ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ευρώ Πάση (;) Θυσία

Ευρώ Πάση (;) Θυσία

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 11 Απρ. 2013

Γνωρίζω ότι είναι αναμενόμενο να γράψω ένα σημείωμα για την απίστευτη αναταραχή στον τραπεζικό τομέα. Θα το κάνω στην επόμενη ανάρτηση.

Προς το παρόν όμως θέλω να σχολιάσω την άποψη ότι μπορεί να θέλουμε να είμαστε στο ευρώ αλλά όχι «πάση θυσία» και να καταθέσω τις σκέψεις μου για το τι σημαίνει αυτή η φράση. Προφανώς σημαίνει ότι επιθυμούμε να είμαστε στο ευρώ, αλλά οι θυσίες που είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε γι’ αυτό έχουν συγκεκριμένα όρια.

Αν γνωρίζαμε τα όρια αυτό και εάν ήταν δυνατό να προσδιοριστεί ποσοτικά (π.χ. 30% ανεργία), θα διευκολυνόταν κατά πολύ η συζήτηση. Όμως τα όρια αυτά είναι άγνωστα και σκόπιμα παραμένουν απροσδιόριστα. Νομίζω ότι η φράση αυτή το μόνο βέβαιο που περιέχει είναι η πρόθεση της διαπραγμάτευσης της σχέσης μας με το ευρώ. Κάποιος φαντάζεται την Ελληνική κυβέρνηση από τη μία μεριά και την Ευρωδιακυβέρνηση (Τρόικα) από την άλλη και δίνει ένα σήμα: «Δώστε μας ορισμένα πράγματα που ζητάμε, αλλιώς θα φύγουμε από το ευρώ».

Έτσι διαμορφώνονται δύο διαφορετικές ομάδες: Αυτοί που βλέπουν μία σταθερή και άρρηκτη σχέση με το πολιτικό περιβάλλον που υπερασπίζεται το ευρώ και αυτοί που θέτουν ένα όριο στις θυσίες που είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν για να διατηρήσουν την καλή σχέση με το πολιτικό αυτό περιβάλλον.

Σταθερή όμως και άρρηκτη σχέση με το πολιτικό περιβάλλον που στηρίζει το ευρώ μπορεί να πηγάζει από πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις όπως:

1. Απόλυτη πίστη στην αξία και τη χρησιμότητα των προγραμμάτων δημοσιονομικής συμμόρφωσης όπως αυτά εφαρμόζονται.

2. Εμπιστοσύνη στο διασωστικό πρόγραμμα αλλά με δραματικές μεταβολές στον τρόπο εφαρμογής του που συνδέονται κυρίως με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η μακροοικονομική διαχείριση στην Ευρωζώνη.

3. Ένα «βελούδινο» διαζύγιο με το ευρώ με ότι περίπλοκο σημαίνει αυτό.

4. Μία υποστήριξη στην αναδιοργάνωση της Ευρωζώνης και στη δημιουργία ενός άλλου νομισματικού σχήματος εντός Ευρωπαικής Ένωσης.

Αντιθέτως όταν προσεγγίζεις το θέμα από μία θέση που λέει «ή μας δίνετε αυτό που θέλουμε ή φεύγουμε από το ευρώ», ανοίγεις διάπλατα την πόρτα σε μία ακόμα εκδοχή. Της άτακτης πτώχευσης εκτός ευρώ ή της άτακτης πτώχευσης εντός(!) ευρώ (βλέπε τραπεζικό σύστημα της Κύπρου).

Αυτό το σημείο χωρίζει τις δύο ομάδες. Η άτακτη πτώχευση και ο τεράστιος κοινωνικός πόνος. Η πρώτη ομάδα έχοντας ίσως ακριβέστερη εικόνα των συνεπειών της δε θέλει ούτε να το σκέφτεται. Αντιθέτως είναι προφανές ότι σκέφτεται όλα τ’ άλλα ανάλογα με την τοποθέτηση του καθενός.

Κλείνοντας θα ήθελα να σημειώσω ότι το ευρώ ήταν το γενικότερο πλαίσιο στο οποίο η Γερμανία αναγκάστηκε να ενταχθεί σε αντάλλαγμα της ενοποίησής της. Από περιοριστικό όμως πλαίσιο για την Γερμανία μετατράπηκε σε πλατφόρμα πειθάρχησης των αδύνατων οικονομιών της Ευρωζώνης. Μήπως ήρθε η ώρα να ξαναπάρει τον αρχικό του χαρακτήρα; Ας παρακολουθήσουμε προσεκτικά τι θα κάνει η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισπανία. Έτσι και αλλιώς σε κάθε περίπτωση προηγούνται!

Π.Ε. Πετράκης

Καθηγητής ΕΚΠΑ

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής