ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Απομόχλευση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Απομόχλευση στην Ελλάδα και την Ευρωζώνη

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 19 Σεπ. 2014

Η διαδικασία της απομόχλευσης (Τραπεζικό Ενεργητικό/Παθητικό ως προς το ΑΕΠ) στο χρηματοπιστωτικό σύστημα της ευρωζώνης έχει ξεκινήσει, με αποτέλεσμα την μειωμένη χρηματοδότηση προς την οικονομική δραστηριότητα.

Στην προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αρνητικές συνέπειες αυτής της διαδικασίας, η ΕΚΤ ξεκίνησε την Πέμπτη (18/09) ενεργοποίησε τον νέο μηχανισμό παροχής ρευστότητας (T-LTRO).

Διάγραμμα: Σύνολο ενεργητικού χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων σε σχέση με το ΑΕΠ (%).

Πηγή: ECB, Eurostat.

Από το διάγραμμα μπορούμε να συμπεράνουμε πως ο κύκλος απομόχλευσης για την ευρωζώνη (μεσοσταθμικά) φαίνεται να κλείνει. Δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο για την Ελλάδα. Συνεπώς, για την ελληνική οικονομία αναμένουμε παράταση της φάσης σταθεροποίησης, καθώς η έλλειψη χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα ασκεί υφεσιακές επιδράσεις. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του T-LTRO στην ελληνική οικονομία μετά την πρώτη φάση ενεργοποίησης των 5,5 δισ. ευρω.

Π.Ε. Πετράκης
In Deep Analysis

 

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής