ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Το Κόστος Εργασίας και η Ανάπτυξη

Το Κόστος Εργασίας και η Ανάπτυξη

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 19 Ιαν. 2012  | Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιαν. 2012

Το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας εκφράζει το κόστος εργασίας που απαιτείται για την παραγωγή μίας νομισματικής μονάδας (€1) ΑΕΠ και υπολογίζεται ως λόγος δύο παραγόντων: Τον αριθμητή του κλάσματος αποτελεί το μέσο εργασιακό κόστος (συνολική αμοιβή εργασίας προς τον αριθμό εργαζομένων), ενώ τον παρονομαστή αποτελεί το παραγόμενο προϊόν ανά απασχολούμενο (εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ή αυτοαπασχολούμενοι).

Συνήθως, αντί της τιμής του λόγου αυτού χρησιμοποιούμε τον δείκτη του λόγου που εκφράζει τη μεταβολή του στον χρόνο, ώστε να εντοπίζουμε τις σχετικές μεταβολές στην ανταγωνιστικότητα μεταξύ διαφορετικών χωρών. Στο Διάγραμμα 1 απεικονίζεται το ονομαστικό μοναδιαίο κόστος εργασίας της γερμανικής και της ελληνικής οικονομίας, καθώς και ο μέσος όρος των τριών μεσογειακών χωρών της ΕΕ (Ιταλία, Ισπανία και Πορτογαλία), όπως παρουσιάζονται στις συνεχείς γραμμές στο Διάγραμμα.

Παρατηρούμε πως το μοναδιαίο κόστος εργασίας στην Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες της ΕΕ παρέμενε έως και το 2007 περίπου χαμηλότερο του αντίστοιχου γερμανικού. Μετά το 2007, η ταχύτατη ενίσχυση του μοναδιαίου κόστους εργασίας στην Ελλάδα και τις μεσογειακές χώρες σηματοδοτεί την επικαλούμενη απώλεια ανταγωνιστικότητας σε σχέση με τη Γερμανία.

Διάγραμμα: Εξέλιξη ονομαστικού Μοναδιαίου Κόστους Εργασίας στη Γερμανία, την Ελλάδα (Ελληνική Πραγματικότητα) και στον Μ.Ο. χωρών του ευρωπαϊκού Νότου.


Πηγή: ECFIN, AMECO database και ίδιοι υπολογισμοί.

Ωστόσο, θα πρέπει να δούμε ότι το Ελληνικό Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας υπό την πίεση κυρίως της ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί σημαντικά (Ελληνική Πραγματικότητα στο Διάγραμμα). Αυτή η μείωση παρατηρείται πολύ πριν την παρούσα παρέμβαση στο ζήτημα του εργατικού μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Κάναμε όμως ένα πείραμα (το Ελληνικό Πείραμα στο Διάγραμμα). Υποθέσαμε, κρατώντας όλα τα άλλα δεδομένα σταθερά, ότι στην Ελλάδα το 2009 είχαμε 0% ανάπτυξη αντί του πραγματικού -3,2%. Το 2010 είχαμε -0,5% αντί του πραγματικού -3,5% και το 2011 -0,5% αντί του πραγματικού -6,5%. Το 2012 βάλαμε +0,5% αντί του προβλεπόμενου -3,8% και το 2013 +1% έναντι -0,5% του προβλεπόμενου. Δηλαδή υποθέσαμε ότι την περίοδο 2009-2013 είχαμε μία ελαφρά ύφεση αντί της καταστροφής που συνέβη.

Τι συνέβη στον Δείκτη Ανταγωνιστικότητας; Γίναμε σχεδόν ανταγωνιστικότεροι της Γερμανίας!

Γιατί το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας εξαρτάται και από το παραγόμενο προϊόν. Το ίδιο ακριβώς θα συνέβαινε και εάν, π.χ., συμπεριλαμβάναμε την παραοικονομία στους υπολογισμούς του παραγόμενου προϊόντος κρατώντας μάλιστα τους πραγματικούς υφεσιακούς ρυθμούς μεγέθυνσης.

Άρα ο ρυθμός ανάπτυξης μετράει (!) και όχι μόνο το δύσμοιρο εργασιακό κόστος.

Φανταστείτε ότι τώρα μας βάζουν να σκεφτόμαστε ως εξής: Όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των ονομαστικών μισθών που απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα. Μα έχει λογική αυτό;

Συμπέρασμα: Οι οικονομικοί δείκτες πρέπει να χρησιμοποιούνται από τους πολιτικούς με πολύ μεγάλη προσοχή, όταν ιδίως με βάση αυτούς αποφασίζουν για τη ζωή των ανθρώπων. Και στην προτεινόμενη περίπτωση δείχνουν άλλα από αυτά που προσπαθούν να μας πείσουν.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
με τη συνεργασία του Κ. Στρατή

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Η ΑΝΑΔΙΑΤΥΠΩΣΗ ΤΟΥ ΕΡΩΤΗΜΑΤΟΣ

  Φυσικά και το Μοναδιαίο Κόστος Εργασίας εξαρτάται και από το παραγόμενο προϊόν, ωστόσο το ζητούμενο παραμένει το εξής: αν και το κόστος εργασίας δεν ευθύνεται για την μείωση του ΑΕΠ, πόσο μπορεί πραγματικά η συρρίκνωσή του να προσελκύσει επενδύσεις ούτως ώστε να γίνουμε ανταγωνιστικότεροι μελλοντικά. Έχετε απάντηση σ΄αυτό? #0001

 • Ἀσφαλῶς ἔχει λογικὴ ...

  Ἀσφαλῶς ἔχει λογικὴ ἡ πρόταση «Όσο μεγαλύτερη είναι η ύφεση τόσο μεγαλύτερη είναι η μείωση των ονομαστικών μισθών που απαιτείται για να αποκατασταθεί η ανταγωνιστικότητα». Ὕφεση σημαίνει ὅτι τὰ προϊόντα καὶ οἱ ὑπηρεσίες ποὺ παράγουν οἱ Ἑλληνίδες καὶ οἱ Ἕλληνες δὲν ἔχουν ἀγοραστές. Ἡ λύση ποὺ εἴχαμε βρεῖ μέχρι τώρα ἦταν νά δανείζεται τὸ κράτος χρήματα καὶ νὰ τὰ μοιράζει στοὺς πολίτες οἱ ὁποῖοι, στὴν συνέχεια, ἀγόραζαν τὰ προἰόντα αὐτὰ καὶ τὶς ὐπηρεσίες. Τώρα, χωρὶς δανεικά, πρέπει νὰ πείσουμε ξένους νὰ τὰ ἀγοράσουν. Προφανῶς, πρέπει νὰ τὰ δώσουμε σὲ τιμὴ ποὺ θὰ ἑλκύσει τὸν ἀγοραστή. Ὅσο χαμηλότερη, τόσο περισσότεροι ἀγοραστές. Ὅσο περισσότεροι ἀγοραστές, τόσο γρηγορώτερα τελειώνει ἡ ὕφεση. #0002

 • Οποία εκπληξης!

  Απλο λιτο και περιεκτικό. Ευχαριστούμε. #0003

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής