ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Λιτότητα με ανάπτυξη

Λιτότητα με ανάπτυξη

Το blog του τέως Βρετανού Πρέσβη, Δρ. Ντέιβιντ Λάντσμαν »

Δημοσίευση: 07 Δεκ. 2012

Σε αντίθεση με την Ελλάδα και πολλές άλλες χώρες, ο ετήσιος Κρατικός Προϋπολογισμός στη Βρετανία ανακοινώνεται στην Άνοιξη. Όμως ο Υπουργός Οικονομικών κάνει τη λεγόμενη ‘Φθινοπωρινή Δήλωση’ η οποία επικαιροποιεί τον Προϋπολογισμό και περιλαμβάνει όλα τα επιπρόσθετα μέτρα που απαιτούνται.  Η Φθινοπωρινή Δήλωση του 2012 έγινε αυτή την εβομάδα.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το ευρωπαϊκό αλλά και το διεθνές περιβάλλον εξακολουθεί να είναι δυσμενές. Η ανεξάρτητη Αρχή Παρακολούθησης του Προϋπολογισμού, που ιδρύθηκε το 2010 και παρέχει αξιολόγηση των οικονομικών συνθηκών, στην οποία βασίζονται οι αποφάσεις της βρετανικής κυβέρνησης, επιβεβαιώνει ότι οι παρατεταμένες συνέπειες της οικονομικής κρίσης σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά και στην Ευρωζώνη καθώς και οι επιπτώσεις τους πληθωρισμού θα οδηγήσουν σε μία πιο αργή και άνιση ανάκαμψη από ο,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο, η απάντηση της Βρετανικής κυβέρνησης έχει τριπλό στόχο:  να θωρακίσει την οικονομία, να προωθήσει την ανάπτυξη και να διασφαλίσει δίκαιη κατανομή των βαρών.  Ως εκ τούτου θεσπίζονται επιπλέον μέτρα που αφορούν τη φορολογία και τα επιδόματα πρόνοιας, έτσι ώστε να συνεισφέρουν στη μείωση του δημόσιου ελλείμματος όλοι όσοι μπορούν, ενώ παράλληλα προστατεύονται όσοι βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη και αντιμετωπίζεται δραστικά η φοροαποφυγή και η φοροδιαφυγή. Ταυτόχρονα θα υπάρξουν και περαιτέρω μειώσεις δαπανών, εξαιρουμένων των δαπανών για την υγεία και την παιδεία.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.  Αλλά η έμφαση είναι στην ανάπτυξη.  Οι μειώσεις δαπανών θα απελευθερώσουν 5.5 δις στερλινών για έργα υποδομών, υποστήριξη των μακροπρόθεσμων ιδιωτικών επενδύσεων στα οδικά δίκτυα, έρευνα και ανάπτυξη και νέες σχολικές μονάδες. Η φορολογία επιχειρήσεων θα μειωθεί κατά 1% το 2014, φτάνοντας το 21%.  Θα διατεθούν περισσότερα κεφάλαια για χρηματοδότηση εξαγωγών.  Αλλά και ο βρετανικός οργανισμός προώθησης Εμπορίου & Επενδύσεων,  το UK Trade and Investment (UKTI),  θα ενισχυθεί περαιτέρω.  Εδώ στην Ελλάδα, το UKTI θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη Βρετανικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα και εξωστρεφών Ελληνικών επιχειρήσεων που δοκιμάζουν την έξοδό τους στις διεθνείς αγορές ώστε να επωφεληθούν από τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Βρετανίας.

Το συμπέρασμα; Η δημοσιονομική πειθαρχία (ή, αλλιώς, η λιτότητα) παραμένει αναπόφευκτη.  Όμως η ανάπτυξη είναι εξίσου σημαντική. Όμως, παρά τις δύσκολες συνθήκες, είμαστε στο σωστό δρόμο για να κάνουμε τη Βρετανία ακομα πιο ελκυστικό προορισμό για τις επιχειρήσεις, κάτι με το οποίο θα συμφωνούσαν και πολλοί από τους Έλληνες εταίρους μας.

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής