή στο νερό της βρύσης, τα παγάκια και τις σαλάτες και τα φρούτα που έχουν πλυθεί με νερό της βρύσης. Επίσης, ας ξεχάσουμε και το χοιρινό, καθώς λόγω Ισλάμ θεωρείται ακάθαρτο κρέας. Τι μένει να φάει κανείς; Πολλά πράγματα ασφαλώς. Και ορεκτικά και κρεατικά και θαλασσινά. Διαλέγετε και παίρνετε.

DSCN2609

» Το απόγευμα της Κυριακής που ξάπλωσα για λίγο να ξεκουραστώ, μια δυνατή φωνή με ξύπνησε. Ψάχνοντας να βρω από πού έρχεται, βρήκα σημάδι που κάτι έδειχνε.

» Τελικά βγήκα στο μπαλκόνι και… (κλικ εδώ)

» ΥΓ Όμορφη ή άσχημη τελικά η Αλεξάνδρεια; Από τη μία η ποίηση, οι αναμνήσεις και η αρχαιότητα, από την άλλη η βρωμιά, η εγκατάλειψη, η φτώχεια και η τρέλα. Πού βρίσκεται άραγε η αλήθεια; Το πιθανότερο είναι ότι ό,τι ψάξει ο καθένας μας, αυτό θα βρει.

» ΥΓ1 Η περιήγηση στην πόλη σίγουρα δεν είναι ολοκληρωμένη. Αυτά καταφέραμε να δούμε τις ώρες που δεν είχε διαλέξεις στο συνέδριο. Ευτυχώς την υπόλοιπη την είχα δει παλιότερα.Ακολουθεί τρίτο μέρος με εικόνες από το Κάιρο».

Αίγυπτος: μια τζούρα Κάιρο

«Την τελευταία μέρα του συνεδρίου, ξεκινήσαμε πρωί για το Κάιρο, απ’όπου θα παίρναμε το αεροπλάνο για την επιστροφή. Η διαδρομή είναι μέσα από την έρημο, όπου ξεπροβάλουν οάσεις, περιστερώνες αλλά και πόλεις που χτίζει η κυβέρνηση της χώρας για να αποσυμφορίζει την πολύβουη πρωτεύουσα, όπου υπολογίζεται ότι ζούνε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι. Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσκεψη στις Πυραμίδες της Γκίζας και κρουαζιέρα στον Νείλο με γεύμα.

DSCN2625

» Οι Πυραμίδες της Γκίζας είναι το μόνο από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου που σώζεται. Ως γνωστόν, χρησίμευαν ως τάφοι για τους Φαραώ. Κατά σειρά μεγέθους είναι η πυραμίδα του Χέοπα, η πυραμίδα του -γιου του Χέοπα – του Χεφρήνου και η αρκετά μικρότερη πυραμίδα του – εγγονού του Χέοπα και γιου του Χεφρήνου – Μυκερίνου. Η Γκίζα αρχικά βρισκόταν μακριά από το Κάιρο, πλέον όμως είναι ουσιαστικά ενωμένη. Οι Πυραμίδες βρίσκονται στα όρια της ερήμου. Κατεβαίνοντας κανείς τρία πράγματα του κάνουν εντύπωση: ο όγκος των πυραμίδων, η ζέστη της ερήμου και η βρώμα από τις καμήλες. Πριν προλάβει να συνέλθει από το σοκ, έρχεται η «επίθεση» από τους πλανόδιους πωλητές. Καλύτερα είναι να τους αποφύγει κανείς. Επιπλέον, μην προσπαθήσετε να βγάλετε φωτογραφίες τις καμήλες εκτός αν θέλετε να δώσετε χρήματα στους ιδιοκτήτες τους.

» Πρώτη, μεγαλύτερη και αρχαιότερη δεσπόζει η Πυραμίδα του Χέοπα.

» Δίπλα της βρίσκονται μικρότερες πυραμίδες που ανήκουν στις συζύγους, τους ιερείς κτλ.

» Η Πυραμίδα του Χεφρήνου είναι επισκέψιμη μέσω ενός πολύ στενού
διαδρόμου – δεν ενδείκνυται για κλειστοφοβικούς. Φτάνοντας στον νεκρικό
θάλαμο δεν βλέπει κανείς τίποτε, αφού ό,τι βρισκόταν μέσα έχει συληθεί.

DSCN2634

» Από κοντά οι πυραμίδες φαίνεται ότι έχουν βαθμίδες με τις πέτρες. Αν κοιτάξει όμως κανείς στην κορυφή της πυραμίδας μπορεί να δει ό,τι έχει απομείνει από το υλικό που έδινε στις πυραμίδες την λεία υφή τους.

» Σε μικρή απόσταση βρίσκεται και η Πυραμίδα του Μυκερίνου. Είναι αρκετά μικρότερη των άλλων δύο, δείγμα της παρακμής που άρχιζε σιγά-σιγά στην 4η Δυναστεία των Φαραώ της Αιγύπτου.

DSCN2644

» Από ένα πλάτωμα λίγο πιο πέρα φαίνεται πιο καθαρά το σύμπλεγμα των Πυραμίδων της Γκίζας.

» Λίγο πιο πέρα οι καμήλες ξεκουράζονται. Αφήστε καλύτερα τον ξεναγό σας να διαπραγματευτεί, γιατί τους τουρίστες κυριολεκτικά τους «μαδάνε».

» Στάση στην Σφίγγα δεν καταφέραμε να κάναμε λόγω κάποιας διένεξης που υπήρχε εκείνη την στιγμή στον χώρο. Επόμενη στάση, κρουαζιέρα μετά γεύματος στον Νείλο. Η είσοδος στον χώρο πριν επιβιβαστεί κανείς στο πλοιάριο.

DSCN2648

» Τα περισσότερα από τα ψηλά κτήρια είναι, φυσικά, ξενοδοχεία.

DSCN2649

» Τελευταίος σταθμός πριν το αεροδρόμιο, το Αρχαιολογικό Μουσείο του Καϊρου. Εντός του μουσείου απαγορεύονται οι φωτογραφικές μηχανές και είναι ιδιαίτερα αυστηροί σ’αυτό. Οι θησαυροί που βρίσκονται εντός είναι απίστευτοι. Ακόμη και το παλιό κτήριο ταιριάζει απόλυτα με τους θησαυρούς που βρίσκονται μέσα σ’αυτό.

DSCN2654

» ΥΓ Για όσους βρεθούν στο Κάιρο αξίζει ένα βράδυ να πάνε στις Πυραμίδες όπου παρουσιάζεται το θέαμα Ήχος και Φως. Απλά, φαντασμαγορικό! Επίσης τουριστικό μεν αλλά ιδιαίτερα επιμορφωτικό ως προς την ιστορία της Αρχαίας Αιγύπτου είναι το Φαραωνικό Χωριό – κάτι σαν την Ντίσνεϋλαντ στα αιγυπτιακά. Η Αίγυπτος επίσης φημίζεται για τα αρώματά της. Τα αποστάγματα που παρασκευάζονται στην χώρα αποτελούν βάση για πολλά γαλλικά κυρίως αρώματα.

» ΥΓ1 Οι Αιγύπτιοι είναι γενικά φιλόξενοι. Εξαίρεση αποτελούν οι φανατικοί θρησκευόμενοι. Εξαιτίας βομβιστικών επιθέσεων στο παρελθόν, τα τουριστικά λεωφορεία και πλοιάρια συνοδεύονται από άντρες της πολιτοφυλακής. Σε παλιότερη επίσκεψή μου πάντως στο Κάιρο περπατήσαμε άφοβα και το βράδυ χωρίς κάποιος να μας πειράξει.

» ΥΓ2 Εκείνο που ξεχωρίζει πάντως σίγουρα είναι η τεράστια διαφορά μεταξύ των πλουσίων και των φτωχών. Από την μία ζούνε σε σπίτια απίστευτης ομορφιάς και από την άλλη σε ημιτελειωμένα σπίτια – δεν τα τελειώνουν για να μην πληρώσουν τον ειδικό φόρο αποπεράτωσης στο κράτος.

» ΥΓ3 Παρόλα αυτά, μπορώ να πω ότι το Κάιρο μου αρέσει πάρα πολύ. Την επόμενη φορά που θα επισκεφτώ την χώρα, πάντως, σκοπεύω να κάνω την διαδρομή με πλοίο από το Φράγμα του Ασουάν. Όσοι έχουν κάνει την διαδρομή την προτείνουν ανεπιφύλακτα!»

Πυξίδα Copyright © Πέννυ Μπροτζάκη
e – mail: pennybrotzaki@gmail.com

http://blogs.pathfinder.gr/pyxida/
http://blogs.pathfinder.gr/behappy
http://blogs.pathfinder.gr/attic
http://profiles.pathfinder.gr/view/pennybr

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Sports in

Τρέλα με Μαρινάκη στα αποδυτήρια – Η ξεχωριστή αγκαλιά στον Ελ Αραμπί

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης πήγε στα αποδυτήρια του Ολυμπιακού μετά την ιστορική πρόκριση των «ερυθρολεύκων», αποθεώθηκε και αποθέωσε τους παίκτες του

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024