ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Loss Aversion: Η Επιβεβαίωση

Loss Aversion: Η Επιβεβαίωση

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 30 Σεπ. 2015  | Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπ. 2015

Στην προηγούμενη ανάρτηση είχαμε δημοσιεύσει το άρθρο «Loss Aversion» (23 Σεπτ. 2015) με το οποίο επιχειρούσα να δείξω τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε για να ψηφίσουμε ως συμβολή μου στην ερμηνεία του εκλογικού αποτελέσματος της 20ης Σεπτεμβρίου. Προς επιβεβαίωση των γραφομένων στο άρθρο αυτό παραθέτω τη μετεκλογική δημοσκόπηση του κέντρου ερευνών «Bridging Europe» για τους λόγους για τους οποίους ψήφισαν οι Έλληνες.

Η προηγούμενη ανάρτηση κατέληξε με την εξής διαπίστωση:

…Ψηφίζεται λοιπόν όποιος υπόσχεται λιγότερες ζημιές, είτε πραγματικές είτε φανταστικές ανεξαρτήτως του τι έχει καταφέρει μέχρι σήμερα και ανεξαρτήτως του τι θα καταφέρει αύριο στην πραγματικότητα. Βέβαια κάποιοι ψηφίζονται ή δεν ψηφίζονται και για άλλους λόγους (ηγεσία, επίδραση ιδεών κ.τ.λ.)…

Στη δημοσκόπησή της η “Bridging Europe” είχε δύο πολύ σχετικές με το κείμενό μας ερωτήσεις:Με άλλα λόγια οι Έλληνες ψήφισαν «στρατηγικά» δηλαδή με βάση το συμφέρον τους, όχι ιδεολογικά.

Ποιον ψήφισαν; Αυτόν που τους έχει υποσχεθεί ότι θα κάνει το καλύτερο δυνατόν για να προστατεύσει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα. Δηλαδή, τα στρώματα που είναι τα 2/3 της κοινωνίας!

Τελικά είναι πολύ απλή η ερμηνεία της πραγματικότητας!

Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

 

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής