ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Η Αξία των Προβλέψεων

Η Αξία των Προβλέψεων

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 21 Μαρ. 2012

Συζητώντας με ένα φίλο μου τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για την Ελλάδα (5th Review, Δεκέμβριος 2011) διατύπωσα την εκτίμηση ότι, όπως τις διαβάζει κανείς, αποκομίζει την εντύπωση ότι τα στελέχη του ΔΝΤ είναι εξαιρετικά αισιόδοξα (περισσότερο από ό,τι η λογική επιβάλλει) για το παρόν και περισσότερο από ό,τι πρέπει απαισιόδοξα για το μέλλον. Τη θέση μου αυτή τη στοιχειοθέτησα με τον παρακάτω συλλογισμό:

α) Την περίοδο 2012-2014 θα αφαιρεθούν από την οικονομία λόγω μείωσης του ελλείμματος €11 δισ.

β) Ο πληθυσμός βρίσκεται υπό την πίεση, πραγματική και ψυχολογική, της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, που προέρχεται κυρίως από τη μειωτική πίεση της ανεργίας και της μνημονιακής παρέμβασης.

γ) Οι σφιχτές συνθήκες χρηματοδότησης του ιδιωτικού τομέα είτε από το τραπεζικό σύστημα είτε από το διεθνή τομέα (λόγω επιφυλάξεων για την ελληνική οικονομία οι ξένοι συναλλασσόμενοι δεν δίνουν πιστώσεις κ.τ.λ.) κάνουν αισθητή την αρνητική τους επίδραση στη δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα.

δ) Υπάρχει ένα επιπρόσθετο φαινόμενο υστέρησης στην εμφάνιση της ανεργίας, το οποίο θα εκδηλωθεί μέσα στο 2012 και το 2013 (απολύσεις που θα είχαν γίνει αργότερα).

Βεβαίως προβλέπονται ορισμένες θετικές ενέργειες που είναι ανασχετικές της ύφεσης, όπως:

α) Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών (€20 - €25 δισ.)

 β) Αποπληρωμή χρεών του δημοσίου (€6 δισ.)

 γ) Ωρίμανση του ΕΣΠΑ (€3 - €4 δισ.)

Ωστόσο, η κύρια θετική ενέργεια ( «ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών) δεν θα κάνει αισθητή την επίδρασή της παρά μόνο προς το τέλος του 2012.

Άρα είναι λογικό να αναμένουμε ότι το 2012 θα έχουμε μία ύφεση που θα συγκρίνεται με αυτήν του 2011!

Τι εμπειρική ένδειξη έχουμε για μια τέτοια εκτίμηση; Την εξέλιξη του Purchasing Managers Index για την Ελλάδα (Φεβρουάριος 2012, Markit 1/3/2012).

Εξέλιξη του δείκτη παραγγελιών.

Πηγή: Markit.

Η πτώση είναι τρομακτική! Ο δείκτης αυτός συνηθίζεται να έχει ικανότητα πρόβλεψης για το ρυθμό μεγέθυνσης του επόμενου εξαμήνου. Με δεδομένο πως το 2011 (το έτος, δηλαδή, με τον μεγαλύτερο ρυθμό συρρίκνωσης της οικονομίας έως σήμερα) οι σχετικές ενδείξεις του δείκτη ήταν υψηλότερες του 40, ενώ οι τελευταίες τιμές καταγράφονται χαμηλότερα του 38 (37,7), νομίζω ότι έχουμε σοβαρές ενδείξεις ότι ισχύει η παραπάνω πρόβλεψη για ύφεση τουλάχιστον της τάξης του προηγούμενου έτους.

Τρεις μέρες μετά τη συζήτηση που είχα, το ΔΝΤ έδωσε στη δημοσιότητα μία νέα εκτίμηση (δεν συσχετίζεται βεβαίως η συζήτηση με την ενέργεια του ΔΝΤ). Πρόκειται για την Dept Sustainability Analysis του ελληνικού χρέους (11/3/2012). Μαντέψτε! Το ΔΝΤ γίνεται πιο απαισιόδοξο για την ελληνική οικονομία βραχυχρόνια και ελαφρά πιο αισιόδοξο μακροχρόνια.

Υποθέσεις του ΔΝΤ σχετικά με ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας τον Δεκέμβριο του 2011 (5th Review).

Πηγή: IMF, Debt Sustainability Analysis, March 2012.

Πολύ φοβάμαι ότι οι αναλυτές του ΔΝΤ θα πρέπει να γίνουν πολύ περισσότερο απαισιόδοξοι βραχυχρόνια και ίσως λίγο περισσότερο αισιόδοξοι μακροχρόνια. Εάν η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ενεργοποιηθεί στα πλαίσια ενός ασφαλέστερου διεθνούς περιβάλλοντος, ενδέχεται η σημερινή συμπίεση της οικονομικής δραστηριότητας να μεταβληθεί σε μία ενεργότερη θετική αντίδραση (κάποια μορφή του κανόνα του Zarmowitz – βαθιές υφέσεις ακολουθούνται από δυναμικότερες ανακάμψεις).

Αυτές οι προβλέψεις έχουν σημασία για όλους μας ή είναι απλώς θέμα του ποιος έχει δίκιο και ποιος άδικο; Έχουν πολύ μεγάλη σημασία! Και σε οικονομικούς και σε πολιτικούς όρους. Η συνέχεια στην επόμενη ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα προσπαθήστε να μαντέψετε την οικονομική και πολιτική σημασία τους. Θα χαρώ να αξιοποιήσω τις σκέψεις σας.

 

Π.Ε. Πετράκης

Καθηγητής ΕΚΠΑ

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Η σημασία προβλέψεων και αισιοδοξίας στα οικονομικά ζητήματα μιας χώρας

  Οι προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ για την μελλοντική οικονομική κατάσταση της χώρας έχουν σίγουρα μεγάλη σημασία, διότι με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αντιληφθούμε την πραγματική οικονομική θέση της χώρας ( όπου συνήθως ¨κρατιέται¨ βαθιά κρυμμένη ), αλλά και να δράσουμε εγκαίρως για την αντιμετώπιση αναμενόμενων πιεστικών συνθηκών. Κι όλο αυτό μέσα σε ένα θετικό και αισιόδοξο κλίμα αφού ακόμη και στην πιο δύσκολη κατάσταση που μπορεί να φτάσει μία χώρα, η θετική σκέψη και η ελπίδα για το μέλλον μπορεί να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα με μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα και να φέρει θετικά αποτελέσματα σε όλους τους τομείς. #0001

 • Η σημασία των προβλέψεων του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία.

  Είναι γεγονός ότι οι προβλέψεις των στελεχών του ΔΝΤ είναι ικανές σε μικρότερο ή σε μεγαλύτερο βαθμό να καθορίσουν την οικονομική πορεία μιας οικονομίας. Το τελευταίο διάστημα όλοι στην Ελλάδα συζητούν για την άμεση ανάγκη ανάληψης επενδύσεων που τόσο πολυ χρειάζεται η χώρα. Οι προβλέψεις αυτές μπορούν να καθοδηγήσουν τους ξένους επενδυτές για το αν θα επενδύσουν στην Ελλάδα ή οχι καθορίζοντας την οικονομική πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια. Όσο περί αισιοδοξίας των στελεχών πιστεύω ότι στη βραχυχρόνια περίοδο θα έπρεπε να είναι πιο απαισιόδοξοι απ ότι δείχνει στο γράφημμα και περισσότερο αισιόδοξοι μελλοντικά. Αύτο επείδη η ανακεφαλαιοποίηση θα δωσει ώθηση στην οικονομία μελλοντικά. #0002

 • ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΞΙΑΣ ΤΩΝ ΠΡΟΒΛΕΨΕΩΝ

  Όταν κάποιος αποφασίζει,θέλει οι αποφάσεις του να πετύχουν το στόχο τους.Σ'αυτή την περίπτωση οι αποφάσεις του ΔΝΤ αποβλέπουν στην αποδοχή αλλά και την εφαρμογή τους από τους Έλληνες πολίτες.Επειδή οι αποφάσεις είναι σαφώς δυσάρεστες,η μέγιστη αποδοχή τους έχει να κάνει και με τη ψυχολογία των Ελλήνων.Έτσι παρουσιάζουν περισσότερο αισιόδοξα απ'ότι πρέπει τα βραχυχρόνια αποτελέσματα και περισσότερο απαισιόδοξα τα μακροχρόνια.Εξαναγκαζόμαστε έμμεσα λοιπόν ν'ακολουθούμε τις όποιες αποφάσεις.Η θέση τους αυτή είναι καθαρά πολιτική για να υπάρχουν αποτελέσματα σε οικονομικό επίπεδο.Η γνώση των πραγματικών προβλέψεων μας κάνει ρεαλιστές,μάχημους στην σωστή κατεύθυνση αλλά όχι τυφλά χειραγωγήσιμους! #0003

 • ΕΓΚΛΗΜΑ η ένταξη στο κούρεμα των Ασφαλιστικών Ταμείων και των Κρατικών Τραπεζών

  Πρώτα απ' όλα τα Ασφαλιστικά Ταμεία (22 δις ομόλογα) και οι Κρατικές τράπεζες ΑΤΕ-ΤΤ (15 δις ομόλογα) ΔΕΝ έπρεπε σε καμία περίπτωση να συμπεριληφθούν στο κούρεμα. Διότι δεν πήραν τα ομόλογα από επιλογή (για να κερδοφορήσουν-κερδοσκοπήσουν) αλλά υποχρεώθηκαν από το ίδιο το κράτος. Επιπλέον (οι Κρατικές Τράπεζες) έλαβαν και ένα σωρό ομόλογα για χρηματοδοτήσεις που τις υποχρέωσε το κράτος να δώσουν μπαίνοντας το ίδιο ως εγγυητής. Αντί να τους δώσει μετά πίσω ο εγγυητής τα λεφτά τους, τους έδωσε… ομόλογα που κουρεύτηκαν. Τα Ασφαλιστικά Ταμεία, οι Κρατικές Τράπεζες, και περιπτώσεις όπως τα φυσικά πρόσωπα (αποταμιευτές) και οι απολυμένοι της Ολυμπιακής (που έλαβαν ομόλογα ως αποζημίωση) έπρεπε #0004

 • Για ποια αισιοδοξία μιλάμε;

  Σε τι βασίζεται η αισιοδοξια αναφορικα με τις τραπεζες η οτιδηποτε αλλο; Οταν μειωνω και μαλιστα με το ζόρι μισθούς στον ιδιωτικό τομεα, τοτε το κρατος χανει αμμεσους καί εμμεσους φόρους καί τα ασφαλιστικά ταμεία καταρρέουν. Παραλληλα, όποιος μπορεί, φεύγει από τη χώρα και μενουν οσοι σκεφτονται με ορους "καψτε τις γερμανικές σημαίες". Για επενδύσεις η επιστροφές καταθέσων ούτε λόγος. Ετσι κι αλλιώς ποτε το μισθολογικό δεν ήταν το πρόβλημα στην Ελλάδα. Το πρόβλημα παντα ήταν η γραφειοκρατία καί το νομικό πλαισιο που αλλάζει οποτε φυσαει ο ανεμος. Συνεπώς δεν βλεπω ποιός θα θελει να δουλέψει /επενδύσει σε μιά χώρα πού το κράτος επεμβαίνει σε μακροχρόνιες ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ συμβάσεις #0005

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής