ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Δημόσιες Δηλώσεις και Spreads

Δημόσιες Δηλώσεις και Spreads

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 17 Φεβ. 2012

Η άνοδος του κόστους του δημοσίου χρέους είναι πάνω απ’ όλα ένα βασικό σύμπτωμα του διαρθρωτικού βάθους της κρίσης. Όμως, επηρεάζεται όχι μόνο από οικονομικούς παράγοντες αλλά και από πολιτικούς (εξωτερικούς παράγοντες), όπως είναι οι πολιτικές δηλώσεις υπευθύνων παραγόντων. Έτσι, η διεύρυνση του Ελληνικού spread, δηλαδή της απόδοσης του ομολόγου της χώρας σε σχέση με την απόδοση του αντίστοιχου Γερμανικού, κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί να οφείλεται όχι μόνο στην επιδείνωση της μακροοικονομικής της θέσης και της γενικότερης αποστροφής στον κίνδυνο που χαρακτηρίζει τις αγορές αυτό το διάστημα, αλλά και σε παρεμβάσεις στο πολιτικό επίπεδο.

O O. Blanchard, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, είχε σημειώσει ότι οι δημιουργούμενες εικόνες και αντιλήψεις στις αγορές και στους ανθρώπους επηρεάζουν την πραγματικότητα. Έτσι και οι δηλώσεις σημαντικών προσωπικοτήτων του διεθνούς πολιτικού και οικονομικού χώρου θα μπορούσαν να εντείνουν το αρνητικό κλίμα απέναντι στην Ελληνική οικονομία. Με άλλα λόγια, οι αρνητικές δηλώσεις, πιθανόν, να αυξάνουν την πιθανότητα ανοδικής μεταβολής του spread.

Βέβαια η αγορά Ελληνικών ομολόγων έχει ουσιαστικά καταρρεύσει. Όμως αποτιμήσεις ομολόγων (quotes) συνεχίζουν να ανακοινώνονται, γιατί υπάρχουν αγοραστές οι οποίοι ζητούν να αγοράσουν ομόλογα θέτοντας μέσα στα συστήματα τις τιμές (bid prices) αγοράς που επιθυμούν να καταβάλουν. Εάν πραγματοποιούνται ή όχι πράξεις εξαρτάται από το εάν υπάρχουν πρόθυμοι να προσφέρουν ομόλογα σε αυτές τις τιμές. Οι τιμές αυτές βέβαια επηρεάζουν άμεσα ή έμμεσα τις τιμές των Credit Default Swaps (CDS) που αναφέρονται σε Ελληνικά ομόλογα. Δείτε στο Διάγραμμα 1 την άνοδο των Ελληνικών CDS spreads στις 14/2/2012 όταν ο Β. Σόιμπλε έκανε γνωστή τη σύγκρουσή του με την Ελληνική πολιτική ηγεσία σε σχέση με το Μνημόνιο 2. Αλλά, τα spreads (έστω και με την παρούσα μορφή που σχηματίζεται από τις bid τιμές) δε σχετίζονται μόνο με τα Ελληνικά CDS. Επηρεάζουν έστω και ως απλή σηματοδότηση την αποτίμηση των ομολόγων της Ευρωπαϊκής περιφέρειας και εν τέλει προς την αντίθετη κατεύθυνση (αρνητικά) με το κόστος δανεισμού των χωρών του κέντρου. Όσο μεγαλύτερη είναι δηλαδή η εισροή κεφαλαίων στις χώρες του κέντρου (λόγω φυγής κεφαλαίων από την περιφέρεια), τόσο μικρότερο είναι το κόστος δανεισμού τους.

Διάγραμμα 1. Η εξέλιξη του spread των Ελληνικών 5ετών CDS

Πηγή: Bloomberg (CGGB1U5).

Είπαμε, λοιπόν, να ελέγξουμε επιστημονικά εάν οι δηλώσεις επηρεάζουν τις αποτιμήσεις των Ελληνικών ομολόγων. Αντλήσαμε από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων το σύνολο των δηλώσεων (Ιανουάριος 2010-Νοέμβριος 2011) που έγιναν σχετικά με την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας από πολιτικούς και άλλους σημαντικούς παράγοντες της διεθνούς οικονομικής σκηνής. Οι δημόσιες δηλώσεις διαχωρίστηκαν σε θετικές και αρνητικές ενώ, παράλληλα, διακρίθηκαν ανάλογα με τη χώρα ή το φορέα από τον οποίο προέρχονται (πχ. ΔΝΤ, ΕΚΤ, S&P κτλ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισές του συνόλου των αρνητικών δηλώσεων που έγιναν το εν λόγω διάστημα προέρχονται από τη Γερμανία, ενώ όσον αφορά τις θετικές δηλώσεις, η πλειοψηφία τους οφείλεται σε εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πίνακας 1).

Πίνακας 1. Στατιστική αναπαράσταση των δημοσίων δηλώσεων: Ιανουάριος 2010-Νοέμβριος 2011 

 

Αριθμός Δηλώσεων

Ποσοστό επί του συνόλου των δηλώσεων

Ποσοστό θετικών δηλώσεων επί του συνόλου των θετικών δηλώσεων

Ποσοστό αρνητικών δηλώσεων επί του συνόλου των αρνητικών δηλώσεων

Γερμανία

123

39.55

14.63

44.3

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

35

11.25

21.62

8.02

Βέλγιο

28

9

10.81

8.44

Γαλλία

27

8.68

13.51

7.17

Αυστρία

22

7.07

8.11

6.75

Eurogroup

16

5.14

8.11

4.22

Σλοβακία

10

3.21

0

4.22

ΕΚΤ

9

2.89

4.05

2.53

Ολλανδία

8

2.57

1.35

2.95

Μεγάλη Βρετανία

4

1.29

0

1.69

Υπόλοιπες

29

9.35

17.81

9.71

Σύνολο

311

100

100

100

Το Διάγραμμα που ακολουθεί απεικονίζει στον αριστερό άξονα το συνολικό αριθμό των δηλώσεων που έχουν γίνει ανά ημέρα και στο δεξιό άξονα παριστάνονται οι τιμές των Ελληνικών spreads. Φαίνεται πως η αύξηση του αριθμού των αρνητικών δηλώσεων (κόκκινο χρώμα) σχετίζεται με την ανοδική πορεία του Ελληνικού spread.

Διάγραμμα 2. Αριθμός δημοσίων δηλώσεων και Ελληνικό spread

Πηγή: ΑΠΕ, Datastream.

Σημείωση: Η κατάληξη του ονόματος της κάθε σειράς των δηλώσεων δείχνει αν είναι θετική ή αρνητική (positive-negative), ενώ τα αρχικά γράμματα υποδηλώνουν τη χώρα προέλευσης της δήλωσης.

 

Τέλος, αναλύσαμε την αιτιότητα με μεγαλύτερη επιστημονική προσοχή (οικονομετρικά).  Τα συμπεράσματά μας είναι τα ακόλουθα:

α) Οι αρνητικές δηλώσεις που έγιναν στο διάστημα που μελετήσαμε πράγματι επηρέασαν την πιθανότητα ανόδου της τιμής του Ελληνικού spread.

β) Οι αρνητικές δηλώσεις προέρχονται από τη Γαλλία και ιδιαιτέρως από τη Γερμανία (βλέπε και Πίνακα 1).

γ) Από τη Γαλλία προέρχονται και θετικές δηλώσεις οι οποίες λειτούργησαν κατευναστικά στη μεταβολή του spread (το μείωσαν).

Ας τα έχουμε αυτά υπόψη μας.

 

Π.Ε. Πετράκης και Συνεργάτες

 
 

Τα σχόλιά σας

 • words words words

  Για να εχω το οικονομετρικο μου κεφαλι ησυχο, θα ημουν πιο ικανοποιημενη αν ο καθετος συντελεστης ηταν οι αντοιστιχες τους πραξεις Γιατι καθε ενηλικας που εχει δοκιμαστει εστω και μια φορα στην μπελαλιδικη αναμετρηση με καποιον ανηλικο θα εχει διαπιστωσει οτι μας εμπιστευονται οσο τηρουμε τις υποσχεσεις μας, κατα περιπτωση.Τωρα αν δωσεις και καμμια συμβουλη προς το τελος κι αμα πιασει επιασε,καλως.Αλλα δε θα κατσεις να σκασεις κιολας. #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής