ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Βοηθώντας τη Σομαλία να σταθεί ξανά στα πόδια της

Βοηθώντας τη Σομαλία να σταθεί ξανά στα πόδια της

Το blog του τέως Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν »

Δημοσίευση: 24 Φεβ. 2012

του William Hague,
Υπουργού Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλέιου

Η Βρετανία φιλοξένησε χθες μια μεγάλης σημασίας διεθνή διάσκεψη για τη Σομαλία, στην οποία συμμετείχαν πρόεδροι κυβερνήσεων και ανώτεροι αξιωματούχοι από περισσότερες από 50 χώρες και οργανισμούς.  Ανάμεσά τους, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο Γενικός Γραμματέας της Αφρικανικής Ένωσης, Ζαν Πενγκ, ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου, Ναμπίλ Αλ Αράμπι, η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον και μια μεγάλη αντιπροσωπεία Σομαλών ηγετών.

Συμφωνήσαμε όλοι ότι η στιγμή είναι κατάλληλη για να εργαστούμε πάνω σε μια σειρά από πρακτικά μέτρα που θα βοηθήσουν τη Σομαλία να σταθεί ξανά στα πόδια της. 

Πρώτον, συμφωνήσαμε ότι η θητεία της μεταβατικής κυβέρνησης της Σομαλίας πρέπει να τελειώσει τον Αύγουστο και ότι δεν πρέπει να δοθεί άλλη παράταση.  Ο λαός της Σομαλίας πρέπει να αποφασίσει για τη μορφή των μελλοντικών πολιτικών θεσμών της χώρας – τονίσαμε λοιπόν ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να κινείται πάνω στις αρχές της ενσωμάτωσης και της αντιπροσωπευτικότητας.  Συμφωνήσαμε επίσης ότι η πολιτική διαδικασία πρέπει να είναι ανοιχτή σε όλους όσους είναι έτοιμοι να απορρίψουν τη βία, περιλαμβανομένων όσων βρίσκονται τώρα σε περιοχές υπό τον έλεγχο της Αλ Σαμπάαμπ.

Προχωρήσαμε επίσης σε βήματα εφαρμογής της απόφασης των Αρχηγών Αφρικανικών Κρατών για τη δημιουργία ενός Ενιαίου Συμβουλίου Χρηματοοικονομικής Διαχείρισης ώστε να βελτιωθεί η δημοσιονομική διαχείριση.  Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα περιορίζει τη διαφθορά, θα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και θα εξασφαλίσει ότι τα οικονομικά κονδύλια της Σομαλίας και των δωρητών θα διατεθούν με διαφάνεια και με το σωστό τρόπο για την παροχή καλών υπηρεσιών προς το λαό της Σομαλίας.

Η εμπέδωση της ασφάλειας είναι απαραίτητη για την επίτευξη προόδου στο πολιτικό πεδίο.  Αυτός είναι και ο λόγος που η διεθνής κοινότητα συμφώνησε να βοηθήσει την AMISOM (τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης) να αναπτυχθεί περά από το Μογκαντίσου, ώστε να αντιμετωπίσει ευρύτερα την απειλή που εγείρει αυτή τη στιγμή η Αλ Σαμπάαμπ.  Μια νέα απόφαση του ΟΗΕ ενέκρινε την αύξηση των στρατευμάτων από 12.000 σε 17.731 καθώς και τη διάθεση νέου εξοπλισμού.

Αποφασίσαμε επίσης να δώσουμε υποστήριξη στις περιοχές της Σομαλίας στις οποίες επικρατεί σχετική σταθερότητα, συμφωνώντας στο ποιές πρέπει να είναι οι αρχές για την παροχή βοήθειας, και στη δημιουργία ενός νέου ταμείου για την επίλυση των διαφορών σε τοπικό επίπεδο, την παροχή εργασίας και βασικών υπηρεσιών που χρειάζονται οι τοπικές κοινωνίες και τη στήριξη της ανάπτυξης οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.  Η Βρετανική Κυβέρνηση ανακοίνωσε μια συνεισφορά 15 εκατομμυρίων στερλινών και αρκετές χώρες ακολούθησαν.

Η διάσκεψη ασχολήθηκε επίσης με την αντιμετώπιση της απειλής της τρομοκρατίας – μιάς απειλής που στρέφεται εναντίον του λαού της Σομαλίας, της περιοχής και του κόσμου ευρύτερα.  Θέσαμε ως προτεραιότητα την ανάγκη να εμποδίσουμε τη μετακίνηση των τρομοκρατών προς και από τη Σομαλία και να μπλοκάρουμε τη χρηματοδότησή τους.  Θα στηρίξουμε επίσης το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης της Σομαλίας.

Σχετικά με την πειρατεία, η βρετανική κυβέρνηση και οι Σεϋχέλλες θα δημιουργήσουν ένα νέο περιφερειακό κέντρο Αντιμετώπισης της Πειρατείας με την υποστήριξη και άλλων εταίρων που θα φροντίσει για την ποινική δίωξη αυτών που κινούν τα νήματα της πειρατείας, των διαπραγματευτών για τα λύτρα και των μεσαζόντων, σπάζοντας έτσι τον «κύκλο εργασιών» της πειρατείας.  Επιτεύχθηκε επίσης ένας αριθμός συμφωνιών  μεταξύ κρατών για να διευκολύνει την παραπομπή σε δίκη υπόπτων για πειρατεία στην ευρύτερη περιοχή και, κατόπιν, τη μεταφορά τους σε σομαλικές φυλακές.

Τον περασμένο χρόνο η Σομαλία υπέφερε από έναν τρομερό λιμό.  Η διάσκεψη τόνισε την ανάγκη για συνέχιση της γενναιόδωρης συνεισφοράς δωρητών από ολόκληρο τον κόσμο για την αντιμετώπιση της κρίσης και την παροχή βοήθειας με βάση τις υπάρχουσες ανάγκες και μόνο.  Παρά την καθ’ όλα ευπρόσδεκτη ανακοίνωση του ΟΗΕ ότι δεν υφίστανται πλέον συνθήκες λιμού στη Σομαλία, η ανθρωπιστική κατάσταση παραμένει σοβαρά ανησυχητική και επηρεάζονται ακόμη από αυτήν 2.340.000 άνθρωποι.

Στο σύνολό τους τα μέτρα αυτά αποτελούν μια προσπάθεια να αλλάξει η δυναμική στη Σομαλία, από την αναπότρεπτη παρακμή στη σταδιακά αυξανόμενη σταθερότητα και ασφάλεια.  Δεν ωφελεί να έχουμε ψευδαισθήσεις για τη διάρκεια του χρόνου που θα απαιτηθεί για να πετύχουμε έναν τέτοιο στόχο και η προσέγγισή μας πρέπει να είναι ρεαλιστική και νηφάλια.  Μια διάσκεψη δεν αρκεί για τη μεταμόρφωση της Σομαλίας και, σε τελική ανάλυση, το μέλλον της Σομαλίας βρίσκεται στα χέρια των ίδιων των Σομαλών.  Παρόλα αυτά, οι Σομαλοί δε μπορούν να αναλάβουν αυτό το έργο μόνοι τους.  Αυτός είναι και ο λόγος που συγκαλέσαμε αυτή τη διάσκεψη.  Για να ισχυροποιήσουμε τη διεθνή υποστήριξη για τη Σομαλία και να στείλουμε ένα μήνυμα στο λαό της ότι θα σταθούμε δίπλα του.  Και επίσης, για να υπενθυμίσουμε σε όλους αυτούς που με πρόθεση φέρνουν στη χώρα και διαιωνίζουν τη βία και την τρομοκρατία εκεί, ότι δεν πρέπει να υποτιμούν  την αποφασιστικότητά μας. 

 
 

Τα σχόλιά σας

 • σομαλια sos

  από πότε η Μ Βρεττανία ενδιαφέρεται για την ευημερία κάποιου λαού βλέπε σομαλία.Τον πλούτο της θέλουν και μην είστε αφελείς είναι σίγουρο οτι ξέρουν τί κρυβεται στο υπέδαφος ή ξερουν κάτι που δεν ξέρουμε εμείς.Τους έπιασε πόνος τους Αγγλους τ'ωρα για το λαό της Σομαλίας και για την ευημερία τους. #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής