ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Η Επιστροφή της Αβεβαιότητας στην Ελληνική Οικονομία

Η Επιστροφή της Αβεβαιότητας στην Ελληνική Οικονομία

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 24 Νοε. 2014

Όπως σημειώσαμε και στην προηγούμενη ανάρτηση με τίτλο «Αποδόσεις Ελληνικού 10ετούς Ομολόγου και Πολιτικές Εξελίξεις» η ανοδική πορεία των ελληνικών spreads από το Σεπτέμβριο του 2014 έως σήμερα οφείλεται σε δύο κυρίως πηγές:

(α) Το ζήτημα του τρόπου συνέχισης των μνημονιακών υποχρεώσεων και της ένταξης της Ελληνικής οικονομίας στην Πιστοληπτική Γραμμή Πίστωσης, και

(β) Σε τρεις επιμέρους παράγοντες: 1) στη μη κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, β) στην πολιτική αβεβαιότητα λόγω μη συναίνεσης στην εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας, και γ) στην επικείμενη άνοδο της αντιπολίτευσης στην Κυβέρνηση με ελλειμματικό οικονομικό πρόγραμμα.

Στην προσπάθειά μας να αποτυπώσουμε το έντονο κλίμα αβεβαιότητας στην Ελληνική οικονομία ανανεώσαμε το Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας, ο οποίος έχει υπολογισθεί από την ομάδα έρευνά μας (Measuring Uncertainty in the Greek Economy), μέχρι το Νοέμβριο του 2014.

Διάγραμμα 1. Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας στην Ελληνική Οικονομία

Σημείωση: Ο Δείκτης Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Ελληνική οικονομία έχει υπολογισθεί με βάση τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στη δημοσίευση Petrakis P.E., Valsamis D.G., Kostis P.C. (2014) Uncertainty Shocks in Eurozone Periphery Countries and Germany, Cyprus Economic Policy Review 8(2), December 2014 (αναμένεται).

Η πρόσφατη αύξηση της αβεβαιότητας αποτυπώνεται τόσο στα spreads των ελληνικών ομολόγων («Αποδόσεις Ελληνικού 10ετούς Ομολόγου και Πολιτικές Εξελίξεις») όσο και στον Δείκτη Αβεβαιότητας που κατασκευάσαμε. Πιο συγκεκριμένα, παρατηρούμε ότι από τον Αύγουστο 2014 η πορεία του δείκτη είναι έντονα ανοδική δείγμα των έντονων αρνητικών γεγονότων που λαμβάνουν χώρα το τελευταίο διάστημα.

Ύστερα από μια φάση αποκλιμάκωσης της αβεβαιότητας (Ιούλιος 2013-Αύγουστος 2014) η ελληνική οικονομία εισέρχεται πάλι σε υψηλά επίπεδα αβεβαιότητας. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η επιστροφή στην αβεβαιότητα δεν προέρχεται κατά κύριο λόγο από δυσμενείς οικονομικές συγκυρίες αλλά από την πολιτική συγκυρία. Εν αντιθέσει με την περίοδο πριν το Ιούλιο του 2013 όπου η προέλευση της αβεβαιότητας είχε οικονομική (παραμονή στο ευρώ) και πολιτική προέλευση, ο πολιτικός παράγοντας στην παρούσα φάση είναι δημιουργός μελλοντικών οικονομικών διαταραχών.

Η έξοδος από την κρίση και η διατήρηση θετικών ρυθμών μεγέθυνσης θα εξαρτηθεί από τη μείωση του κινδύνου και της αβεβαιότητας. Αντιλαμβανόμαστε ότι το διακύβευμα για την ελληνική οικονομία είναι πλέον μεγάλο. Η τεράστια προσπάθεια των τελευταίων τεσσάρων ετών βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή.


Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Προπαγανδα ;

  "Η τεραστια προσπαθεια βρισκεται σε κρισιμη καμπή". Καλο θα ηταν καποια στιγμη να καναμε μια συζητηση για το ποιος ειναι ο ΣΤΟΧΟΣ της προσπάθειας με η χωρις εισαγωγικά (αν ολα πανε καλα) , ποιο ειναι το ΚΟΣΤΟΣ και η σχεση ΚΟΣΤΟΥΣ-ΩΦΕΛΟΥΣ. Ο στοχος φαινεται να ειναι "να βγουμε στις αγορες", δηλ. να συνεχισουμε να δανειζομαστε. Αν ηταν στοχος επισης η ιδρυση βιομηχανικής παραγωγής, αυτο ουτε εγινε, ουτε φαινεται να γινεται. Το "μενουμε στο ευρω" δεν ειναι στοχος. Στοχος ειναι "φτιαχνω παραγωγή". #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής