ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Κύπρος

Κύπρος

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 21 Μαρ. 2013

Στο σημείωμα αυτό δε θα επαναλάβω πράγματα που μου δόθηκε η ευκαιρία, σε δημόσιες εμφανίσεις μου, να τονίσω αναφορικά με το σχέδιο του σταθεροποιητικού προγράμματος στην Κύπρο. Εδώ θέλω να προσθέσω κάποια σημεία στους συλλογισμούς μου με βάση τις εξελίξεις μέχρι αυτήν τη στιγμή (Τετάρτη, 20/3/2013). Τα σημεία αυτά αφορούν την επόμενη μέρα της Κυπριακής υπόθεσης.

Η οικονομία της Κύπρου βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από αυτήν της Ελλάδας για τέσσερις βασικούς λόγους:

α) έχει καλύτερα θεμελιώδη: Μικρότερο έλλειμμα ισοζυγίου τρεχουσών πληρωμών, μικρότερο εμπορικό έλλειμμα, μικρότερο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ,

β) έχει καλύτερο θεσμικό σύστημα διοίκησης και λειτουργίας της οικονομίας – κατάλοιπο της παρουσίας των Βρετανών

γ) έχει φυσικούς πόρους με πολύ καλές - συγκριτικά - μελλοντικές προοπτικές και

δ) έχει υψηλά συγκριτικά συναλλαγματικά αποθέματα.

Επιπλέον η Κύπρος έχει μία ιδιαίτερη γεωστρατηγική θέση. Αυτό από μόνο του είναι θετικό και αρνητικό.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία θα περίμενε κανείς το Eurogroup να της είχε επιφυλάξει πολύ καλύτερη μεταχείριση διότι έχει καλύτερες προοπτικές. Δε συνέβη όμως αυτό και τούτο αποτελεί δυσάρεστη έκπληξη για την «τεχνοκρατική δικαιοσύνη» των αρμοδίων στην Ευρώπη. Μάλιστα συνέβη ακριβώς το αντίθετο. Σαν κάποιος να θέλει να περικόψει τις προοπτικές αυτές.

Η Κυπριακή πολιτική ηγεσία προσπαθεί πλέον να βρει πόρους για να ελαφρύνει το πακέτο που της είχε αρχικά προταθεί. Ενώ δηλαδή ξεκινήσαμε στην αρχή με 6,5% για κάτω από €100.000 και 9,57% για πάνω από το ποσό αυτό, με την απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας 19/3/2013 η επιβάρυνση για ποσό κάτω από €100.000 θα μειωθεί ή θα εξαλειφθεί. Μάλιστα φαίνεται ότι ο φόρος για τις καταθέσεις κάτω των €25.000 μάλλον θα μηδενιστεί. Αυτό όμως αφήνει το ποσό για πάνω από €100.000 με ένα πολύ μεγαλύτερο βάρος. Άρα εδώ βρίσκεται ένα από τα ζωτικά ζητήματα που οδήγησαν στην καταψήφιση του πακέτου. Αυτό θα σήμαινε ότι οι μεγάλοι καταθέτες θα επωμίζονταν το μεγαλύτερο ποσοστό των €5,8 δις που θα πρέπει να εξευρεθούν εκτός κυπριακού φορολογικού συστήματος.

Η απαίτηση βέβαια αυτή του σταθεροποιητικού προγράμματος ουσιαστικά ζητά την αλλαγή του οικονομικού μοντέλου της Κύπρου: δηλαδή την αλλαγή της «μονοκαλλιέργειας» που στηρίχτηκε στην ανάπτυξη των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών. Στο σημείο αυτό συσπειρώθηκε η κύρια αντίσταση απέναντι προτεινόμενο σχέδιο. Βέβαια και το Λουξεμβούργο έχει παρόμοια και εντονότερα μάλιστα χαρακτηριστικά, αλλά δεν έχει τεθεί παρόμοιο θέμα.

Από που μπορούν να εξευρεθούν τα ποσά που απαιτεί το σταθεροποιητικό πακέτο σήμερα εάν πρόκειται να αγνοηθεί ο φόρος επί των καταθέσεων;

α) Καταρχήν από μία πιθανή πώληση Τράπεζας σε συμφέροντα τα οποία θα αναλάβουν το σημαντικό μέρος της ανακεφαλαιοποίησής της.

β) Ένα μεγάλο δάνειο από τη Ρωσία. Το πρόβλημα όμως είναι ότι οι Ρώσοι θα ήθελαν ενδεχομένως μία ευρύτερη παρουσία στην Κύπρο (αέριο – γεωστρατηγικά).

γ) Από ένα πιθανό εσωτερικό δάνειο (από ταμεία ή/και ιδιώτες ή εκκλησία) εγγυημένο ίσως από μελλοντικά έσοδα του φυσικού αερίου.

δ) Από την αναδιάρθρωση των Κυπριακών Χρεών €8,5δις. Από τα ομόλογα του Κυπριακού Δημοσίου τα €3,8δις βρίσκονται υπό Αγγλικό δίκαιο.

ε) Από αύξηση της φορολογίας.

στ) Από τη μεταβίβαση των Κυπριακών υποκαταστημάτων σε Ελληνικά συμφέροντα τα οποία μέσω του ΤΧΠΣ θα ανακεφαλαιοποιηθούν (στο μέγεθος που αναλογεί στην Ελληνική επικράτεια).

ζ) Είναι επίσης εντυπωσιακό ότι από τη διάσωση των Κυπριακών τραπεζών εξαιρέθηκαν οι μεγάλοι μέτοχοι! Είναι καιρός να ξανασκεφτούν τη «συνεργασία» τους.

η) Να πτωχεύσει μία μεγάλη τράπεζα και έτσι να αποφευχθεί το κόστος ανακεφαλαιοποίησης τουλάχιστον στην έκταση που αρχικά υπολογιζόταν.

Το συμπέρασμά μου είναι ότι υπάρχει σημαντικός χώρος για διαπραγμάτευση Κύπρου και Τρόικας. Σε κάθε περίπτωση οι Κύπριοι κινούνται εντός ευρώ και εκτός αρχικής συμφωνίας Eurogroup προσπαθώντας να διαμορφώσουν μία καλύτερη συμφωνία για τα συμφέροντά τους.

Υπάρχει η αίσθηση ότι η προετοιμασία της συνεδρίασης του Eurogroup που πήρε τις αποφάσεις ήταν εξαιρετικά φτωχή και από την πλευρά των Ευρωπαίων (σε δύο ημέρες άλλαξαν την απόφασή τους στο Eurogroup) και από την πλευρά των Κυπρίων κυρίως διότι ήταν φρέσκια κυβέρνηση. Τουλάχιστον τώρα υπάρχει χρόνος να σχεδιαστεί μία καλύτερη λύση. Αυτό είναι επιβεβλημένο διότι υπάρχει ο κίνδυνος να βρεθεί λύση που δε θα είναι διατηρήσιμη στο χρόνο.

Π.Ε. Πετράκης

Καθηγητής ΕΚΠΑ

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Αναλύσεις....

  β) έχει καλύτερο θεσμικό σύστημα διοίκησης και λειτουργίας της οικονομίας (????) για καθηγητής θα πρόσεχα λίγο τις διατυπώσεις μου γ) έχει φυσικούς πόρους με πολύ καλές - συγκριτικά - μελλοντικές προοπτικές φαντάζομαι, εννοεί το ΦΑ, που μέχρι να αξιοποηθεί και να παράξει έσοδα, έχει πολύυυυ μέλλον. Αν στο άρθρο αυτό, που βρίθει κοινοτοπιών, υποτίθεται ότι δεν επαναλαμβάνει ο συγγραφέας αυτά που ήδη έχει πει σε τηλεοπτικές εμφανίσεις, πολύ θα ΄θελα να δω τι συζητούσαν εκεί στην τηλεόραση... Αχ, αυτοί οι "ειδικοί", πότε θα χάσουν την "εξειδίκευση" τους, για να μας πουν και κάτι ενδιαφέρον?... #0001

 • Η ΑΡΧΗ (ΤΗΣ ΑΝΑΛΥΣΗΣ) ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΗΜΙΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΤΟΣ...

  O καθηγητής κινείται στην γνωστή καθεστωτική λογική. Τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να τεθούν από την αρχή της ανάλυσης είναι κατ΄εμέ α) Αν το ενεργητικό των κυπριακών τραπεζών αντιστοιχεί σε πραγματικό χρήμα ή αν τα χρήματα έχουν απλά φαγωθεί από κύπριους, έλληνες και ξένους τραπεζίτες ? β) Γιατί η Κύπρος δεν ακολουθεί το μοντέλο της Ιρλανδίας, όπου οι τράπεζες πτώχευσαν αλλά οι καταθέτες δεν έχασαν τις καταθέσεις τους ? γ) Γιατί επιχειρήθηκε κουκούλωμα του σκανδάλου από την κυπριακή βουλή και δεν μπήκε εισαγγελέας στις τράπεζες, κάνοντας εκκαθάρισή τους, ώστε να μάθει ο κυπριακός λαός, ποιοί και πώς φάγαν τις καταθέσεις ? δ) Γιατί αποφάσισε η τρόικα ΤΩΡΑ να προκαλέσει αυτήν την κρίση ? #0002

 • Ερώτηση ενός αφελούς

  Ο κύριος Πετράκης όπως και όλοι οι καθηγητές οικονομικών πότε δουλευουν? Αμα ξέρει τι πρέπει να γίνει σε θέματα μακροοικονομίας γιατι πάμε κατα διαόλου..Αρα σε επίπεδο common sense σημαίνει, ή ειναι αγράμματοι ή μας δουλευουν, και στα δύο ο κοσμάκης την πληρώνει..που τους πληρώνει κιόλας #0003

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής