ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Θηριώδης Δημοσιοοικονομική Προσαρμογή

Θηριώδης Δημοσιοοικονομική Προσαρμογή

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 03 Μαρ. 2015  | Τελευταία ενημέρωση: 03 Μαρ. 2015

Τις τελευταίες ημέρες έκανε την εμφάνισή του κατά την διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους, το επιχείρημα πως δεν μπορεί να γίνει πολιτικά αποδεκτή η μείωση του απαιτούμενου επιπέδου πρωτογενούς δημοσιοοικονομικού πλεονάσματος (χωρίς, δηλαδή, να συνυπολογίζεται το κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου δανεισμού) από τον υπάρχοντα στόχο για 4,5% το 2016, σε χαμηλότερα επίπεδα. Σύμφωνα με το επιχείρημα αυτό, οι (πολιτικές) αντιδράσεις σε ενδεχόμενο αίτημα μείωσης του απαιτούμενου στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος θα ήταν πρωτοφανείς, αφού κάτι παρόμοιο θα καταργούσε την πολιτική ίσης μεταχείρισης της Ελλάδας και των υπόλοιπων χωρών σε πρόγραμμα στήριξης.

Δεν είναι τυχαίο πως οι πλέον αρνητικές αντιδράσεις δεν προήλθαν, όπως ίσως ανέμενε κανείς, από τις «πλεονασματικές» χώρες του Βορρά, αλλά πρωτίστως από τις υπόλοιπες «μεσογειακές» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ισπανία & Πορτογαλία). Για τις υπόλοιπες χώρες σε πρόγραμμα σταθεροποίησης (συμπεριλαμβανομένης και της Ισπανίας, η οποία δεν έχει προσυπογράψει μνημόνιο, αλλά έχει αναλάβει αντίστοιχες δεσμεύσεις έναντι των ευρωπαίων εταίρων) με την συμβολή των ευρωπαϊκών μηχανισμών διάσωσης (ή/και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο), το ενδεχόμενο να φανούν μειοδότες στην διαπραγμάτευση μπορεί να αποβεί πολιτικά καταστροφικό.

Η άποψη αυτή, όμως, δεν είναι απαραίτητα ορθή: Η Ελλάδα, μαζί με την Ιρλανδία, διατηρεί τα σκήπτρα του πρωταθλητή της δημοσιοοικονομικής προσαρμογής, καθώς μείωσε το πρωτογενές δημοσιοοικονομικό αποτέλεσμα κατά 12 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, μεταξύ 2009 και 2014 (Πίνακας 1). Μάλιστα, τα σχετικά μέτρα που ελήφθησαν είναι σαφώς μονιμότερου χαρακτήρα σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες που αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν σταθεροποιητικά προγράμματα.

Πίνακας 1: Πρωτογενές αποτέλεσμα και δομικό (structural) πρωτογενές αποτέλεσμα (πρωτογενές αποτέλεσμα σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ, potential GDP). 

Πηγή: ECFIN AMECO & Bruegel.

Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, η μείωση του παραγόμενου προϊόντος στην Ελλάδα έλαβε σαφώς χειρότερες διαστάσεις σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και, κατ’ επέκταση, σε όρους δομικού πρωτογενούς αποτελέσματος (πρωτογενές αποτέλεσμα σε σχέση με το δυνητικό ΑΕΠ) η προσαρμογή στην Ελλάδα ήταν προφανώς υψηλότερη (υπερδιπλάσια) της, σε μεγάλη απόσταση «δευτεραθλήτριας», Ιρλανδίας.

Η θηριώδης δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχτεί επιτρέπει την προσδοκία για μία καλή διαπραγματευτική εξέλιξη, Εάν όμως παραταθεί ο χρόνος διαπραγμάτευσης, πιθανόν να απολεσθεί και το συγκεκριμένο διαπραγματευτικό πλεονέκτημα διότι ό,τι και να επιτύχουμε για το 2015, σε όρους μείωσης των υποχρεώσεων του πρωτογενούς πλεονάσματος, μπορεί να χαθεί εκ των πραγμάτων, λόγω της «φοροδοτικής αποχής».

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής