ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Η Στροφή του P. Krugman

Η Στροφή του P. Krugman

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 28 Ιουν. 2012

Ο μόνος τρόπος για να αντιληφθεί κανείς την πορεία των πραγμάτων είναι να κατανοήσει τις θεωρητικές προδιαγραφές της εξέλιξής της. Στις κοινωνικές επιστήμες η θεωρία επιχειρεί να προσδιορίσει τις βασικές παραγωγικές δυνάμεις της πραγματικότητας. Ουσιαστικά, μας ανοίγει δρόμους σκέψης που η καθημερινότητα δεν μας επιτρέπει να εντοπίσουμε. Μάλιστα, πολλές φορές η πραγματικότητα συσκοτίζει. Με άλλα λόγια, παρόλο που η χρήση της εμπειρικής παρατήρησης είναι απαραίτητη για τον έλεγχο της θεωρίας, ενδεχομένως σε πρώτη ανάγνωση να υποκρύπτει μία αντίστροφη φορά της εξέλιξης και να είναι απολύτως παραπλανητική.

Είναι, επομένως, εξαιρετικά σημαντικό να παρακολουθούμε την εξέλιξη της θεωρητικής σκέψης. Γι’ αυτόν το λόγο, αρκετές φορές το blog έχει αναφερθεί στον P. Krugman, καθώς είναι φυσικό να παρακολουθούμε προσεκτικά τις απόψεις των σημαντικών διανοουμένων και οικονομολόγων, ιδίως όταν αναφέρονται στην ελληνική υπόθεση.

Ο Krugman έχει επανειλημμένα και σε ανύποπτο χρόνο εκφραστεί αρνητικά για την προοπτική της ζώνης του ευρώ. Η σκέψη του είναι σχετικά απλή και στηρίζεται στη λεγόμενη θεωρία της «ιδανικής περιοχής ενιαίου νομίσματος» (optimum currency area). Όταν έχεις, δηλαδή, πολλές οικονομίες που χαρακτηρίζονται από: α) χαμηλή κινητικότητα εργασίας, β) έλλειψη δημοσιονομικής συνεργασίας, γ) διαφορετικά τραπεζικά συστήματα εποπτείας, δ) μη ευέλικτη αγορά εργασίας και ε) πάνω απ’ όλα χαμηλό βαθμό πολιτικής ενοποίησης, τότε δεν μπορείς να έχεις ενιαίο νόμισμα. Προφανώς η Ευρωζώνη συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά και η πρόγνωση είναι αρνητική. Για τους ίδιους λόγους και με μεγαλύτερη ένταση οι αρνητικές αυτές παρατηρήσεις ισχύουν για τη συμμετοχή της Ελλάδας αλλά και άλλων αδύνατων οικονομιών σε μεγαλύτερες νομισματικές ενώσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που έχει προβάλει ο P. Krugman είναι η Ουαλία που συμμετέχει στη ζώνη της στερλίνας της Μ. Βρετανίας (!).

Όταν για πρώτη φορά είχε αναφερθεί στην ελληνική περίπτωση (11/3/2012), είχα δημοσιεύσει εδώ ένα σημείωμα που εξηγούσε γιατί, ενώ η ανάλυσή του ήταν ορθή, το τελικό συμπέρασμα ήταν λανθασμένο.

Η θέση μου ήταν πολύ απλή: Τα πραγματικά οικονομικοπολιτικά και γεωστρατηγικά χαρακτηριστικά της οικονομίας της Ελλάδας και γενικότερα τα κόστη που απορρέουν από τη διάλυση ενός ενιαίου νομισματικού και οικονομικού σχηματισμού είναι τόσο μεγάλα που είναι προτιμότερο να προχωρά μπροστά (να επιχειρεί, δηλαδή, να υλοποιήσει το project της ενοποίησης) παρά να γυρίσει πίσω. Η γεωστρατηγική, μάλιστα, πραγματικότητα της Ελλάδας επιβεβαιώνει τη θέση αυτή.

Δημοσίευσε, λοιπόν, ο P. Krugman (24/6/2012) ένα σημείωμα που αλλάζει πλέον τη θέση του με βάση τη γραμμή κριτικής που του έχει ασκηθεί (όχι βέβαια μόνο από εμάς).

Γράφει λοιπόν: «Η δημιουργία του ευρώ περιείχε μία απόφαση να αγνοηθεί οτιδήποτε έλεγαν οι οικονομολόγοι γύρω από τη θεωρία των optimum currency areas. Δυστυχώς, η θεωρία ήταν σωστή και τώρα παίρνει την εκδίκησή της... Αλλά πρέπει να διαλυθεί η Ευρωζώνη; Η απάντηση είναι κυρίως πολιτική. Η διάλυση της Ευρωζώνης θα έχει υψηλά κόστη συναλλαγών (transaction costs), ενώ επίσης θα συνεπάγεται μία τεράστια ήττα για αυτό που καλούμε “European project”».

Νομίζω ότι ο P. Krugman συμφωνεί πλέον σ’ αυτό που εμείς στην Ελλάδα βλέπαμε (και επειδή ζούμε στο μάτι του κυκλώνα) ευθύς εξαρχής. Η Ευρώπη θα πρέπει να προχωρήσει μπροστά και όχι να κοιτάξει προς τα πίσω.

 
 

Τα σχόλιά σας

 • SBBCNEWS.COM

  ΕΧΕΤΕ ΑΠΟΛΥΤΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΘΕΙ Ο ΕΥΡΩΠΑΙΟΣ ΠΟΛΙΤΗΣ #0001

 • Ελλάδα,Ε.Ε. ,Ευρωζώνη (2)

  Τώρα που τα πράγματα έφτασαν εκεί που τα οδηγούσαν έντεχνα επί τόσα χρόνια μας λένε να πληρώσουμε το μάρμαρο ως μοναδικοί φταίχτες.Φταίει ο γάιδαρος , χτυπάνε το σαμάρι λέει μια λαϊκή παροιμία.Ο μέσος Έλληνας πολίτης πάντα ήταν εργατικός και όχι τεμπέλης και λαμόγιο όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν.Αμοιβόταν μόνο από την εργασία του και αυτό λιγότερο απ`όσο άξιζε.Τώρα όμως θέλουν να τον κάνουν να νοιώσει συνένοχος και να αποδεχτεί αδιαμαρτηρητα τις συνέπειες της δικής τους ενοχής. #0002

 • Ελλάδα-Ε.Ε.-Ευρωζώνη ( 1 )

  Εδώ και 30 χρόνια που η Ελλάδα είναι χώρα της Ε.Ο.Κ. ,Ε.Ε. ,Ευρωζώνης, πήρε αλλά και έδωσε στην οικονομική αυτή ένωση.Δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς πως έγιναν έργα που διευκόλυναν τις συγκοινωνίες και πως ανέβηκε το βιωτικό επίπεδο.Έργα όμως ανάπτυξης που θα έκαναν τη χώρα να στέκεται ισάξια ανάμεσα στις άλλες αναπτυγμένες χώρες δεν έγιναν ποτέ.Από τα δανεικά, μικρό κομμάτι απολάμβανε ο μέσος Έλληνας,ενώ τα μεγάλα ποσά επέστρεφαν στους δανειστές ως τόκοι και άλλα τρώγονταν στο δρόμο από τη διαφθορά.Η παραγωγή εφευγε σιγά-σιγά από τα χέρια των Ελλήνων με μεθοδικότητα ώστε να φαίνεται και ικανοποιημένος ο Έλληνας πολίτης.Η δημιουργική εργασία έγινε εξαρτημένη. #0003

 • υπάρχει ζωή με το ευρώ;

  η κατάρρευση της ελληνικής και όχι μόνο κοινωνίας δεν μετράει; πόσο πετυχημένο θα είναι το ευρώ σε μια έρημη χώρα; -διαβάσατε ή ακούσατε για αυξηση των αυτοκτονιών, της μαζικής ψυχικής εξαθλίωσης, της υπογεννητικότητας, της φτώχειας, των αστέγων, της ανεργίας, της φυγής των πιο ικανών και ανήσυχων νέων, της υπογεννητικότητας, του ρατσισμού., της πληθυσμιακής συρρίκνωσης κλπ,κλπ.... #0004

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής