ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες

Πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες

Το blog του τέως Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν »

Δημοσίευση: 05 Δεκ. 2012

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα στοιχεία της δουλειάς μου – πέρα βεβαίως από το γεγονός ότι έχω την ευκαιρία να υπηρετώ στην Ελλάδα – είναι η πληθώρα των θεμάτων με τα οποία ασχολούμαι. Κάποιες από τις δραστηριότητές μου καλύπτονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης – πρόκειται βέβαια για ένα πολύ μικρό κομμάτι. Ο ρόλος του Πρέσβη δεν εξαντλείται στις δραστηριότητες αυτές και περιλαμβάνει κι άλλα στοιχεία όπως την κατανόηση και γνώση της χώρας στην οποία υπηρετεί και η ανάπτυξη ενός δικτύου επαφών. Δίνουν όμως μια εικόνα του βάθους των διμερών σχέσεων. Παρότι η ανάληψη πρωτοβουλιών είναι θετική, είναι συχνά εξίσου σημαντικό να στηρίζουμε την συνεργασία μεταξύ λαών, οργανισμών και επιχειρήσεων.

Κάποια παραδείγματα του περασμένου μηνός:

Βρέθηκα στα Ελληνο-Τουρκικά σύνορα, στον Έβρο κατά την επίσκεψη του Βρετανού Υφυπουργού για θέματα μετανάστευσης, κ. Μάρκ Χάρπερ. Επισκεφθήκαμε τον υπό κατασκευήν φράχτη, τα κέντρα υποδοχής και τις υπόλοιπες δομές. Συζητήσαμε με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Δένδια και τους συνεργάτες του τα περιθώρια περαιτέρω συνεργασίας για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης. Οι δράσεις μας πάνω στο θέμα της Παρανομης Μετανάστευσης είναι έτσι κι αλλιώς από τα μεγαλύτερα κομμάτια της δουλειάς μας στην Πρεσβεία και έχουμε αρκετές επιτυχίες, αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο να πετύχουμε πολλά περισσότερα σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Την ίδια εβδομάδα, φιλοξενήσαμε στην Κατοικία μου την εκδήλωση για την ανακοίνωση των Ελληνικών επιχειρήσεων που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού των European Business. Η εκδήλωση είχε την υποστήριξη της RSM Stylianou και του Βρετανικού Οργανισμού Εμπορίου και Επενδύσεων ( UKTI). Είναι αυτές οι Ελληνικές επιχειρήσεις [LINK] αλλά και άλλες σαν κι αυτές, που θα αποτελέσουν την ατμομηχανή της ανάπτυξης στην Ελλάδα και την Ευρώπη στο προσεχές μέλλον.

Αργότερα, την ίδια εβδομάδα , παρευρέθηκα σε μία άλλη τελετή βράβευσης, στα “Αριστεία” της ΕΕΔΕ [pdf] στο Μέγαρο Μουσικής. Είχα την τιμή να απονείμω τα βραβεία στις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς που πέρασαν επιτυχώς την βρετανική διαδικασία πιστοποίησης Investors in People που αφορά στην ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού και συμβάλλει στις καλύτερες επιδόσεις επιχειρήσεων και οργανισμών διασφαλίζοντας ότι τα στελέχη τους έχουν την ενημέρωση και την εκπαίδευση που χρειάζονται για να κάνουν καλά τη δουλειά τους. Η Βρετανική Πρεσβεία έχει περάσει την διαδικασία αξιολόγησης και έχει λάβει την πιστοποίηση, οπότε ήμουν σε θέση να μιλήσω με σιγουριά για τα οφέλη που προσφέρει.

Και βέβαια, και για την περίπτωση που νομίσατε πώς τα πάντα γυρνούν γύρω από τη δουλειά, να σας πω ότι στο τέλος αυτής της πολύ βεβαρυμένης εβδομάδας, η συζυγός μου κι εγώ πήγαμε στη Σύρο για πρώτη φορά. Το νησί μας γοήτευσε. Όπως ακριβώς και η εβδομάδα που προηγήθηκε, μας επιφύλασσε πολλές και διαφορετικές πλευρές: από τα τοπία ως την αρχιτεκτονική, από τον πολιτισμό ως την τοπική κουζίνα.

Και για το τέλος, μια ακόμα αντίθεση. Μετά την γοητεία της Σύρου, μια διαφορετική, αστική γοητεία πίσω στην Αθήνα, στα εγκαίνια της έκθεσης της “The City Speaks” που οργανώνει το Βρετανικό Συμβούλιο και φιλοξενεί η Τράπεζα Πειραιώς στη Στοά Σπυρομήλιου στην καρδιά της Αθήνας. Ακόμα κι αν δεν μπορούμε όλοι να ζούμε σε τόσο όμορφο νησί σαν την Σύρο, οι περισσότεροι από μας ξέρουμε πώς είναι να ζει κανείς στην πόλη τον 21ο αιώνα. Αλλά η συγκεκριμένη έκθεση που απεικονίζει πώς τόσο διαφορετικοί άνθρωποι ζουν μαζί σε τόσες ευρωπαϊκές πόλεις, κάνει τον επισκέπτη να ξανασκεφτεί διάφορες πλευρές της καθημερινότητας που νομίζουμε ότι γνωρίζουμε όλοι. Οπότε, λίγη διαφορετικότητα ακόμα στο κλείσιμο μιας πολυποίκιλης εβδομάδας.

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Really?

  Dear Dr. Landsman, I'm sorry, but I don't believe a word you are saying about how much Britain respects Greece, its culture, or its people. My wife just came back from one of the offices of the British High Commission. She had to spend one hour trying to convince some employees there that "Hellenic Republic" does stand for Greece, so that she can apply for her "family permit" visa. Is this the country of Sir Winston Churchill and Sir Patrick Leigh Fermor? In name I guess yes, certainly not in quality anymore though... #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής