ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ελληνικός Πληθυσμός και Οικονομία

Ελληνικός Πληθυσμός και Οικονομία

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 09 Ιουλ. 2015  | Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιουλ. 2015

Η σημερινή ανάρτηση δεν έχει μία σύνθετη ανάλυση. Δίνει πληροφορίες για δύο ζητήματα όμως που έχουν ενδιαφέρον.

Το πρώτο αναφέρεται στη σύνθεση του Ελληνικού πληθυσμού (Πίνακας 1). Μόνο το 25,11% του συνόλου των 10.847.885 Ελλήνων βρίσκεται σε άμεση σχέση με τη λειτουργία του ιδιωτικού τομέα της Ελληνικής οικονομίας.

Καταλαβαίνει κανείς ότι ουσιαστικά οι 2.723.460 (αυτοαπασχολούμενοι και αυτοί με εξαρτημένη εργασία στον ιδιωτικό τομέα) σχεδόν «ζουν» όλους τους υπόλοιπους 8.124.425. Σημειωτέον δε ότι ο δημόσιος τομέας έχει συρρικνωθεί σημαντικά και οι συνταξιούχοι έχουν αυξηθεί ιδιαίτερα.
Έτσι αποτυπώνεται η βαριά κρίση της Ελληνικής οικονομίας. Εάν οι άνεργοι ήταν 350.000 (όπως περίπου πριν την κρίση) και οι συνταξιούχοι μέχρι 65 ετών ακόμα εργάζονταν, τότε θα είχαμε μία άλλη (πάρα πολλή καλή) Ελληνική οικονομία.

Πίνακας 1: Ελληνικός ΠληθυσμόςΔεν είναι λοιπόν έκπληξη ότι αυτός ο πληθυσμός στην πλειοψηφία του δεν πιστεύει ότι η ελεύθερη οικονομία (Free Market Economy) μπορεί να τον βοηθήσει να είναι καλύτερα (better off) (Πίνακας 2)

Πίνακας 2: Είναι οι άνθρωποι σε καλύτερη θέση σε μια οικονομία ελεύθερης αγοράς;Πηγή: The Daily Shot

Υπάρχει λοιπόν πολύ σοβαρό και ουσιαστικό, πάνω απ’ όλα, παραγωγικό πρόβλημα στην Ελληνική οικονομία. Το πολιτικό σύστημα δε βλέπει το πραγματικό πρόβλημα ή δε θέλει να το δει.
Εάν αναγνωρίσουμε το πρόβλημα και το επιλύσουμε έστω και με προοπτική βάθους χρόνου, μπορούμε να ελπίζουμε.

Π.Ε.Πετράκης,
Καθηγητής ΕΚΠΑ

In Deep Analysis

 
 

Τα σχόλιά σας

 • ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ -ΠΟΙΑ?

  ΑΓΑΠΗΤΕ ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ. ΕΣΤΩ ΕΡΓΟ ΔΗΜΟΠΡΑΤΕΙΤΑΙ 2000000 ΚΛΕΙΣΤΕΣ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ .ΤΑ ΚΟΡΑΚΙΑ ΔΙΠΛΑ . ΣΥΜΦΩΝΟΥΝ ΠΟΙΣ ΘΑ ΤΟ ΠΑΡΕΙ .ΦΑΚΕΛΛΟΣ ΚΑΙ 50000*ΕΚΠΤΩΣΗ ΜΕΓΑΛΗ 50 ΗΤΟΙ ΜΕΙΩΔΟΤΕΙ ΕΝ ΓΝΩΣΕΙ -ΑΡΧΙΖΕΙ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕ ΔΑΝΕΙΚΑ*ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΛΟΙΠΩΝ ΣΥΜΠΛ/ΤΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ 2500000=3500000 ΛΥΣΤΟ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΑΛΛΟ -ΕΣΠΑ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΕ ΜΚΟ ΓΙΑ ΤΑ ΚΑΓΚΟΥΡΟ ΤΗΣ ΣΧΙΣΤΟΛΙΘΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ-ΑΛΛΟ ΕΧΕΤΕ ΚΥΡΙΕ ΥΠ ΟΨΙΝ ΤΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ-Η ΔΑΝΙΑ ΕΧΕΙ ΚΑΛΥΨΗ 65 ΕΜΕΙΣ 15ΑΥΤΟΙ ΧΩΡΙΣ ΗΛΙΟ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΚΑΛΑ.ΓΙΑΤΙΜΗΠΩΣ ΜΙΑ ΚΑΣΤΑ ΔΟΛΟΠΛΟΚΩΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΟΣ ΚΑΙΡΟΥ,ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΚΥΡΙΕ ΠΑΡΑΓΟΥΜΕ ΕΦΙΑΛΤΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΥΣ ΑΝΘΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ ΚΑΙ ΖΟΜΠΙ #0001

 • Μετανάστευση

  Πολύ ενδιαφέρον όταν μιλούν οι αριθμοί, και σαφές το μήνυμα, παρά την έλλειψη "σύνθετης ανάλυσης" που θα λάμβανε υπόψη και τη γενικότερη γήρανση του πληθυσμού. Κύριε καθηγητά, δεν είμαι οικονομολόγος, και οι απορίες μου που ακολουθούν είναι γνήσιες: α) Οι άνεργοι, όπως φαίνεται, είναι περίπου ίσοι με το μισό πληθυσμό όσων παράγουν προϊόν στον ιδιωτικό τομέα. Πώς μπορεί να αναστραφεί αυτό, κατά τη γνώμη σας; β) Δεν διακρίνω κάπου ξεχωριστά τα πλήθη των μεταναστών, τόσο των νέων Ελλήνων που έχουν φύγει πρόσφατα στο εξωτερικό, όσο και των (νόμιμων, έστω) μεταναστών εντός Ελλάδος, που παράγουν προϊόν (προφανώς) στον ιδιωτικό τομέα. Πόσο θα άλλαζαν τα ποσοστά λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα πλήθη; #0002

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής