ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Αβεβαιότητας Συνέχεια ΙΙ…

Αβεβαιότητας Συνέχεια ΙΙ…

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 09 Ιαν. 2015  | Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιαν. 2015

Οι έντονες πιέσεις που ασκούνται στην ελληνική οικονομία γίνονται ολοένα και ποιο εμφανείς με το κλίμα έντονης αβεβαιότητας να έχει πλέον εγκαθιδρυθεί στην ελληνική οικονομία. Σε συνέχεια των προηγούμενων αναρτήσεων (Αποδόσεις Ελληνικού 10ετούς Ομολόγου και Πολιτικές Εξελίξεις, Η Επιστροφή της Αβεβαιότητας στην Ελληνική ΟικονομίαΑβεβαιότητα στην Ελλάδα και στην Ευρωζώνη), αλλά ιδιαίτερα σε συνέχεια της ανάρτησης «Αβεβαιότητας Συνέχεια…» στην παρούσα ανάρτηση επιχειρούμε να επικαιροποιήσουμε τον δείκτη αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία και να τον συγκρίνουμε με τον αντίστοιχο δείκτη για στοιχεία μέχρι τα μέσα του Δεκεμβρίου 2014, πριν δηλαδή τις εξελίξεις σχετικά με τις επικείμενες εκλογές στη χώρα (Διάγραμμα 1).

Διάγραμμα 1.
Αβεβαιότητα στην Ελληνική Οικονομία

Σημείωση: 1) Οι υπολογισμοί έχουν πραγματοποιηθεί με βάση τη μεθοδολογία που αναπτύσσεται στο επιστημονικό άρθρο Petrakis P.E., Valsamis D.G., Kostis P.C. (2014) Uncertainty Shocks in Eurozone Periphery Countries and Germany, Cyprus Economic Policy Review 8(2), pp. 87-106.

 

Όταν χρησιμοποιήθηκαν τα ημερήσια στοιχεία ολόκληρου του μήνα Δεκεμβρίου του 2014, ο δείκτης αβεβαιότητας αυξήθηκε σημαντικά (από 249,7 με στοιχεία μέχρι και 11/12/14 σε 303,9 με στοιχεία μέχρι και 31/12/14). Τρομακτική είναι και η αύξηση που παρατηρείται λαμβάνοντας υπόψη τα ημερήσια στοιχεία για τις πρώτες χρηματιστηριακές συνεδριάσεις του 2015. Με βάση αυτές, ο δείκτης αβεβαιότητας της ελληνικής οικονομίας φτάνει τις 596,8 μονάδες.

 

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο όρος “Grexit” έχει κάνει και πάλι αισθητή την παρουσία του (Διάγραμμα 2) και βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων τόσο στον τύπο όσο και στα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης.

 

Διάγραμμα 2. Αναζήτηση του όρου “Grexit” στο διαδίκτυο

Ανεξάρτητα των όποιων εξελίξεων σε πολιτικό επίπεδο μετά τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου, η οικονομική πραγματικότητα αναμένεται να εξακολουθήσει να είναι εξαιρετικά πιεστική και για το 2015 και για το 2016. Ενώ η οικονομία δεν έχει βρει το δρόμο της για μια βιώσιμη ανάπτυξη, οι απαιτήσεις αναχρηματοδότησης και εξυπηρέτησης του χρέους παραμένουν πιεστικές. Συνεπώς, η σχέση με τους πιστωτές παραμένει ζωτικής σημασίας. Εδώ βρίσκεται και η μεγαλύτερη πηγή δυνάμεων που οδηγούν την πραγματικότητα να αποκλίνει από τις υποσχέσεις.

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής