ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη

Αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 23 Δεκ. 2014  | Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκ. 2014

Το φλέγον ζήτημα κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι τα αυξημένα επίπεδα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία, τα οποία έχουν τροφοδοτηθεί κυρίως από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών. Σε συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων (Αποδόσεις Ελληνικού 10ετούς Ομολόγου και Πολιτικές Εξελίξεις, Η Επιστροφή της Αβεβαιότητας στην Ελληνική Οικονομία, Αβεβαιότητας Συνέχεια…), στην παρούσα ανάρτηση επιχειρούμε να μελετήσουμε τα επίπεδα αβεβαιότητας στην ελληνική οικονομία με τα επίπεδα αβεβαιότητας στην Ευρωπαϊκή οικονομία και πιο συγκεκριμένα στην οικονομία της Ευρωζώνης (Διάγραμμα 1).

 

Διάγραμμα 1. Αβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην ΕυρωζώνηΠηγές:
Για την Ευρωζώνη: “Measuring Economic Policy Uncertainty” από τους Scott Baker, Nicholas Bloom and Steven J. Davis στο www.PolicyUncertainty.com. Για την Ελλάδα: υπολογισμοί με βάση τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στη δημοσίευση Petrakis P.E., Valsamis D.G., Kostis P.C. (2014) Uncertainty Shocks in Eurozone Periphery Countries and Germany, Cyprus Economic Policy Review 8(2), pp. 87-106.

Σημείωση: Λόγω του ότι οι δείκτες αβεβαιότητας για την Ελλάδα και για την Ευρωζώνη που παρουσιάζονται παραπάνω υπολογίζονται με διαφορετικές μεθοδολογίες και έχουν διαφορετική κλίμακα μέτρησης, τα στοιχεία των δεικτών αβεβαιότητας έχουν ομαλοποιηθεί –για την περίοδο 2010-2014– ώστε να λαμβάνουν ελάχιστη τιμή το 0 και μέγιστη τιμή το 100. Με τον τρόπο αυτό μπορούμε να συγκρίνουμε τις μεταβολές των δύο δεικτών μεταξύ τους.

Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι στις εκλογές του 2012 η αβεβαιότητα στην Ελλάδα συνδυάστηκε με μία έκρηξη της αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

Σήμερα η αβεβαιότητα στην Ελλάδα συνδυάζεται με πολύ χαμηλά επίπεδα αβεβαιότητας στην Ευρωζώνη.

Έχει θωρακιστεί λοιπόν η Ευρωζώνη απέναντι στις εξελίξεις στην Ελλάδα; Ή για να το θέσουμε διαφορετικά έχει στεγανοποιηθεί η Ευρωπαϊκή οικονομία από τις επιδράσεις που προέρχονται από την Ελλάδα;

Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Αυτό κυρίως οφείλεται κυρίως στην ECB και στην πολιτική της Πιστωτικής Χαλάρωσης – QE – (τωρινή και μελλοντική). Αναφέρω όμως την λέξη «μάλλον» διότι οι δρόμοι του μέλλοντος είναι εξαιρετικά σύνθετοι και περίπλοκοι και η περιγραφή τους απαιτεί πολύ μεγαλύτερη ανάλυση.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Αβεβαιότητα ή βεβαιότητα;

  150.000 αυτοκίνητα κατέθεσαν πινακίδες.Πόσα χάνει το κράτος;Θα τα πάρει από συντάξεις-μισθούς;Η φοροδιαφυγή ανθεί.Γιατροί, δικηγόροι δεν δίνουν αποδείξεις, κ προπάντων δικηγόροι που εισπράττουν μεγάλες "αμοιβές". Η Αυστραλία ζήτησε κ πήρε από συγκεκρισμένες τράπεζες ελβετίας και άλλων ΛΙΣΤΕΣ καταθετων σε ελάχιστο χρόνο.Εμείς τους καλύπτουμε;Δεν θα πτωχεύσουμε. Ηδη πτωχεύσαμε.Η Αργεντινή οχυρώθηκε.Να φύγουμε από το ευρώ...μας αφήνουν;Η αμερική το απέκλεισε καμιά χώρα εξω από το ευρώ γιατί θα κατρακυλήσει διεθνώς και θα παρασύρει τα δολάρια.Δεν υπάρχουν ηγέτες, υπάρχουν δούλοι.Καμαρώσετε πολιτικούς.Αναξιοκρατία στο Ζενίθ. #0001

 • Orimotita

  H Ellada tha orimasi otan o Kyrios Tsipras figei apo thn Ellada stis 2 ta mesanyxta me aeroplano. #0002

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής