ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ευρώπη, η νέα… Ιαπωνία;

Ευρώπη, η νέα… Ιαπωνία;

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 14 Οκτ. 2014  | Τελευταία ενημέρωση: 14 Οκτ. 2014

Με τα επίπεδα πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ να συνεχίζουν την φθίνουσα πορεία των τελευταίων ετών (χαμηλότερα του +0,3% τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα), δεν μπορεί κανείς παρά να προχωρήσει σε σύγκριση με την πορεία της Ιαπωνικής οικονομίας των τελευταίων δύο (και πλέον) δεκαετιών προς τον αποπληθωρισμό. Παρά τις διαβεβαιώσεις του M. Draghi πως η σημερινή κατάσταση στην Ζώνη του Ευρώ δεν συγκρίνεται με το «ξεφούσκωμα» της αγοράς ακινήτων των αρχών της δεκαετίες του 1990 που οδήγησε την Ιαπωνική οικονομία σε στασιμότητα και αποπληθωρισμό, στο Διάγραμμα 1 αποτυπώνεται μία ανησυχητικά παρόμοια εξέλιξη του επιπέδου τιμών.

Διάγραμμα 1: Ετήσιος ρυθμός μεταβολής του επιπέδου τιμών από το υψηλότερο επίπεδο πριν την κρίση στην Ιαπωνία (Νοέμβριος 1990) και την ζώνη του ευρώ (Νοέμβριος 2011).

Πηγή: Thomson Reuters Datastream.

Σημείωση: Η τάση περαιτέρω μείωσης του πληθωρισμού στην ζώνη του ευρώ που απεικονίζεται, έχει εκτιμηθεί από την αντίστοιχη εξέλιξη στην Ιαπωνία, προσαρμοσμένη στις αρχικές τιμές της ευρωζώνης.

 

Αρκεί να αναλογιστεί κανείς πως μετά από αποτυχημένες προσπάθειες κατά το παρελθόν, η Ιαπωνική κυβέρνηση έχει επιστρατέψει ταυτόχρονα μέτρα νομισματικής, δημοσιοοικονομικής πολιτικής και διαρθρωτικές αλλαγές (τα 3 βέλη των Abenomics). Παρόλα αυτά, το πλέον προφανές αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής, η πρόσφατη αποκλιμάκωση του ιαπωνικού γιεν, δεν έχει αρχίσει να συνεισφέρει στην μεγέθυνση της οικονομίας στον βαθμό που αναμενόταν.

Την ίδια στιγμή, στη ζώνη του ευρώ, το τελευταίο εργαλείο νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ (T-LTRO) δεν βρήκε ουσιαστική αποδοχή (αναμένουμε την συμμετοχή στις πράξεις αγορές ABS από την ΕΚΤ), ενώ η δημοσιοοικονομική πολιτική περιορίζεται από το σύμφωνο σταθερότητας. Τέλος, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε μεγάλες οικονομίες καθυστερούν χαρακτηριστικά.

Μία ακόμα ομοιότητα μεταξύ της περίπτωσης της Ιαπωνίας και των χωρών του κοινού νομίσματος που δεν δημιουργεί αισιόδοξες προοπτικές για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη (και που είναι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί άμεσα) αποτελεί ο αρνητικός –πλέον- ρυθμός μεταβολής του πληθυσμού σε εργάσιμες ηλικίες
(Διάγραμμα 2)

Διάγραμμα 2: Ετήσιος ρυθμός μεταβολής πληθυσμού ηλικίας 15-64 ετών σε επιλεγμένες ανεπτυγμένες χώρες του κόσμου.
Πηγή: World Bank (Population Total & Population ages 15-64).

Π.Ε. Πετράκης
Με τη συνεργασία του
κ. Κ. Στρατή
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής