ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Το Μεγάλο Δίλημμα και ο Μεγάλος Πειρασμός

Το Μεγάλο Δίλημμα και ο Μεγάλος Πειρασμός

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 06 Οκτ. 2011

Οι τωρινές εξελίξεις στην Ευρώπη και την ελληνική οικονομία καθορίζονται με βάση την πρόθεση της ελληνικής πλευράς και των συνεταίρων της να επιτύχουν στη δημοσιονομική διαχείριση πρωτογενή πλεονάσματα μέσα στο 2012. Τότε, όπως δήλωσε η κ. Μέρκελ, θα έχει νόημα η συζήτηση για διαγραφή μέρους ή όλου του χρέους.

Φαίνεται λοιπόν ότι μία προοπτική με σοβαρές πιθανότητες υλοποίησης κατά τους επόμενους μήνες (μέσα στο 2012) είναι η ακόλουθη: Υπό κανονικές συνθήκες ολοκληρώνεται η ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων, επιτυγχάνονται πρωτογενή δημοσιονομικά πλεονάσματα και προχωρούν οι δανειστές σε απομείωση (μέχρι 50%) του δημόσιου χρέους της Ελλάδος. (Τίποτα από τα παραπάνω δεν είναι εύκολο να υλοποιηθεί, αλλά ας δεχτούμε ότι θα πραγματοποιηθεί.) Αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πλέον εθνικό έλλειμμα της τάξης των €6 δισ.! (Σχεδόν το μικρότερο έλλειμμα στον αναπτυγμένο κόσμο!)

Άρα για να εξυπηρετούμε το νέο (περιορισμένο κατά 50% - 60%) χρέος μας, θα πρέπει να γίνει μία καινούργια προσαρμογή της τάξης των €4-6 δισ. (εάν δεχτούμε ότι η οικονομική δραστηριότητα θα ανακάμψει έστω και ελαφρά). Ας υποθέσουμε όμως πως βρίσκουμε τα €4-6 δισ.!

Μπορούμε ως χώρα, ως μοντέλο ανάπτυξης, να συνεχίσουμε να ζούμε σε μία τόσο ανταγωνιστική οικονομία όπως είναι η Ευρωζώνη, έστω και αν τακτοποιήσουμε πλήρως (όπως καμία άλλη χώρα) τα δημοσιοοικονομικά μας; Οπότε εμφανίζεται το Μεγάλο Δίλημμα για την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα: Θα προσαρμοστούμε ή όχι στις ανταγωνιστικές συνθήκες λειτουργίας μιας προηγμένης οικονομίας,  όπως είναι αυτές που υπάρχουν στην Ευρωζώνη;

Ας μη γίνει όμως καμία παρεξήγηση: Συζητάμε για την άρνηση του κρατισμού και του διοικητικού επιμερισμού του οικονομικού πλεονάσματος στα πλαίσια όμως ρυθμιζόμενων αγορών. Διότι, εάν περιμένουμε το ανά μονάδα κόστος εργασίας (το Unit Labor Cost) της Ελλάδος να επιστρέψει στη σχέση του με αυτό της Γερμανίας το 2000, τότε θα μιλάμε για ονομαστικούς μισθούς 20% κάτω από τα επίπεδα του 2010!

Έστω ότι κάναμε τη μείωση αυτή. Τη δεκαετία 2000-2010 οι Γερμανοί έκαναν μία μεγάλη διαρθρωτική μεταβολή στην οικονομία τους που «παράγει» ανταγωνιστικότητα. Άρα και να φέρουμε πίσω τους μισθούς μας, δεν μπορούμε να διατηρήσουμε το πλεονέκτημα του χαμηλού εργασιακού κόστους μεσομακροπρόθεσμα!

Είναι λοιπόν προφανές ότι χρειάζεται να σκεφτούμε πιο δημιουργικά και να υιοθετήσουμε όλες τις μορφές βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της λειτουργίας της οικονομίας. Μείωση της αβεβαιότητας και του κόστους λειτουργίας της οικονομίας και ταυτόχρονη βελτίωση του ανθρώπινου κεφαλαίου. Με τον τρόπο αυτό θα έλθουν και οι αναγκαίες επενδύσεις. Όλες οι συνθήκες αυτές θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και το ΑΕΠ της Ελλάδος και θα συρρικνώσουν ταχύτερα το ελληνικό κόστος ανά μονάδα εργασίας. Μία παρόμοια απόφαση από την κοινωνία και το πολιτικό σύστημα αναμφισβήτητα οδηγεί σε ένα πολύ μεγαλύτερο (αλλά όχι ανεξέλεγκτο) ρόλο στην αγορά (που έτσι κι αλλιώς τα όρια της αποτυχίας της είναι ορατά σε διεθνές και εγχώριο επίπεδο) και περιορίζει το έργο και τα καθήκοντα των διαχειριστών της εξουσίας (που παράλληλα είναι και διανομείς του πλούτου).

Επομένως τίθεται το ερώτημα αν είναι προτιμότερο να μείνουμε πάνω στον «Τιτανικό», με το πολύ γνωστό αποτέλεσμα, με το προσωπικό που διαχειρίζεται την εξουσία να έχει ένα πολύ σοβαρό ρόλο και αποστολή. Αυτός είναι ο Μεγάλος Πειρασμός του προσωπικού που αναμειγνύεται στη διαχείριση της εξουσίας. Σημειωτέον ότι ο «Τιτανικός» (που ουδέποτε σώθηκε) είχε μία και μοναδική κατεύθυνση: το παγόβουνο. Προτείνω να περάσουμε στο «Καρπάθια» το πλοίο που έσωσε τους επιβάτες του «Τιτανικού».
 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής