ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Η Πιθανότητα Πτώχευσης και η Πολιτική

Η Πιθανότητα Πτώχευσης και η Πολιτική

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 14 Ιουν. 2012

Ο CMA είναι οργανισμός που αποτιμά τον κίνδυνο πτώχευσης μιας χώρας. Η τελευταία κατάταξη, που δημοσιεύει, εμφανίζεται στον παρακάτω πίνακα. Οι εκπλήξεις είναι αρκετές. Σημαντικότερη είναι η είσοδος της Ισπανίας με 40% πιθανότητα πτώχευσης. Άλλη έκπληξη είναι η Αργεντινή. Εμφανίζεται τρίτη, διατηρώντας τους γνωστούς ιστορικούς ρυθμούς της, δηλαδή να πτωχεύει κάθε δέκα με δεκαπέντε χρόνια! Θυμάστε που το 2011 διάφοροι παντογνώστες μας την παρουσίαζαν ως παράδειγμα προς μίμηση! (Αυτά μόνο στην Ελλάδα μπορούν να συμβαίνουν!)

Χώρες

Πιθανότητα Πτώχευσης

Ελλάδα

93,47

Κύπρος

74,26

Αργεντινή

61,76

Πορτογαλία

58,01

Πακιστάν

47,73

Βενεζουέλα

44,77

Ουκρανία

44,14

Ιρλανδία

44,01

Ισπανία

40,37

Πολιτεία Ιλινόϊς, USA

38,25

Πηγή: CMA

Για την Ελλάδα, η πιθανότητα πτώχευσης μπορεί να πάρει δύο κυρίως μορφές: η πρώτη είναι η αθέτηση πληρωμής των υποχρεώσεων που απορρέουν από το δημόσιο χρέος και η δεύτερη η αθέτηση εξωτερικών υποχρεώσεων (δηλαδή το πώς θα πληρώσουμε τις εισαγωγές μας). Η αθέτηση πληρωμής υποχρεώσεων που αφορά την πρώτη περίπτωση, αφορά υποχρεώσεις που πηγάζουν είτε από ένα πολύ μικρό μέρος παλαιών ομολόγων, τα οποία δεν είχαν υπαχθεί στο PSI, είτε από την αθέτηση πληρωμής των υποχρεώσεων που πηγάζουν από τα νέα ομόλογα. Η δεύτερη μορφή δύναται να εκδηλωθεί ως γενικότερη συσσωρευμένη αδυναμία να ικανοποιηθούν εξωτερικές απαιτήσεις που προκύπτουν από τις εισαγωγές: πετρέλαιο, φάρμακα, φυσικό αέριο. Και η μία και η άλλη μορφή εξαρτώνται από τη σχέση μας με το Πρόγραμμα Διάσωσης της Τρόικα. Καταγγελία του προγράμματος προφανώς οδηγεί στις δύο αυτές μορφές πτώχευσης, όπου το πιο πιθανό είναι να έχουμε ένα άτακτο πιστωτικό γεγονός, δηλαδή άτακτη πτώχευση. Γι’ αυτό και η πιθανότητα αυτή γνωρίζει νέα ύψη.

Υπάρχει και μία τρίτη μορφή πραγματικής πτώχευσης, της αθέτησης δηλαδή των υποχρεώσεων του Δημοσίου απέναντι στις εσωτερικές του οφειλές. Αυτή, ωστόσο, συμβαίνει εδώ και καιρό. Γι’ αυτό και δεν μας εκπλήσσει πλέον, αφού έχουμε συνηθίσει να τη ζούμε. Όπως συμβαίνει και στην Πολιτεία του Ιλινόις. Κανονικά, αυτή η μορφή πτώχευσης δεν οδηγεί σε παγκόσμιο πτωχευτικό γεγονός. 

Πόσο πιθανόν είναι να οδηγηθούμε στις δύο πρώτες μορφές πτώχευσης; Εάν έχουμε κάποια πράξη με μορφή νομικής ισχύος, όπως μία νέα νομοθεσία, που οδηγεί σε μερική ή ολική ακύρωση των υπογεγραμμένων συμφωνιών, το πιο πιθανόν είναι να οδηγηθούμε αυτομάτως σε πιστωτικό γεγονός. Ωστόσο, οποιασδήποτε μορφής διαπραγματεύσεις βεβαίως και δεν οδηγούν σε ένα παρόμοιο γεγονός.

Αυτό, πάντως, που με προβληματίζει είναι ότι για κάποιους μυστηριώδεις λόγους ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας αναμένει λύσεις στις οικονομικές εξελίξεις από τον τοπικό (ελληνικό) πολιτικό παράγοντα. Έχουμε, λοιπόν, φορτώσει το πολιτικό προσωπικό (όλων των αποχρώσεων) με μία ευθύνη που δεν του αναλογεί. Το εντυπωσιακότερο, όμως, είναι ότι υπάρχει πολιτικό προσωπικό που αναλαμβάνει ευχαρίστως αυτήν την ευθύνη, υιοθετώντας προεκλογικές θέσεις που είναι αδύνατον να τηρήσει στη συνέχεια.

Στο σημείο που βρίσκεται η Ελλάδα και η Ευρώπη το πολιτικό προσωπικό είχε μόνο δύο επιλογές: α) να επιδείξει ψυχραιμία, αναμονή και αντοχή στη διαχείριση της κρίσης και να καθοδηγήσει τον λαό (ως πρωτοπορία) στη μαραθώνια και δίκαιη έξοδο από την κρίση και β) να κάνει μικρά ή μεγάλα λάθη που θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Το πολιτικό προσωπικό και ο λαός μας έχουν να επιδείξουν ιστορικές στιγμές και της μίας και της άλλης κατεύθυνσης. Σε κάθε περίπτωση, το να βρεθεί η Ελλάδα στην πρώτη γραμμή των ευρωπαϊκών και των παγκόσμιων αποφάσεων εν μέσω παγκόσμιας και ευρωπαϊκής κρίσης με τον κίνδυνο να μεταβληθεί σε παραδειγματική περίπτωση με κάνει σκεπτικό.

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής