Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Βρετανικό δημοψήφισμα – πρώτες σκέψεις

Βρετανικό δημοψήφισμα – πρώτες σκέψεις

...

Μια από τις πιο περίεργες πτυχές της πρόσφατης εκστρατείας δημοψηφίσματος στην πατρίδα μου ήτανoλεγόμενος κανόνας του ‘purdah’. Αυτή η λέξη, που η καταγωγή της είναι περσική, μπήκε στην αγγλική γλώσσα, όπως πολλές άλλες, από την Ινδία. Αρχικά, η λέξη σήμαινε ‘πέπλο’ αλλά με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψειτο έθιμοτων συγκεκριμένων κοινοτήτων μέσα στις οποίες οι γυναίκες κρατούνταν ξεχωριστά από τους άντρες, και με ενδυμασία που τις κάλυπτε πλήρως όταν έβγαιναν έξω.

Τώρα ο όρος ‘purdah’ χρησιμοποιείται στη Βρετανία, τουλαχίστον, προκειμένου να δηλώσει το εκλογικό έθιμο σύμφωνα με την οποίο ο δημόσιος τομέας και η διπλωματική υπηρεσία δεν σχολιάζουν ποτέ ούτε εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στις εκλογικές εκστρατείες των πολιτικών κομμάτων. Για το πρόσφατό μας δημοψήφισμα, και με την επιμονή του βρετανικού κοινοβουλίου, αυτό το έθιμο μετατράπηκε σε νομοθετική ρύθμιση.

Αυτός είναι ο λόγος για την πρόσφατη και ασυνήθιστη σιωπή μου! Από τις 27 Μαΐου μέχρι το τέλος της εκστρατείας, δεν είπαμε τίποτε δημόσια για την σημαντική επιλογή που κλήθηκαν να κάνουν οι βρετανοί ψηφοφόροι.

Όλοι ξέρετε πλέον, είμαι σίγουρος, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά για να μετατρέψουμε τη βούληση του βρετανικού λαού σε δράση. Αυτή η δουλειά θα εμπλέξει όλους μας τους ευρωπαίους εταίρους. Την Παρασκευή 25 Ιουνίου ο Βρετανός Πρωθυπουργός μίλησε για το απότελεσμα. Παρακάτω θα βρείτε τη δήλωσή του μεταφρασμένη στα ελληνικά και σας παροτρύνω να τη διαβάσετε.

Κλείνοντας αυτές τις πρώτες σκέψεις, θα ήθελα να προσθέσω κάτι προσωπικό, με τη δική μου φωνή: είναι φανερό ότι, το επόμενο διάστημα, πολλά πράγματα θα αλλάξουν στις θεσμικές μας σχέσεις στην Ευρώπη, όμως οι αξίες που μοιραζόμαστε δεν πρόκειται να αλλάξουν. Κι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου περήφανο που είμαι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και του κόσμου.

Δήλωση του Πρωθυπουργού

«Η χώρα μόλις ολοκλήρωσε μια γιγαντιαία άσκηση δημοκρατίας – την μεγαλύτερη, ίσως, στην ιστορία μας. Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια πολίτες από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρειο Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ, είπαν την γνώμη τους.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι στη χώρα μας εμπιστευόμαστε τους πολίτες στις μεγάλες αποφάσεις.

Δεν είμαστε απλώς κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στα ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησής μας, υπάρχουν φορές που το σωστό είναι να ρωτήσουμε απευθείας τους πολίτες – και αυτό κάναμε.

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η θέλησή τους πρέπει να γίνει σεβαστή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ της δικής μου άποψης, συμπεριλαμβανομένων και όσων παραμέρησαν κομματικές διαφορές και υποστήριξαν αυτό που πίστευαν ως εθνικό συμφέρον.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ όλους εκείνους που συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου για το αγωνιστικό πνεύμα και το πάθος με το οποίο εξέθεσαν τα δικά τους επιχειρήματα.

Η απόφαση του Βρετανικού λαού αποτελεί εντολή που πρέπει να εκτελεστεί. Δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε ελαφρά τη καρδία, αφού ειπώθηκαν τόσα πολλά από τόσους πολλούς φορείς για τη βαρύτητα αυτού του ζητήματος.

Άρα το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο.

Ολόκληρος ο κόσμος παρακολούθησε την επιλογή της Βρετανίας. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Βρετανική οικονομία στηρίζεται σε βαθειά και ισχυρά θεμέλια.

Και θα ήθελα επίσης να διαβεβαιώσω τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της Ευρώπης και τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν καταρχήν αλλαγές στον τρόπο της ζωής τους. Δεν θα υπάρξει κάποια καταρχήν αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες μας ταξιδεύουν, στην διακίνηση των αγαθών μας και στην διάθεση των υπηρεσιών μας.

Θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Κι αυτό απαιτεί την πλήρη συμμετοχή των τοπικών κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση και η προώθηση των συμφερόντων όλων των μερών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά προπαντός απαιτείται μια ισχυρή, αποφασισμένη και αφοσιωμένη ηγεσία.

Είναι τιμή για μένα και είμαι πολύ περήφανος που υπηρέτησα έξι χρόνια τη χώρα ως Πρωθυπουργός.

Πιστεύω ότι κάναμε μεγάλα βήματα προόδου, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην ιστορία, με μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας και την εκπαίδευση, με περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες, με μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινωνία, με τήρηση των δεσμεύσεών μας προς τους πιο φτωχούς του κόσμου, με τη δυνατότητα που δώσαμε στους ανθρώπους που αγαπιούνται να παντρεύονται άσχετα με το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Αλλά προπαντός καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη δύναμη της βρετανικής οικονομίας και είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι μας βοήθησαν σ΄αυτό.

Πάντα πίστευα ότι θα πρέπει να κοιτάμε τις μεγάλες αποφάσεις κατάματα, όχι να τις αποφεύγουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας των τελευταίων 70 ετών, για να επαναφέρουμε την οικονομία μας από το χείλος του γκρεμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στο δίκαιο, νόμιμο και αποφασιστικό δημοψήφισμα στη Σκωτία. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμεύτηκα να επαναδιαπραγματευτώ τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και να προχωρήσω σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδό μας – και όλα τα τήρησα.

Έδωσα την μάχη αυτή με τον μόνο τρόπο που ξέρω, με την καρδιά και το μυαλό και είπα με ακρίβεια και θέρμη τι σκέφτομαι και τι νιώθω. Τα έδωσα όλα.

Είπα ξεκάθαρα την πεποίθησή μου ότι η Βρετανία είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής και σε καλύτερη μοίρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέστησα σαφές ότι το δημοψήφισμα αφορούσε αυτή και μόνο την επιλογή και όχι το μέλλον οποιουδήποτε πολιτικού, εμού συμπεριλαμβανομένου.

Όμως οι Βρετανοί επέλεξαν ξεκάθαρα έναν διαφορετικό δρόμο και γι’ αυτό νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ηγεσία για να την οδηγήσει σ’ αυτόν τον δρόμο.

Ως Πρωθυπουργός θα κάνω ο,τι περνά από το χέρι μου για να κρατήσω σταθερή την πορεία της χώρας τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες, όμως, δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να είμαι εγώ ο καπετάνιος που θα πάει τη χώρα μας στον επόμενο προορισμό της.

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για μένα αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας και μετά χρειάζεται μια νέα ηγεσία.

Δεν υπάρχει λόγος να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σήμερα αλλά κατά την άποψή μου στόχος μας θα πρέπει να είναι να υπάρχει νέος Πρωθυπουργός ως την έναρξη του Συνεδρίου του Συντηρητικού Κομματος τον Οκτώβριο.

Η διασφάλιση της σταθερότητας θα είναι σημαντική και θα παραμείνω στη θέση μου ως Πρωθυπουργός με το Υπουργικό Συμβούλιο για τους επόμενους τρεις μήνες. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας θα κάνει δηλώσεις σχετικά με τις κινήσεις της Τράπεζας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για να καθησυχάσουν τις χρηματαγορές. Θα συνεχίσουμε επίσης το σημαντικό νομοθετικό έργο το οποίο παρουσιάστηκε στην Ομιλία της Βασίλισσας στη Βουλή των Κοινοτήτων. Επίσης, ενημέρωσα την ΑΜ Την Βασίλισσα σήμερα το πρωί για τα επόμενα βήματά μου.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει από τον νέο Πρωθυπουργό και νομίζω ότι είναι σωστό σε αυτόν να ανήκει και η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και η εκκίνηση των επίσημων και νομικών διεργασιών για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Θα συμμετέχω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας για να εξηγήσω την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί αλλά και τη δική μου απόφαση.

Ο Βρετανικός λαός έκανε μια επιλογή. Και οφείλουμε όχι μόνο να την σεβαστούμε αυτή την επιλογή αλλά και οι υποστηρικτές της άλλης πλευράς, εμού συμπεριλαμβανομένου, οφείλουμε να συμβάλουμε στην επιτυχία της.

Η Βρετανία είναι ξεχωριστή χώρα.

Έχουμε τόσα πολλά πλεονεκτήματα.

Έχουμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία επιλύουμε σημαντικά θέματα για το μέλλον μας μέσα από μια ειρηνική διαβούλευση. Είμαστε μια μεγάλη εμπορική δύναμη, η επιστήμη, οι τέχνες, η τεχνολογία και η δημιουργικότητά μας χαίρουν εκτίμηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και παρότι δεν είμαστε τέλοιοι, πιστεύω ειλικρινά ότι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση μιας πολύ-πολιτισμικής δημοκρατίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται και να συμβάλουν στην πρόοδό της και να επιτυγχάνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Παρότι η έξοδος από την Ευρώπη δεν είναι ο δρόμος που εγώ πρότεινα, είμαι ο πρώτος που θα υπογραμμίσει τις μοναδικές μας δυνατότητες. Έχω πει στο παρελθόν ότι η Βρετανία μπορεί να επιβιώσει εκτός ΕΕ και ότι όντως μπορούμε να βρούμε τον τρόπο.

Τώρα που η απόφαση για έξοδο είναι γεγονός, πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο κι εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση.

Την αγαπώ αυτή τη χώρα και είμαι περήφανος που την υπηρέτησα. Και θα κάνω ό,τι μπορώ στο μέλλον για να βοηθήσω αυτή τη μεγάλη χώρα να πετύχει.»

Τζων Κίττμερ

Sports in

«Τρελάθηκε» ο Μπαρτζώκας: Οι πανηγυρισμοί μετά το τέλος του Παρτίζαν – Ολυμπιακός (vid)

Ο Γιώργος Μπαρτζώκας ξέσπασε μετά την ανατροπή και το μεγάλο διπλό στο Βελιγράδι και πανηγύρισε έξαλλα τη νίκη του Ολυμπιακού.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024