ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 

Ο πάροχος Ίντερνετ που έχω λέει ότι δεν με κλέβει, ούτε λιγάκι, ούτε πολύ

Επιστήμη & Τεχνολογία»

Δημοσίευση: 24 Ιαν. 2011

Ο Κόσμος του Αύριο υποψιάζεται ότι ο πάροχος Ίντερνετ που έχω μπορεί να με κλέβει και λιγάκι, αφού κάθε τρεις και λίγο, ακούγονται παράπονα από τους χρήστες που πάνε να κατεβάσουν κανα torrent και κόβονται.

Το θέμα ανέκυψε και πάλι όταν και η πολυπληθής και ψαγμένη κοινότητα στο adslgr.com βάλθηκε να ξεκαθαρίσει (άλλη μια φορά) το θέμα. Το ίδιο έκανα κι εγώ, όταν το πληροφορήθηκα από φίλους του tech.in.gr.

Η ιστορία μού έφερε στη μνήμη το θέμα ADSL, την πονεμένη αυτή ιστορία που με απασχόλησε δημοσιογραφικά από τότε που άρχισε να υπάρχει ADSL στην Ελλάδα. Το traffic shaping, ο βαθμός συγκέντρωσης χρηστών ανά DSLAM, όλα τα αρκτικόλεξα και οι όροι εκείνης της περιόδου εμπλούτισαν το λεξιλόγιό μου επαρκώς.

Είναι δίκαιο το traffic shaping;

Φυσικά, όταν έχεις ασχοληθεί τόσο πολύ με ένα θέμα, δεν αγνοείς τίποτα από όσα προκύπτουν στη συνέχεια. Θυμάμαι χαρακτηριστικά ότι διίστανται οι απόψεις για το αν πρέπει ή όχι να γίνεται διαμόρφωση κίνησης όταν μιλάμε για ADSL (όπου η ίδια η τεχνολογία απαγορεύει υποσχέσεις για εγγυημένο εύρος ζώνης και ταχύτητες).

Κάποιοι θεωρούν δίκαιο να γίνεται διαμόρφωση κίνησης και να κόβονται τα πακέτα P2P, για να μην καταλαμβάνουν όλο το διαθέσιμο εύρος ζώνης όσοι, λίγοι, μονίμως κατεβάζουν από P2P αποκλείοντας τους άλλους από οποιαδήποτε δραστηριότητα (και τους καταδικάζουν σε αργές ταχύτητες), τους πολλούς, που πληρώνουν την ίδια συνδρομή για να απολαμβάνουν την ίδια υπηρεσία.

Αλλοι πάλι, το θεωρούν άδικο, γιατί το τι θα κάνει ο κάθε χρήστης με το bandwidth για το οποίο πληρώνει δεν θα έπρεπε εκ προοιμίου να αποτελεί αντικείμενο συζήτησης με τον πάροχο του δικτύου.

Θυμήθηκα τη Μούτζα του RAM

Όσο τα θυμάμαι τόσο συγχύζομαι... Θυμάμαι τότε τη μεγάλη και αναλυτική συνέντευξη από τον ΟΤΕ, το μεγάλο αφιέρωμα που βγάλαμε με τη μούτζα στο εξώφυλλο του RAM προς όλους τους ISP που μας πιάνονταν από το «έως xΜbps» για να κρύψουν τις αδυναμίες των δικτύων τους...

Τώρα, μίλαγα με τον ΟΤΕ με αφορμή τις καταγγελίες για την απόρριψη torrent σε περιοχές στην Κρήτη. Η απάντησή του, ιδιαίτερα η τηλεφωνική, ήταν άκρως επιθετική, και γινόταν ακόμα πιο επιθετική όσο απαιτούσα σαφέστερες εξηγήσεις: είπα να πιαστώ από τους δείκτες ποιότητας που είχαν τότε θεσπιστεί μετά από πολύ καιρό από την ΕΕΤΤ για να ξέρουμε επιτέλους τι πληρώνουμε. Κοίταξα τον περίφημο δείκτη B08 και είδα το xls με τις απαντήσεις όλων των ISP.

Εκεί διάβασα για φιλτραρίσματα και πιάστηκα από αυτά για να μάθω απευθείας από τον ΟΤΕ τι ακριβώς εννοούσε όταν στο δείκτη ανέφερε:

1. Φιλτράρισμα εισερχόμενης επικοινωνίας [..] με δυνατότητα απενεργοποίησης από τους χρήστες: http://www.otenet.gr/hd/HTML/abuse_ports.htm

2. Φιλτράρισμα κακόβουλης κίνησης (δεν αναφέρεται δυνατότητα απενεργοποίησης)

3. Διακοπές/Επανασυνδέσεις των συνδέσεων με δυναμικό IP με δυνατότητα άμεσης επανασύνδεσης

Προφανώς, το τρίτο δεν έχει καμία σχέση με το θέμα μας. Τα άλλα όμως, και ειδικά το φιλτράρισμα της «κακόβουλης κίνησης», έχουν ή δεν έχουν; Δεν έχουμε πει τόσες και τόσες φορές ότι τα torrent μπορεί να κουβαλάνε malware; Δεν πρέπει κανείς να εξετάσει τι μπορεί να θεωρείται κακόβουλο;

Η απάντηση του ΟΤΕ ήταν σύντομη, περιεκτική και άμεση:

«Η πάγια θέση του ΟΤΕ δεν έχει αλλάξει. Ο ΟΤΕ δεν έχει ούτε εφαρμόζει πολιτική περιορισμού κάποιου είδους της κίνησης στο δίκτυό του.»

Η αλήθεια είναι ότι θεώρησα σκόπιμο να συνεχίσω τη συζήτηση. Και απάντησα:

«Γνωρίζουμε ήδη ότι οι ISP είναι υποχρεωμένοι να δημοσιοποιούν τυχόν περιορισμούς στην κίνηση στο δίκτυό τους. Αφορά μια από τις παραμέτρους/δείκτες ποιότητας ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Η αποκοπή πακέτων P2P αναφέρεται στο traffic shaping, στοιχεία για τον οποίο δίνονται στην παράμετρο Β08 και δημοσιεύονται υποχρεωτικά από τον ISP στο σάιτ του και από την ΕΕΤΤ για το σύνολο των παρόχων ευρυζωνικών υπηρεσιών.

Αναζητώντας λοιπόν την τιμή της παραμέτρου αυτής για τον ΟΤΕ, διαπιστώνουμε καταρχήν ότι η τελευταία ενημέρωση του δείκτη έγινε τον Ιούλιο του 2010 και ότι ο ΟΤΕ αναφέρει ότι εφαρμόζει τα εξής κ.λπ. κ.λπ.

Με βάση την απάντησή σας, μάλλον κάτι έχει αλλάξει…»

Εκεί, η απάντηση ήταν αμεσότερη, αφού το «μάλλον κάτι έχει αλλάξει» ερμηνεύτηκε ως «ο ΟΤΕ δεν κάνει πλέον traffic shaping, ενώ σύμφωνα με τα όσα έλεγε τον Ιούλιο του 2010 έκανε».

Παραδέχομαι, ότι ερμήνευσα ότι το φιλτράρισμα, όπως αναφέρεται στο δείκτη, μπορεί να περιλαμβάνει και πακέτα από δίκτυα P2P, αρκεί αυτά να κουβαλάνε και malware -πιθανό, σκέφτηκα να κόβεται ως malware όχι ως torrent.

Η φωνή του ΟΤΕ όμως, δια στόματος εκπροσώπου Τύπου, ακουγόταν πλέον ως «κραυγή»:

«Δεν κάναμε ποτέ, ούτε κάνουμε traffic shaping. Μην μπλέκεις το ένα με το άλλο. Το traffic shaping δεν έχει να κάνει με το φιλτράρισμα που αναφέρεται στο δείκτη. Μην τα μπλέκεις. Είναι κάτι σαν parental control, δεν έχει σχέση. Τα φιλτραρίσματα γίνονται για την Προστασία του Χρήστη, όχι για να κόβουμε τα P2P. Δεν τα κόβουμε. Πώς αλλιώς να σου το πω; Η αρχική μας απάντηση ήταν σαφής: δεν κάνουμε traffic shaping, δεν κόβουμε torrent!» (μου μίλαγε και στον ενικό).

Εγώ, επέμενα και τα πνεύματα οξύνονταν, διατηρώντας όμως τους τύπους (ευτυχώς, γιατί δεν μου αρέσει ο εαυτός μου όταν τσακώνομαι). Ζήταγα τεχνική απάντηση αλλά δεν την έπαιρνα. Φυσικά, μπορεί να μην ξέρω κάτι, μπορεί να μην έχω εμβαθύνει τόσο όσο χρειάζεται. Αλλά δεν μου έδινε την τεχνική απάντηση που ζητούσα όχι μόνο εγώ, αλλά και οι τεχνικά καταρτισμένοι άνθρωποι που γράφουν στο adslgr.com εδώ και χρόνια.

Είπα να το κλείσουμε. Και να γράψω κάτι, έτσι για να μου φύγει η ένταση. Δεν μου έφυγε ακόμα, το post τελειώνει, και ένα τσιγάρο θα ήταν ό,τι πρέπει τώρα, αλλά, λένε, «κάνει κακό στην υγεία. Τελεία και παύλα, πώς να σου το πω;»

Λέξεις κλειδιά

traffic shaping, διαμόρφωση κίνησης, ΟΤΕ, adsl

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Σχεδόν τσάμπα Ίντερνετ για όλους ΤΩΡΑ

  Ναι ή Όχι, δεν μας κόβει όμως να έχουμε ανοικτά τα Wi-Fi (με προτεραιότητες) ή να κάνουμε SHARING με γείτονες, με τους αρκουδόγυφτους που μπλέξαμε. Κονόμα μόνο, να πάρει ο μάνατζερ του παρόχου προαγωγή και αύξηση, λόγω κερδών, είναι η λάθος πολιτική. Αντίθετα, η τσάμπα σχεδόν πρόσβαση, είναι απαραίτητη προϋπόθεση να αυξηθεί η αγορά του Ίντερνετ στο μέγιστο πρώτα. Το λέει και ο νόμος ότι και το κράτος υποχρεούται να συνδράμει αυτή την ανάπτυξη προς όφελος όλων, αν δεν το ξέρατε! Αίσχος, μικρά παιδιά Ελλήνων και ξένων να γυρνάνε στους δρόμους αντί να αποκτούν τουλάχιστον γνώσεις και μόρφωση από το Ίντερνετ. Μετά, που θα είναι χαμάληδες περίπου, θα τους φταίνε οι μορφωμένοι, σωστά; #0002

 • Η αλη9εια =[

  Κανονικα ο0τε πολυ ο0τε λιγο δεν πρεπει αν μασ κλεβο0νε και οσοι πιστευετε οτι καμια φορα πρεπει κανετε μεγαλο λα9οσ γτ αμα γινει 1 φορα μετα 9α γινει 100 και 1000 =[ Λυπαμαι αλλα αυτο δεν πρεπει να συνεχιστει =* Ευχαριστω για τ χρονο σασ =] #0004

 • Fwna3te to, paraeinai akriba internet kai kinhth thlefwnia!

  Den ntrepwntai ligaki, kanoyn san kati arkoydiaraioys poy exoyn na fane apo thn katoxh! Brhkan thn eykaireia oi diafores etaireies na konomhsoyn apo kinith thlefwnia kai internet anti na exoyn pamfthnes xrewseis me thn krish, wste na einai eyrytath h xrhsh prwta, anti sxetika mono gia ligoys. Den toys kobei arketa fainetai enw alloy sxedon oloi, anti gia ligotero apo toys misoys edw, exoyn kinhta kai internet! Den yparxei kaneis poy den 8a h8ele, aplws den exoyn na plhrwnoyn tis teratwdeis xrewseis alla oyte to kratos toys epibalei oria, anti dia nomoy na yparxoyn xamhles xrewseis se styl agonwn grammwn (grammes einai ki' aytes!). #0005

 •  

  Μη μπλεκόμαστε

  Το traffic shaping δεν είναι σωστό αλλά είναι απαραίτητο και νόμιμο σε όλη την Ευρώπη (όποιος δε με πιστεύει να με ενημερώσει θα στείλω τη σχετική νομοθεσία). Χωρίς shaping οι πάροχοι θα διέθεταν τη μισή μόνο ταχύτητα και οι χρήστες θα πλήρωναν την ίδια τιμή. Το torrent είναι απλά παράνομο. Μπορεί κατά διαστήματα διάφοροι σέρβερ να ανακαλύπτουν παραθυράκια που πάντα στο κατόπι κλείνουν, αλλά είτε μας αρέσει είτε όχι πρόκειται περί κλοπής. Και βρε ένα περίεργο πράμα! Αυτοί που παραπονιούνται είναι οι κατεξοχήν χρήστες P2P υπηρεσιών. Όσοι απλώς κάνουν τη δουλειά τους (προγραμματίζουν διαρκώς και βάναυσα όπως εγώ) μια χαρά βρίσκουν τις ταχύτητες... Τα υπόλοιπα είναι επιεικώς δημαγωγίες. #0006

  Απαντήσεις: 2 | Εμφάνιση όλων 

  •  

   Το torrent δεν είναι παράνομο, είναι τρόπος επικοινωνίας. Παράνομο είναι το υλικό που διακινείται όταν αυτό είναι κλοπιμαίο. Πχ πολλές διανομές Linux προτείνουν το torrent για να πάρεις το λογισμικό τους γιατί είναι προτιμότερο για τους server τους. Είναι σαν να λέμε ότι τα SMS είναι παράνομα γιατί ανταλλάσσουν μηνύματα οι εγκληματίες! #0001

  •  

   Οχι,καθολου απαραιτητο δεν ειναι το traffic shaping. Αντιθετα,ειναι επεμβαση σε προσωπικα δεδομενα και κατασκοπεια εις βαρος του ατομου. Τα torrent δεν ειναι παρανομα!Το υλικο παιρνεις απο χρηστες.Δεν μας ενδιαφερει η Νομοθεσια!! Και αν ηταν τοσο ξεκαθαρα παρανομο,θα ειχε απαγορευτη αλλα υπαρχουν αρκετα νομικα εμποδια. Το ΙΝΤΕΡΝΕΤ ειναι και πρεπει να παραμεινη ελευθερο. Και ας ληφθη υποψιν οτι αν οι παροχοι διακοψουν το κατεβασμα αρχειων,πολυς κοσμος θα διακοψη τις συνδεσεις! #0003

 • HTC Desire Tρελλό κόστος επισκευής

  Αγαπητοί φίλοι Πρίν από καιρό μου έπεσε το κινητό σε σκληρή επιφάνεια και έσπασε το γυαλί της οθόνης. Πήγα λοιπόν στην αντιπροσωπεία για την αλλαγή του και το κόστος επισκευής του που μου ζήτησαν ήταν ..κρατηθείτε.. 240 Ευρώ !!! και 10 ημέρες χρόνο παράδωσης. Περισσότερο από το 1/3 της τιμής του τηλεφώνου.. Με το σπασμένο τηλέφωνο το οποίο λειτουργούσε για κλήσεις, έφυγα ταξείδι και συμπτωματικά στο Αεροδρόμιοο της Ζυρίχης όπου υπήρχε μεγάλο κατάστημα κινητών ρώτησα ρώτησα για το κόστος της επισκευής της οθόνης και τον χρόνο. Κόστος αντικατάστασης με εργασία Δολ. ΗΠΑ 120 !!! ΚΑΙ 1 ΕΡΓΆΣΙΜΗ ΗΜΕΡΑ στην ΕΛΒΕΤΙΑ. #0007

 • Ευχαριστώ

  Φίλε μου ευχαριστώ για την κατατοπιστική ανάλυση του θέματος. Νομίζω ότι σαν καταναλωτές δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ απάντηση από κάποιο πάροχο για το αν κάνει ή όχι traffic shaping. Προσωπικά δεν περίμενα να συμβαίνει κάτι τέτοιο στο δίκτυο του ΟΤΕ. #0008

 • ...

  Ο καθένας πληρώνει για να έχει bandwidth και να το χρησιμοποιεί όπως αυτός θέλει. Με υατό τον τρόπο είναι σαν να κάνει "λογοκρισία" στους συνδρομητές του. Λάθος πολιτική! #0009

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής