ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Η αριστοκρατία της Wall Street και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Η αριστοκρατία της Wall Street και οι κερδοσκοπικές επιθέσεις στην Ευρώπη

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 31 Αυγ. 2011

Η Wall Street Aristocracy (έκφραση του Bloomberg) είναι η ομάδα των πολύ μεγάλων τραπεζικών ιδρυμάτων με προεξάρχουσες τις Morgan Stanley και Bank of America, οι οποίες δανείστηκαν από την FED 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια (!!) με ελάχιστα επιτόκια μετά την κρίση του 2008. Όμως ο νόμος Dodd–Frank (Dodd–Frank Act), υπό την επίδραση του Freedom of Information Act, εξανάγκασε δύο χρόνια μετά (Δεκέμβριος 2010) να δημοσιοποιηθούν τα σχετικά στοιχεία. Η τραπεζική αριστοκρατία προσέφυγε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο και μόλις πρόσφατα απελευθερώθηκαν τα σχετικά στοιχεία.

Τα παραπάνω στοιχεία έχουν συνεπώς μια καθυστέρηση ενημέρωσης δύο ετών περίπου.

Στο ίδιο διάγραμμα παρουσιάζουμε τους 20 μεγαλύτερους «παίκτες» στην παγκόσμια αγορά των Credit Default Swaps. Όπως φαίνεται, οι δανειζόμενοι είναι και οι μεγαλύτεροι «επενδυτές» στα CDS. Αφήστε που μεταξύ τους οι διαχειριστές των κεφαλαίων επικοινωνούν με πολύ μεγάλη ευκολία.

Και μετά το μάτι μου έπεσε σ’ άλλο ένα διάγραμμα που παρουσιάζει τα Credit Default Swaps ανά χώρα αναφοράς (ταξινομούνται σύμφωνα με τη Net Notional value).

Φαντάζομαι ότι η κατάσταση θα «εκραγεί» ξανά μετά την «έλευση» του QE3, δηλαδή της τρίτης φάσης αγοράς ομολόγων από τη FED (στο δεύτερο μισό του 2011) που φαίνεται ότι θα κυμαίνεται μεταξύ 200-400 δισ. δολάρια, η οποία θα δώσει και άλλη ρευστότητα στις μεγάλες τράπεζες.

Θα μου πείτε βέβαια «μεγάλες τράπεζες, μεγάλοι δανεισμοί, υψηλές τοποθετήσεις σε CDS». Αυτό είναι πολύ λογικό. Είναι όμως λογικό μετά να τρέχει και να μην μπορεί να φθάσει το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα για να επιλύσει το πρόβλημα των κερδοσκοπικών επιθέσεων; Ή, ακόμα χειρότερα, να οδηγείται σε λανθασμένες πολιτικές (ακραία δημοσιονομική πειθαρχία) που σπρώχνει στην απόγνωση εκατομμύρια ανθρώπους;

Λέξεις κλειδιά

τραπεζική αριστοκρατία, CDS, κερδοσκοπικές επιθέσεις, δημοσιονομική πειθαρχία, χρηματοπιστωτικό σύστημα

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής