ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Οι Εξελίξεις στην Πιθανότητα Πτώχευσης

Οι Εξελίξεις στην Πιθανότητα Πτώχευσης

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 26 Οκτ. 2012

Η πιθανότητα πτώχευσης των Ελληνικών ομολόγων μετά τις εκλογές του Ιουνίου 2012 μειώνεται συνεχώς. Εξακολουθούμε να είμαστε η πλέον επικίνδυνη χώρα στον ανεπτυγμένο κόσμο, αλλά όπως διαπιστώνεται και στο Διάγραμμα το κόστος των δεκαετών ομολόγων έχει μειωθεί σημαντικά.

Στην αρχή του έτους, για το μήνα Ιανουάριο το κόστος δανεισμού ανήλθε στις 3245 μ.β., ενώ τον Απρίλιο κινήθηκε έντονα πτωτικά (1851 μ.β.). Ωστόσο, το κλίμα αβεβαιότητας που επικράτησε στη χώρα λόγω της πολιτικής αστάθειας και της περιρρέουσας ατμόσφαιρας περί εξόδου από την Ευρωζώνη, έβαλε φρένο στην έντονη αποκλιμάκωση των επιτοκίων. Αυτό αποτυπώθηκε στη σημαντική άνοδο που καταγράφηκε, φτάνοντας στις 2424 μ.β. τον Ιούνιο. Να σημειωθεί ότι στις 2 Μαρτίου 2012 το κόστος δανεισμού των 10ετών ομολόγων έναντι των Γερμανικών ανήλθε στις 3530 μ.β. σημειώνοντας τη μεγαλύτερη απόδοση την τελευταία τετραετία.

Ωστόσο, το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται έντονη διαφοροποίηση. Στις 15 Οκτωβρίου οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων μειώθηκαν στο 17,388% με τα spreads να υποχωρούν στις 1611 μ.β., η χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2011.

Βασική πηγή αυτής της διαμορφούμενης κατάστασης αποτελεί η επαναφορά της πολιτικής σταθερότητας μετά τις δύο εκλογικές αναμετρήσεις, η οποία έδωσε το σήμα στις αγορές ομολόγων για μια θετική έκβαση του προβλήματος χρέους της Ελληνικής οικονομίας. Η τάση του κόστους δανεισμού είναι πτωτική.

Διάγραμμα. Κόστος δανεισμού 10 ετών ομολόγων

Πηγή: Datastream.

Εξετάζοντας τώρα την πιθανότητα πτώχευσης σ’ ένα ορίζοντα πέντε ετών με βάση τα στοιχεία του CMA (Credit Risk Report-3rd Quarter 2012) για το τρίτο τρίμηνο του 2012 διαπιστώνουμε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και η Αργεντινή καταλαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις, ενώ στις πρώτες θέσεις του πίνακα βρίσκονται η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η Ελλάδα βρισκόμενη στην πρώτη θέση παρουσιάζει τη μεγαλύτερη πιθανότητα έναντι του προηγούμενου τριμήνου του 2012. Η Κύπρος αν και βρίσκεται αμετάβλητη στη δεύτερη θέση της κατάταξης, εμφανίζει πτώση στην πιθανότητα πτώχευσης.

Πίνακας. Οι 10 πιο επίφοβες χώρες για πτώχευση (Γ΄ τρίμηνο 2012)

Κατάταξη

Χώρα

Προηγούμενη Κατάταξη

1

Ελλάδα

1 (αμετάβλητη)

2

Κύπρος

2 (αμετάβλητη)

3

Αργεντινή

3 (αμετάβλητη)

4

Πακιστάν

5 (πτώση 1 θέση)

5

Βενεζουέλα

6 (άνοδος 1 θέση)

6

Ουκρανία

7 (πτώση 1 θέση)

7

Πορτογαλία

4 (άνοδος 3 θέσεις)

8

Ισπανία

9 ((πτώση 1 θέση)

9

Λίβανος

Νέα είσοδος

10

Αίγυπτος

10 (αμετάβλητη)

Πηγή: CMA Credit Risk Report (3rd Quarter 2012).

Προς το παρόν η Ελληνική οικονομία έχει να προσδοκά στη χρηματοδότηση των εταίρων της για την κάλυψη των υποχρεώσεών της. Έτσι, η πιθανότητα πτώχευσης στο εγγύς μέλλον δεν μπορεί να αποτελεί κυρίαρχο σενάριο. Η εξέλιξη του κόστους δανεισμού θα εξαρτηθεί και από τα μηνύματα που λαμβάνουν οι αγορές όσον αφορά στην πορεία αποκατάστασης της ανταγωνιστικότητας και της δημοσιονομικής ισορροπίας. Η πιθανότητα πτώχευσης θα μειωθεί όταν αυξηθεί και η προβλεπτικότητα γύρω από τις μελλοντικές εξελίξεις. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει η αντιπολίτευση να διευκρινίσει τους όρους διαφοροποίησής της από την κυβερνητική πολιτική, μη θέτοντας σε συνεχή αμφισβήτηση τη συνολική πορεία της οικονομίας.

Π.Ε. Πετράκης

Καθηγητής ΕΚΠΑ

με τη συνεργασία του Δ. Βαλσαμή

 
 

Τα σχόλιά σας

 • ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ..ΠΑΙΓΝΙΔΙΑ

  Ολα αυτα που γραφονται ειναι τραπεζικα παιγνιδια και παιγνιδια των οικων (ανοχης)!Εγω δεν πιστευω τιποτα που προερχεται απο αυτους!Τι θα παθω δηλαδη αν ερθει η δραχμη?Κατα την εκτιμηση μου η οικονομια πραγματι θα ανεβει,θα δημιουργηθουν θεσεις εργασιας,θα ανπτυχθει η εγχωρια βιοτεχνια,βιομηχανια,αγροτικη αναπτυξη κ.α. και δεν θα ειμαι υποδουλος!Το αρνητικο θα ειναι η αυξηση ΚΑΠΟΙΩΝ φαρμακων και του πετρελαιου-λες και τωρα ειναι φτηνο! #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής