ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ενδιάμεση Συμφωνία

Ενδιάμεση Συμφωνία

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 26 Φεβ. 2014  | Τελευταία ενημέρωση: 26 Φεβ. 2014

Τα μεγάλα ανοικτά θέματα με την Τρόικα επιγραμματικά είναι τα εξής: Η συμφωνία στο ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος 2014 – 2015 (και περισσότερο του 2015), οι διαρθρωτικές μεταβολές που οφείλουμε από το 2013 και 2014 και βεβαίως το ζήτημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Οι δόσεις σε εκκρεμότητα από τους δανειστές μας είναι ένα ποσό γύρω στα 14,1 δις ευρώ (δόση 4ου τριμήνου 2013 και 1ου τριμήνου 2014).

Η Ευρώπη έχει ένα σημαντικό ορόσημο τις Ευρωεκλογές του 2014. Όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν μία πολιτική μετεξέλιξη στην Ευρώπη υπέρ σοσιολοδημοκρατικών πολιτικών κομμάτων. Εφόσον επιβεβαιωθεί θα πυροδοτήσει μία σχετική αλλαγή στα όργανα λήψης αποφάσεων όπου οι απόψεις αυτές θα αποκτήσουν μεγαλύτερη επιρροή. Παράλληλα ίσως δούμε για πρώτη φορά και μία μη αποστειρωμένη (non-sterialized) παροχή ρευστότητας από την ΕΚΤ προς το Ευρωπαϊκό Τραπεζικό σύστημα, γεγονός που θα ευνοήσει σε κάποιο βαθμό τις δοκιμαζόμενες χώρες του Νότου.

Όμως το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα που θα το δούμε να ρυθμίζεται προς το τέλος του 2014. Το πιο πιθανό είναι ότι η ρύθμιση θα πάρει τη μορφή επιμήκυνσης των δανείων και μετά του επιτοκίου. Οι δύο αυτές κινήσεις αναμένεται ότι θα αποφέρουν γύρω στα 10 δις ευρώ σε καθαρή αξία.

Οποιαδήποτε άλλη προσδοκία από το θέμα αυτό είναι ουτοπική δεδομένου ότι για μία οριστική λύση ρύθμισης του χρέους της Ελλάδας θα πρέπει να ισχύουν οι παρακάτω αρχές:

 1. Να υπάρχει ένα αναλογικό όφελος και κόστος σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες. Με άλλα λόγια είναι πολύ δύσκολο αν όχι αδύνατο να υπάρξει λύση μόνο για την Ελλάδα.
 2. Η ρύθμιση είναι τέτοια που δε θα πυροδοτεί περαιτέρω τον ηθικό κίνδυνο στην Ευρώπη.
 3. Δεν θα υπάρχουν διακρατικές μεταφορές πλούτου.
 4. Δε θα υπάρχει νομισματικοποίηση του χρέους.
 5. Η λύση θα περιλαμβάνει μία μεταφορά του βάρους στο μέλλον.

Τα ποσά που εμπλέκονται σε μία παρόμοια Ευρωπαϊκή λύση ρύθμισης χρέους στις υπερχρεωμένες ευρωπαϊκές χώρες είναι αδιανόητου ύψους (1 με 1,5 τρις ευρώ!). Αυτό το κάνει πολύ δύσκολο ζήτημα. Θα μου πείτε ότι οι Ευρωπαίοι θα αναγκαστούν να συνεργαστούν μαζί μας όταν θα έχουμε μία άλλη πολιτική κυβέρνηση διότι δεν έχουν σκοπό να πυροβολήσουν τα πόδια τους. Συμφωνώ απολύτως ότι δεν πρόκειται να πυροβολήσουν τα πόδια τους. Εάν πυροβολήσουν, και δε βρεθεί τρόπος να προσπεράσουν το θέμα, θα πυροβολήσουν εμάς και δε θα ακούσουμε και τον πυροβολισμό.

Έτσι και αλλιώς το θέμα των ημερών είναι οι παρούσες εκκρεμότητες με την Τρόικα. Φαίνεται λοιπόν ότι οδεύουμε σε μία Ενδιάμεση Συμφωνία που αφήνει τα σημαντικά ζητήματα στο άμεσο μέλλον. Θα εκπληρώσουμε μέρος των υποχρεώσεών μας και θα πάρουμε μέρος των δόσεων που απομένουν.

Καθόλου κακή εξέλιξη για τις δυνατότητες που έχουμε παρόλο που η πρόθεση μετάθεσης των κρίσιμων ζητημάτων είναι εμφανής. Η Ενδιάμεση Συμφωνία θα είναι η τελική κατάληξη. Γιατί μέχρι να φτάσουμε ως εκεί θα περάσουμε φαίνεται από αρκετά σκαμπανεβάσματα συμπεριλαμβανομένων σκόπιμων διαρροών κ.τ.λ.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής