ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Οι 5 Σταθμοί Πιθανής Πτώχευσης της Ελλάδας

Οι 5 Σταθμοί Πιθανής Πτώχευσης της Ελλάδας

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 23 Ιουλ. 2012

Μόλις λίγες ημέρες πριν, το Credit Management Association (CMA, ένας σημαντικός ανεξάρτητος διεθνής οργανισμός) δημοσίευσε το δελτίο (Global Sovereign Credit Risk Report - 2nd Quarter 2012) που εκδίδει με την πιθανότητα πτώχευσης των εθνικών οικονομιών στο τελευταίο τρίμηνο (30 Μαρτίου – 29 Ιουνίου 2012), περίοδος η οποία συμπεριλαμβάνει την Ελληνική εκλογική περίοδο. Μάλιστα στο προηγούμενο τριμηνιαίο δελτίο δεν είχε συμπεριληφθεί καθόλου η Ελλάδα με την αιτιολογία ότι αφορούσε σε περίοδο μετά από αθέτηση πληρωμών για την Ελληνική οικονομία.

Ανατρέξαμε και παρουσιάζουμε την αντίστοιχη χρονοσειρά από τη 1/1/2010 μέχρι σήμερα, την οποία θα μπορούσε κάποιος να χαρακτηρίσει ως τρομακτική (Διάγραμμα 1). Επίσης, στο Διάγραμμα 2 παρουσιάζουμε αναλυτικότερα την εξέλιξη της πιθανότητας πτώχευσης στην Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο (30 Μαρτίου – 29 Ιουνίου 2012).

Διάγραμμα 1. Ο Κίνδυνος Πτώχευσης στην Ελληνική Οικονομία: 1/1/2010-30/6/2012

Πηγή: Επεξεργασία στοιχείων CMA Quarterly Reports (2010-2012). (Κάντε κλικ στο γραφικό για πιο ευδιάκριτη εικόνα)

Πέντε είναι οι κυριότεροι σταθμοί αύξησης της πιθανότητας πτώχευσης της Ελληνικής οικονομίας κατά την περίοδο 2010 έως 2012.

α) Οι επικρατούσες συνθήκες πριν το 1ο Μνημόνιο (Μάιος 2010),

β) Η περίοδος της «Αγανακτισμένης Κοινωνικής Διαμαρτυρίας» (Ιούνιος – Ιούλιος 2011),

γ) Η σύγκρουση της Ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα (Αύγουστος – Οκτώβριος 2011),

δ) Η αναγγελία του Δημοψηφίσματος (Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2011),

ε) Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012.

Πιο αναλυτικά, η εξέλιξη της πιθανότητας πτώχευσης την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου 2012 είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Η προκήρυξη των εκλογών της 6ης Μαΐου οδήγησε σε αποκλιμάκωση της πιθανότητας πτώχευσης. Ακόμα μεγαλύτερη αποκλιμάκωση έφεραν οι πρώτες εκλογές αυτές καθαυτές. Η προκήρυξη των δεύτερων εκλογών όμως οδήγησε σε αύξηση της πιθανότητας όπως επίσης και η διεξαγωγή τους. Έπρεπε να έλθει ο σχηματισμός της τριμερούς κυβέρνησης για να αρχίσει να αποκλιμακώνεται ο κίνδυνος πτώχευσης.

Διάγραμμα 2. Ο Κίνδυνος Πτώχευσης στην Ελληνική Οικονομία: 30/3/2012-29/6/2012

Πηγή: CMA, Global Sovereign Credit Risk Report, Q2 2012. (Κάντε κλικ στο γραφικό για πιο ευδιάκριτη εικόνα)

Συμπέρασμα: Οι πολιτικές εξελίξεις αυξάνουν ή μειώνουν τον κίνδυνο πτώχευσης της χώρας. Όμως ο κίνδυνος αυτός κορυφώθηκε στις εκλογές της 17ης Ιουνίου και έκτοτε κινείται σε πολύ υψηλά επίπεδα παρ’ όλο που έχει πλέον μειούμενη εξέλιξη. Το πολιτικό προσωπικό (αλλά και οι απλοί πολίτες) θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν το πέλαγος της έλλειψης εμπιστοσύνης στο οποίο πλέει η Ελληνική οικονομία και να παράξουν λύσεις. Λύσεις που θα προέλθουν από τη συσσώρευση Κοινωνικού Κεφαλαίου που γίνεται στην Ελλάδα αυτόν τον καιρό. Πρόκειται για το κεφάλαιο που παράγεται από τη συναίνεση. Ουσιαστικά ανακαλύψαμε μία νέα πηγή δύναμης για το μέλλον που θα φέρει αποτέλεσμα. Όσο μεγαλύτερη είναι η συναίνεση αυτή, τόσο γρηγορότερα θα έχουμε σημαντικά αποτελέσματα. Ο απλός λαός το έχει καταλάβει πολύ καλά. Ελπίζω και οι πολιτικοί μας.

 

Καθηγητής, Παναγιώτης Ε. Πετράκης

 
 

Τα σχόλιά σας

 • ΟΧΙ φιλε, παρτο αλλιως

  Γεια σου ρε προφεσορα. Ο απλος λαος το εχει καταλαβει. Πρεπει να συναινεσει στην εξαθλιωση του. Δεν πρεπει να αντιδρα. Πρεπει να καθεται φοβισμενος στον καναπε του και να εχει εμπιστοσυνη σε εσας τους μαγους τεχνοκρατες και τους πολιτικους να πετσοκοβουν καθε εργασιακο δικαιωμα. Δε σου φτανει που διδασκεις τον νεοφιλελευθερισμο ως θρησκεια στους καημενους τους φοιτητες σου, πρεπει να το ακουμε και εμεις; ΞΕΧΝΑ ΤΟ. Θα μας βρειτε στους δρομους να υπερασπιστουμε τις ζωες μας!! #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής