ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ο Κρίσιμος Χρόνος Ήρθε (;)

Ο Κρίσιμος Χρόνος Ήρθε (;)

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 25 Οκτ. 2013  | Τελευταία ενημέρωση: 25 Οκτ. 2013

Στις 16 Μαΐου 2012 στην ανάρτηση με τίτλο « Ο Κρίσιμος Χρόνος» καταλήγαμε ως εξής: «Έτσι συντεταγμένα θα πρέπει να φθάσουμε (με οποιασδήποτε πολιτικής μορφής αλλά ισχυρή κυβέρνηση) στα μέσα του 2013, για να θέσουμε το ζήτημα της επαναδιαπραγμάτευσης».

Φαίνεται ότι σήμερα σε αρκετά κέντρα εξουσίας (κυβέρνηση, κλπ.) αισθάνονται ότι το πλήρωμα του χρόνου ενδεχομένως έφτασε για κάτι τέτοιο παρόλο που από πλευράς αντιπολίτευσης υπάρχει σχεδόν απόλυτη σιωπή (μα εάν δε ζητήσουν τώρα την πολιτική ρήξη, πότε θα τη ζητήσουν;). Το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώνεται, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφανίζει βελτίωση, το πρόγραμμα σταθερότητας από πλευράς εισροών ολοκληρώνεται.

Βελτιώθηκε όμως πράγματι όλη η εικόνα με την οποία συνδέεται η Ελληνική οικονομία με το εξωτερικό, άρα και με τους πιστωτές μας;

Ας δούμε τρία βασικά στοιχεία:

1) Την κατάσταση της Net International Investment Position (Καθαρής Διεθνούς Επενδυτικής Θέσης) της Ελλάδας, που δείχνει πόσο εξαρτάται η Ελληνική οικονομία ως σύνολο από το εξωτερικό.

Διάγραμμα 1. Καθαρή Διεθνής Επενδυτική Θέση της Ελληνικής Οικονομίας (σε δις ευρώ)

Πηγή: Τράπεζα της Ελλάδος.

Σημείωση: Τα δεδομένα για το έτος 2013 αφορούν στο δέυτερο τρίμηνο.

Έχει βελτιωθεί αλλά χρωστάμε στον κόσμο όλο!

2) Την εξάρτηση του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος από τον Emergency Liquidity Assistance (Έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας).

Διάγραμμα 2. Χρηματοδότηση Ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ (LTRO & MRO) και την ΤτΕ (ELA)

Πηγή: ΤτΕ, Συγκεντρωτικές Λογιστικές καταστάσεις λοιπών ΝΧΙ [xls] και Bruegel, Eurosystem liquidity dataset.

Έχει μειωθεί αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει το τραπεζικό σύστημα χωρίς αυτή.

3) Την εξέλιξη των εμπορικών πιστώσεων με τις οποίες μας πιστώνει κυρίως η Γερμανία (Target 2) για να συνεχίζεται απρόσκοπτα το εξωτερικό μας εμπόριο.

Διάγραμμα 3. Καθαρό ισοζύγιο συναλλαγών με το Ευρωσύστημα (Target 2) (σε δις ευρώ)

Πηγή: Euro Crisis Monitor.

Έχουν μειωθεί οι πιστώσεις του Target2 αλλά προφανώς εξαρτώμεθα σημαντικά από αυτές.

Τι σημαίνουν τα παραπάνω; Ναι, η Ελληνική οικονομία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση προκειμένου να διαπραγματευτεί. Όμως, χρειάζονται τρία πράγματα για να προχωρήσει κάτι τέτοιο:

α) Πολύ καλή γνώση των πραγμάτων.

β) Πολύ καλή ανάλυση της Ελληνικής και Ευρωπαϊκής εξέλιξης.

γ) Φαντασία και ενδεχομένως Μη Συμβατικό Τρόπο Σκέψης.

Και πάνω απ’ όλα, φροντίδα για τους ανθρώπους που ζουν στην Ελληνική κοινωνία. Τα νούμερα υπηρετούν τους ανθρώπους και όχι το αντίστροφο.

Πετράκης Παναγιώτης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής