ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Cry for Argentina…?

Cry for Argentina…?

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 30 Νοε. 2012  | Τελευταία ενημέρωση: 30 Νοε. 2012

Περί τις αρχές του 2002, η κυβέρνηση της Αργεντινής σταμάτησε να καταβάλλει τις πληρωμές στους ομολογιούχους της. Χρειάστηκαν περίπου τρία χρόνια για τους περισσότερους από αυτούς ώστε να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των $102 δις (επαναγορά ομολόγων) που διέγραφε το 70% της αξίας που τους όφειλε η κυβέρνηση, ενώ μια μεταγενέστερη επαναγορά αύξησε τη συνολική συμμετοχή στο 92%. Όσοι αρνήθηκαν να ανταλλάξουν τους τίτλους που κατείχαν (οι λεγόμενοι holdouts) κινήθηκαν δικαστικώς προκειμένου να κατασχέσουν περιουσιακά στοιχεία και να ισχυροποιήσουν την πιθανότητα αποπληρωμής τους. Υπενθυμίζουμε ότι η Αργεντινή είχε χρεοκοπήσει ξανά το 2001.

Η απόφαση του δικαστή της Νέας Υόρκης Thomas Griesa (21 Νοεμβρίου), δικαίωσε τις επενδυτικές εταιρείες «NML Capital Ltd» και «Aurelius Capital Management». Οι εταιρίες αυτές αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στις αναδιαρθρώσεις χρέους της Αργεντινής για το χρονικό διάστημα 2005-2010 και διεκδικούσαν $1,3 δις από το κράτος. Κατά συνέπεια, η απόφαση αυτή θέτει σε κίνδυνο την αποπληρωμή $3,4 δις στους κατόχους νέων ομολόγων της Αργεντινής και εκτινάσσει τον κίνδυνο χρεοκοπίας (αναμενόμενη περαιτέρω εκτίναξη των CDS πάνω από τα επίπεδα των 3000 μονάδων βάσης σε αγοραίες τιμές ύπαρξης κινδύνου χρεοκοπίας, μέτρηση η οποία πραγματοποιήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2012).

Το ποσό αυτό απαιτείται να έχει καταβληθεί έως τις 15 Δεκεμβρίου, ημέρα που θα καταβάλει και εγγυήσεις (payments to GDP) ύψους $3 δις. Αν δεν πραγματοποιηθεί αυτό και δεν καταφέρει να αποπληρώσει ομολογιακές πληρωμές ύψους $200 εκ. μέχρι την 31η Δεκεμβρίου τότε γίνεται ολοένα και πιθανότερη η κατάρρευση της Αργεντινής, ενώ θα διαταραχθεί και το Αμερικάνικο σύστημα πληρωμών (σύμφωνα με τη Federal Reserve Bank της Νέας Υόρκης). Ιδρύματα, όπως η Bank of New York Mellon (BNY), θα αντιμετωπίσουν μεγάλες προκλήσεις είτε ενεργήσουν περιφρονώντας την απόφαση του δικαστηρίου και βοηθήσουν την Αργεντινή στην αποπληρωμή των αναδομημένων ομολόγων δίνοντας προτεραιότητα προς τους holdouts, είτε μη εκπληρώνοντας τις χρηματικές υποχρεώσεις στους ομολογιούχους ή την Αργεντινή.

Όμως, η κυβέρνηση της Αργεντινής ανακοίνωσε ότι κατέθεσε έφεση (27 Νοεμβρίου) κατά της δικαστικής απόφασης, την οποία δε θεωρεί δίκαιη ενώ θέτει ένα ζήτημα περί δικαιώματος όλων των χωρών παγκοσμίως να πραγματοποιήσουν αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Η ύπαρξη μακροοικονομικών ανισορροπιών που παρουσιάζει η Αργεντινή, οδηγούν στην κατάρρευση του οικονομικού της μοντέλου. Το έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να ανέλθει στο -4,5% το 2012, όταν το 2011 βρισκόταν στο επίπεδο του -3% (International Monetary Fund, World Economic Outlook Database, October 2012).

Όλα αυτά τα χρόνια (από το Φεβρουάριο του 2008 έως και σήμερα), ο πληθωρισμός (η χειρότερη μορφή φορολόγησης) δεν κυμάνθηκε κάτω από 25% με 30%, ενώ το στοιχείο αυτό στην πραγματικότητα είναι άγνωστο διότι ουδεμία αξιοπιστία υπάρχει στις επίσημες στατιστικές (βλέπε Διάγραμμα 1). Όταν δημοσιεύτηκε μάλιστα μια επίσημη μελέτη για το θέμα αυτό, ο ακαδημαϊκός συγγραφέας της δικάστηκε και καταδικάστηκε.

Διάγραμμα 1. Ανεπίσημος και επίσημος πληθωρισμός στην Αργεντινή

Πηγή: Roubini.org (17 July 2012).

Το ιδιόμορφο στοιχείο είναι ότι η κυβέρνηση της Αργεντινής δεν πρόκειται να έχει ιδιαίτερες απώλειες σε μια επικείμενη στάση πληρωμών, καθώς ήδη είναι αποξενωμένη από τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, λόγω του πρόσφατου παρελθόντος της, ενώ ταυτόχρονα η αξιοπιστία της κυβέρνησης έχει ήδη χαθεί. Για την πραγματική οικονομία όμως το πλήγμα θα ήταν ιδιαίτερα μεγάλο, καθώς περεταίρω συσσώρευση καταθέσεων σε δολάρια ΗΠΑ, θα επιφέρει μείωση της αξίας του εγχώριου νομίσματος στην ανεπίσημη αγορά, υποτίμηση του δολαρίου ΗΠΑ στην ανεπίσημη αγορά (λόγω της «υπερπροσφοράς» δολαρίων), αύξηση του κόστους των εισαγωγών, αύξηση των περιορισμών στις εισαγωγές και στις κινήσεις κεφαλαίων, υψηλότερο πληθωρισμό και χαμηλότερους ρυθμούς μεγέθυνσης, δημιουργώντας ένα φαύλο κύκλο ύφεσης. Οι παραπάνω εξελίξεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του προστατευτισμού και του παρεμβατισμού στην οικονομία της Αργεντινής εξαντλώντας τις εγχώριες πηγές χρηματοδότησης και περιορίζοντας περαιτέρω την ιδιωτική δραστηριότητα, χωρίς όμως να μπορεί να υποστηριχθεί ο δημόσιος τομέας. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά ανησυχητικά για μία οικονομία που υποτίθεται ότι έλαβε ριζοσπαστικές αποφάσεις που θα την οδηγούσαν σε έναν εναλλακτικό τρόπο ανάπτυξης.

Π.Ε. Πετράκης

με τη συνεργασία της
Κ. Καυκά

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Μια παρατήρηση

  Γιατί να αποδεχτεί η Αργεντινή απόφαση αμερικάνικου δικαστηρίου για θέματα δική της κυριαρχίας; Τη στιγμή μάλιστα που τα δικαστήρια της Αργεντινής δικαιώνουν τα συμφέροντα της Αργεντινής γιατί να μη σεβαστεί τις αποφάσεις των δικαστηρίων αυτών και να σεβαστεί τις αποφάσεις των αμερικάνικων δικαστηρίων τα οποία στηρ ίζουν τα συμφέροντα του κράτους των ΗΠΑ και των εταιρειών τους... Εγώ θα πρότεινα ότι και να πουν τα αμερικάνικα δικαστήρια η Αργεντινή να μην πληρώσει φράγκο όχι γιατί στην Αργεντινή πάνε καλά τα πράγματα αλλά γιατί αν το κάνει είναι σα να παραδίδει τα κυριαρχικά της δικαιώματα... #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής