ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Μία Θετική Πρόβλεψη

Μία Θετική Πρόβλεψη

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 06 Ιουλ. 2012  | Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουλ. 2012

Στην ανάρτηση της 23/5/2012 συζητούσαμε την πιθανότητα περαιτέρω απομείωσης του ελληνικού χρέους. Γράφαμε τότε:

«Έχουμε ελπίδες να προσδοκούμε περαιτέρω μείωση του χρέους μας; Περιέργως, ναι. Όχι μόνο γιατί το ζητάμε εμείς, αλλά διότι υπάρχουν σοβαροί λόγοι να γίνει αποδεκτό από ευρωπαϊκής πλευράς.

Και εξηγούμαι: Όπως έχουν τα πράγματα σήμερα, εάν ο επίσημος τομέας της Ευρώπης εισέλθει για να διασώσει τους γνωστούς υπόπτους –Ισπανία, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία–, θα το κάνει μεταφέροντας ιδιωτικά χρέη (ιδιώτες, τράπεζες) προς τον δημόσιο τομέα (ESM), χωρίς δηλαδή PSI. Μα, τότε, πού είναι η πραγματική διάσωση των χωρών αυτών; Πουθενά! Άρα, τι μπορεί να κάνει ο ευρωπαϊκός επίσημος τομέας; Το πιο πιθανό είναι ότι θα εξετάσει την πιθανότητα άμεσης ή έμμεσης μείωσης των χρεών των χωρών αυτών προς τους ευρωπαίους οfficials. Η ίδια μεταχείριση αναμένεται και προς την ελληνική πλευρά.

Εξάλλου, έτσι συνεχίζεται η διαδικασία της απομόχλευσης (deleveraging) των οικονομιών (που φέρνει, βεβαίως, μαζί της και τη μεγάλη ύφεση), αλλά και η μελλοντική προοπτική ανάκαμψης».


Τι συνέβη, λοιπόν, στη Σύνοδο Κορυφής της 27ης-28ης Ιουνίου [pdf]; Μα, ακριβώς αυτό που είχαμε προαναγγείλει με τη μορφή της άμεσης (μάλιστα) μείωσης, αφού το χρέος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, π.χ., στην Ισπανία δεν θα προσμετρηθεί στο ισπανικό χρέος.

Θα ισχύσει για την Ελλάδα, τελικά; Με τη μία ή την άλλη μορφή, η πρόβλεψή μου είναι θετική. Ίσως όχι για όλο το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης, αλλά πάντως αυτή θα είναι η κατεύθυνση.

Γενικά, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι βρισκόμαστε σε ένα ευρύτερο κλίμα μεταφοράς πόρων από το Βορρά προς το Νότο, που συντηρεί την προοπτική της Ευρωπαϊκής Ενοποίησης με θεμέλιο τη διαδικασία της τραπεζικής εποπτείας σε όλο το φάσμα της Ευρωζώνης.

Π.Ε. Πετράκης

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής