ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Mr. Draghi και η Ποσοτική Χαλάρωση

Mr. Draghi και η Ποσοτική Χαλάρωση

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 21 Δεκ. 2011

Μιλώντας στο Βερολίνο ο κ. Draghi (Διοικητής της ΕΚΤ) ανέφερε (15/12) ότι «η ποσοτική χαλάρωση» (quantitative easing) που έχει εφαρμοστεί σε άλλες χώρες δεν οδήγησε σε εξαιρετικές επιδόσεις την οικονομία. Προφανώς αναφέρεται στις ΗΠΑ.

Όμως επίσης προφανώς η ιστορία και η πραγματικότητα δε φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν.

Η εφαρμογή των επανειλημμένων ποσοτικών παρεμβάσεων μετά την κρίση του 2008 στις ΗΠΑ πέτυχε στο να αποφευχθούν οι επιπτώσεις της βαθύτατης κρίσης στην αμερικανική οικονομία. Μάλιστα ο βαθμός της επιτυχίας μπορεί να αξιολογηθεί όταν συγκριθεί η εξέλιξη της οικονομικής κατάστασης με τη μεγάλη κρίση του 1930 και τη σημερινή. Από τη σύγκριση φαίνεται πολύ καθαρά ότι στις σημερινές συνθήκες επιτεύχθηκε (βλέπε κάτωθι διάγραμμα) μία αξιόλογη απομείωση της έντασης της κρίσης.


Click στην εικόνα για μεγαλύτερη ανάλυση

Στην τωρινή κρίση η οικονομία των ΗΠΑ (σε σύγκριση με την περίοδο 1927-1938) φαίνεται ότι απέφυγε επιτυχώς τα χειρότερα. Το ίδιο και η Ευρώπη. Μέχρι που έγινε το λάθος του 1937 στις ΗΠΑ (ο Β΄ Παγκόσμιος το διόρθωσε!) και του 2011 στην Ευρώπη (δημοσιονομική αυστηρότητα και αποπληθωριστική νομισματική πολιτική).

Αυτές τις ημέρες η ΕΚΤ φαίνεται να απέχει (προς το παρόν) από τις αγορές των ομολόγων των προβληματικών χωρών (της Ιταλίας κυρίως), αλλά μειώνοντας τα κριτήρια αποδοχής εγγυήσεων από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και δίνοντάς τους τριετή δάνεια, αυξάνει (€489 δις.) τη ρευστότητά τους (ως Lender of Last Report for Europe, δηλαδή η κλασική Κεντρική Τράπεζα) προκειμένου να αγοράσουν τα ομόλογα των χωρών τους. Έτσι ανακόπτεται προς το παρόν η πίεση φυγής χρέους (από την Ιταλία). Ένα ερώτημα υπάρχει εάν και κατά πόσο η αύξηση της ρευστότητας στο τραπεζικό σύστημα θα επιδράσει στην πραγματική Ευρωπαϊκή οικονομία (unsterilized form) ή δε θα επιδράσει (sterilized form) όπως γίνεται μέχρι τώρα. Νομίζω ότι η ΕΚΤ κινείται ή τέλος πάντων πρέπει να κινηθεί προς την πρώτη μορφή. Έτσι ενδεχομένως να διορθωθεί και μέρος του «Ευρωπαϊκού λάθους» του 2011.


 
 

Τα σχόλιά σας

 • 1

  Συμφωνω απολυτως μαζι σας - και εγω ακριβως τα ιδια σκεφτικα οταν διαβασα τις δηλωσεις του Ντραγκι - αλλα δεν ξερω αν μπορουμε να συγκρινουμε την κριση του 30' με την σημερινη, οπως αλλωστε καμια κριση με τοση μεγαλη χρονολογικη διαφορα. #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής