ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ιστορική μνήμη

Ιστορική μνήμη

Το blog του τέως Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν »

Δημοσίευση: 15 Νοε. 2012

Μου αρέσει να επισκέπτομαι τη Θεσσαλονίκη.  Η επίσκεψή μου την περασμένη εβδομάδα ήταν ξεχωριστή καθώς είχα την τιμή να εγκαινιάσω  μία νέα έκθεση στο Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα με τίτλο ‘Η Βρετανική παρουσία στη Θεσσαλονίκη και τη μακεδονική ενδοχώρα’ που θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου.  Εάν σας δοθεί η ευκαιρία να την επισκεφτείτε, μη την χάσετε. Αυτό που μου προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν το πώς κατά τους προηγούμενους αιώνες, πολλοί Βρετανοί βρέθηκαν στην Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία - οι περισσότεροι, αλλά όχι όλοι, λόγω του πολέμου.  Επίσης παρακολούθηκα με μεγάλο ενδιαφέρον την απαγγελία αρκετών Αγγλικών ποιημάτων που περιέγραφαν τα βιώματα των Βρετανών στην περιοχή,  γεγονός που δείχνει πόσο αυτά τα βιώματα είχαν γίνει κομμάτι της Βρετανικής συνείδησης. 

Και ξαναθυμήθηκα πόσο πολυπολιτισμική   - ή μπορεί κανείς να πει την παγκοσμιοποιημένη  - υπήρξε η Θεσσαλονίκη του 1912.  Σήμερα, που ταξιδεύει κανείς σε όλη τη γη οι συμπατριώτες μου έχουν την ευκαιρία να ανακαλύψουν ξανά αυτήν την περιοχή.  Έτσι στις συναντήσεις που είχα κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου στην πόλη, όποτε συζητούσαμε για τον τουρισμό με εκπροσώπους της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και με επιχειρηματίες, συνειδητοποίησα πόσο σημαντικές είναι οι ευκαιρίες.  Όπως λέω πάντα στους φίλους μου στη Βρετανία, η Ελλάδα κρύβει κι άλλες ομορφιές, εκτός από τη θάλασσα (παρότι η θάλασσα είναι όντως πανέμορφη…)

Ακόμα ένα μάθημα που αποκομίζει κανείς από την έκθεση είναι ότι η ιστορική μνήμη, η επιθυμία και η προσπάθεια να μάθουμε  για το παρελθόν των προγόνων μας είναι ένα σημαντικό κομμάτι της ανθρώπινης υπόστασης.  Οπότε σε αυτό το πνεύμα, σκέφτηκα ξανά και την ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο της Κοινοπολιτείας στο Παλαιό Φάληρο ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στο Νεκροταφείο της Κοινοπολιτείας στο Παλαιό Φάληρο την περασμένη Κυριακή, όπου τιμήσαμε τους πεσόντες, έλληνες και πολίτες της Κοινοπολιτείας, που έδωσαν τη ζωή τους στους δύο παγκοσμίους Πολέμους αλλά και αργότερα, ώστε να είμαστε εμείς ελεύθεροι σήμερα.  Η κατάθεση στεφάνου κατά την τελετή αυτή είναι ένα από τα σημαντικά καθήκοντα του Βρετανού Πρέσβη, που δε θα μπορούσα ποτέ να παραβλέψω.
 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής