ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Οικονομική Κρίση και Γονιμότητα

Οικονομική Κρίση και Γονιμότητα

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 06 Οκτ. 2014  | Τελευταία ενημέρωση: 06 Οκτ. 2014

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στις χώρες τις περιφέρειας της Ευρωζώνης φαίνεται να γίνεται αισθητή μεταξύ άλλων και στα ποσοστά γονιμότητας του πληθυσμού. Μετά από μια ανοδική περίοδο κατά τη διάρκεια του δεύτερου μισού της προηγούμενη δεκαετίας, τα ποσοστά γονιμότητας των χωρών του Νότου ακολουθούν ξανά πτωτική πορεία.

Διάγραμμα 1. Η εξέλιξη του Συνολικού Δείκτη Γονιμότητας

Πηγή: Eurostat (tsdde220).

Ο Συνολικός Δείκτης Γονιμότητας (Total Fertility Rates) αποτυπώνει την αναλογία αριθμού παιδιών ανά γυναίκα (Διάγραμμα 1). Η πτώση είναι ιδιαίτερα αισθητή για την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία. Για παράδειγμα στην Ελλάδα το 2012 αντιστοιχούσαν 1,34 παιδιά ανά γυναίκα έναντι 1,51 παιδιά ανά γυναίκα το 2010.

Στις συγκεκριμένες χώρες τα ποσοστά γονιμότητας αυξήθηκαν σημαντικά πριν την κρίση. Η εμφάνιση της κρίσης όμως είχε ως αποτέλεσμα τα ποσοστά αυτά να επανέλθουν στα πολύ χαμηλά επίπεδα που παρατηρήθηκαν στις αρχές της προηγούμενης δεκαετίας.

Η μείωση του αριθμού των γεννήσεων αποτελεί εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη των χωρών καθώς ο πληθυσμός γηράσκει και μειώνεται το απόθεμα σε ανθρώπινο κεφάλαιο. Παράλληλα ένα άλλο ζήτημα που προκύπτει αφορά τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος καθώς όλο και λιγότερα άτομα θα συνεισφέρουν στα ταμεία για περισσότερους συνταξιούχους.

Πέραν όμως από την επίδραση της κρίσης στη γονιμότητα του πληθυσμού, το πρόβλημα υπογεννητικότητας οφείλεται και στην αλλαγή των μεταναστευτικών τάσεων που παρατηρήθηκαν μετά την κρίση. Οι χώρες του Νότου την περίοδο της οικονομικής άνθησης δέχτηκαν μεταναστευτικά ρεύματα από χώρες της Αφρικής και της Ανατολικής Ευρώπης όπου τα ποσοστά γονιμότητας είναι υψηλότερα από αυτά των χωρών υποδοχής. Με το ξέσπασμα της κρίσης όμως και την επιδείνωση στην αγορά εργασίας ένας σημαντικός αριθμός μεταναστών έχει εκ νέου μεταναστεύσει.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
Με τη συνεργασία του Δ. Βαλσαμή

In Deep Analysis


 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής