ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Steganography όπως λέμε στεγανογραφία

Steganography όπως λέμε στεγανογραφία

Νίκος Βασιλάκος: Η τεχνολογία στην εξουσία»

Δημοσίευση: 13 Δεκ. 2010

Όλα ξεκίνησαν το 440 π.Χ. όταν ο Δημάρατος αποφάσισε να στείλει προειδοποίηση για  επικείμενη επίθεση γράφοντας το μήνυμα κάτω από το κερί της πινακίδας στην οποία αναγραφόταν άλλο -άσχετο- μήνυμα.

Ο Ιστιαίος λίγα χρόνια μετά ήταν πιο εφευρετικός: ξύρισε τον αγγελιαφόρο και έκανε τατουάζ στην κεφαλή του το μήνυμα. Μόλις μάκρυναν τα μαλλιά του, το μήνυμα κρύφτηκε εντελώς από τα περίεργα μάτια.  Στόχος ήταν επανάσταση εναντίον των Περσών και το σχέδιο πέτυχε.

Ψηφιακή στεγανογραφία ανθεί σήμερα στο Internet: μηνύματα κρύβονται σε φωτογραφίες (στον κειμενικό χώρο του αρχείου .jpg), ή γίνεται αλλαγή pixel σε μια φωτογραφία ώστε να περιεχει μήνυμα το οποίο μόνο ο παραλήπτης θα γνωρίζει να διαβάσει.

Υπάρχουν όμως και πιο προχωρημένες τεχνικές: αξιοποίηση του συστήματος  HICCUPS (Hidden Communication System for Corrupted Networks) ώστε να μεταδίδονται πληροφορίες στο περιθώριο του πρωτοκόλλου TCP/IP.

Αυτά, φίλες και φίλοι για μια γεύση. Και μετά σου λένε θα βρουν ποιός ανέβαζε τις πληροφορίες στο Wikileaks... ΚΑΛΗ ΤΥΧΗ!
 

Συνδέσεις

 

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής