ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Η Αλλαγή στην Πολιτική Agenda

Η Αλλαγή στην Πολιτική Agenda

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 19 Οκτ. 2012

Η ελληνική οικονομία και κοινωνία έχουν διέλθει ένα μακρύ δρόμο στην προσπάθειά τους να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της προσαρμογής στο νέο ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης, στην Ευρώπη του Μέλλοντος.

Ουδέποτε αναπτυγμένη κοινωνία έχει περάσει τέτοιας έντασης δημοσιονομική και ανταγωνιστική προσαρμογή. Πληρώσαμε και πληρώνουμε πολύ ακριβά την «ελαφρότητα του είναι μας» στην παρελθούσα διαχείριση της ανταγωνιστικής και δημοσιονομικής μας οργάνωσης.

Όπως έχει γίνει στο παρελθόν στην Ελλάδα, αλλά και όπως γίνεται σε όλο τον κόσμο, αυτοί που αποφασίζουν μας έστειλαν ελεγκτές για να διοικήσουν το πρόγραμμα διάσωσης και αναδιοργάνωσης της οικονομίας. Επέβαλαν μία συμβατική σχέση χρηματοδότησης υπό συνθήκη, με την προϋπόθεση δηλαδή της μεταβολής του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής κοινωνίας.

Το έργο όμως ήταν πρωτόγνωρο τόσο για τους επιβλέποντες όσο και για τους επιβλεπόμενους. Η σύνθεσή του ήταν άγνωστη και σχετίζεται κυρίως με το μέγεθος του εγχειρήματος αλλά και τους χρόνους μέσα στους οποίους απαιτήθηκε να ενεργοποιηθεί. Συγχρόνως, η ελληνική πλευρά στην αρχή της κρίσης παρουσίασε μία πολιτική ηγεσία που είχε μεν το θάρρος να συμφωνήσει στη φυγή προς τα εμπρός, αλλά είχε σοβαρότατες ελλείψεις στο να συνειδητοποιήσει τη σημασία του εγχειρήματος.

Επιπροσθέτως, οι υπεύθυνοι από το εξωτερικό, οι επιφορτισμένοι από τους δανειστές μας με τη διαχείριση του θέματος, δημιουργούσαν συστηματικά ωραιοποιημένες εικόνες του μέλλοντος, οι οποίες συνεχώς διαψεύδονται. Έτσι, η ελληνική πολιτική τάξη έχει οδηγηθεί στο να γίνει πρωταθλήτρια της αποτυχίας! Αποτυχίας που πηγάζει από τη διαφορά πολιτικών εξαγγελιών και οικονομικών αποτελεσμάτων. Προς δόξαν κάθε αντισυστηματικής αντίληψης.

Το κυριότερο αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής είναι η απώλεια της δυνατότητας για πολιτική αντιπροσώπευση. Όταν όμως διαρραγεί η αντιπροσώπευση, τότε κινδυνεύει όλο το οικοδόμημα.

Σήμερα, στην τελευταία πράξη του έργου της εποπτείας έχει προστεθεί και μια κούραση: κούραση διάσωσης στους δανειστές και κούραση να διασώζεται η ελληνική κοινωνία. Τώρα παρατηρούνται και οι μεγαλύτερες αποτυχίες εκ μέρους της Τρόικα.

Διάλεξε να συγκρουστεί στο χώρο της φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας, η οποία φθάνει πλέον τους 1.300.000 ανέργους. Κατά συνέπεια, η τιμή της εργασίας έχει καταρρεύσει. Άρα κανένα αντικείμενο για παρέμβαση.

Έτσι, αυτά που προτείνει στην πράξη έχουν υιοθετηθεί από την αγορά και η πολιτεία κάλλιστα θα μπορούσε να τα ρυθμίσει από μόνη της με πολύ πιο απλό τρόπο.

Η επικοινωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την Τρόικα είναι πλέον πολύ πτωχή και πολύ λίγο χρήσιμη. Η ελληνική πλευρά μπορεί πια ν’ αναλάβει πλήρως την ευθύνη της διαχείρισης τηρώντας και τιμώντας τις υποχρεώσεις της από τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει. Αλλά μέχρι εδώ οι σχέσεις μαζί της. Ας μην αναλάβουν και το έργο της Εξόδου προς την Ανάπτυξη. Δεν μπορούν. Δεν είναι δουλειά τους και δεν θέλουν.

Ας αλλάξει λοιπόν η πολιτική ατζέντα διαχείρισης της κρίσης. Διότι, εάν δεν το κάνει αυτή η κυβέρνηση, θα το κάνει η επόμενη.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Συμφωνώ

  Με βρίσκετε σύμφωνα σε αυτά που γράφετε. Η ελληνική οικονομία ανέκαθεν ήταν ένα χυμαδιό ακολουθώντας ένα δικό της χάλια μοντέλο. Ερχόμενοι λοιπόν στην Ελλάδα οι τρεις της τρόικας βρίσκουν ένα χάος, ανήμποροι να το στήσουν από την αρχή με τα πρότυπα ξένων δυνατών οικονομιών, αλλά χωρίς να γνωρίζουν ότι οι οποιεσδήποτε αλλαγές θα δημιουργήσουν ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα από τη στιγμή που το ίδιο το σύστημα είναι "τρεις λαλούν και δυο χορεύουν!" Η ελληνική κυβέρνηση δυστυχώς, όπως και αυτή που θα ακολουθήσει δεν πρόκειται να καταφέρει πολλά πράγματα. Δύσκολο να αλλάξεις τις συνήθειες σε έναν αρκετά κακομαθημένο λαό. #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής