ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Βρετανικό δημοψήφισμα – πρώτες σκέψεις

Βρετανικό δημοψήφισμα – πρώτες σκέψεις

Το blog του Βρετανού Πρέσβη, Τζων Κίττμερ»

Δημοσίευση: 27 Ιουν. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 27 Ιουν. 2016

Μια από τις πιο περίεργες πτυχές της πρόσφατης εκστρατείας δημοψηφίσματος στην πατρίδα μου ήταν o λεγόμενος κανόνας του ‘purdah’. Αυτή η λέξη, που η καταγωγή της είναι περσική, μπήκε στην αγγλική γλώσσα, όπως πολλές άλλες, από την Ινδία. Αρχικά, η λέξη σήμαινε ‘πέπλο’ αλλά με το πέρασμα του χρόνου άρχισε να χρησιμοποιείται για να περιγράψει το έθιμο των συγκεκριμένων κοινοτήτων μέσα στις οποίες οι γυναίκες κρατούνταν ξεχωριστά από τους άντρες, και με ενδυμασία που τις κάλυπτε πλήρως όταν έβγαιναν έξω.

 Τώρα ο όρος ‘purdah’ χρησιμοποιείται στη Βρετανία, τουλαχίστον, προκειμένου να δηλώσει το εκλογικό έθιμο σύμφωνα με την οποίο ο δημόσιος τομέας και η διπλωματική υπηρεσία δεν σχολιάζουν ποτέ ούτε εμπλέκονται με κάποιον τρόπο στις εκλογικές εκστρατείες των πολιτικών κομμάτων. Για το πρόσφατό μας δημοψήφισμα, και με την επιμονή του βρετανικού κοινοβουλίου, αυτό το έθιμο μετατράπηκε σε νομοθετική ρύθμιση.

 Αυτός είναι ο λόγος για την πρόσφατη και ασυνήθιστη σιωπή μου!  Από τις 27 Μαΐου μέχρι το τέλος της εκστρατείας, δεν είπαμε τίποτε δημόσια για την σημαντική επιλογή που κλήθηκαν να κάνουν οι βρετανοί ψηφοφόροι.  

Όλοι ξέρετε πλέον, είμαι σίγουρος, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Είναι σαφές ότι έχουμε μπροστά μας πολλή δουλειά για να μετατρέψουμε τη βούληση του βρετανικού λαού σε δράση. Αυτή η δουλειά θα εμπλέξει όλους μας τους ευρωπαίους εταίρους. Την Παρασκευή 25 Ιουνίου ο Βρετανός Πρωθυπουργός μίλησε για το απότελεσμα. Παρακάτω θα βρείτε τη δήλωσή του μεταφρασμένη στα ελληνικά και σας παροτρύνω να τη διαβάσετε.

Κλείνοντας αυτές τις πρώτες σκέψεις, θα ήθελα να προσθέσω κάτι προσωπικό, με τη δική μου φωνή: είναι φανερό ότι, το επόμενο διάστημα, πολλά πράγματα θα αλλάξουν στις θεσμικές μας σχέσεις στην Ευρώπη, όμως οι αξίες που μοιραζόμαστε δεν πρόκειται να αλλάξουν.  Κι εγώ θεωρώ τον εαυτό μου περήφανο που είμαι πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ευρώπης και του κόσμου.

Δήλωση του Πρωθυπουργού

 

«Η χώρα μόλις ολοκλήρωσε μια γιγαντιαία άσκηση δημοκρατίας – την μεγαλύτερη, ίσως, στην ιστορία μας.  Περισσότεροι από 33 εκατομμύρια πολίτες από την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία, τη Βόρειο Ιρλανδία και το Γιβραλτάρ, είπαν την γνώμη τους.

Πρέπει να είμαστε περήφανοι για το γεγονός ότι στη χώρα μας εμπιστευόμαστε τους πολίτες στις μεγάλες αποφάσεις.

Δεν είμαστε απλώς κοινοβουλευτική δημοκρατία.  Στα ερωτήματα που αφορούν τον τρόπο διακυβέρνησής μας, υπάρχουν φορές που το σωστό είναι να ρωτήσουμε απευθείας τους πολίτες – και αυτό κάναμε.

Οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και η θέλησή τους πρέπει να γίνει σεβαστή.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ της δικής μου άποψης, συμπεριλαμβανομένων και όσων παραμέρησαν κομματικές διαφορές και υποστήριξαν αυτό που πίστευαν ως εθνικό συμφέρον.

Θα ήθελα επίσης να συγχαρώ όλους εκείνους που συμμετείχαν στην εκστρατεία υπέρ της εξόδου για το αγωνιστικό πνεύμα και το πάθος με το οποίο εξέθεσαν τα δικά τους επιχειρήματα.

Η απόφαση του Βρετανικού λαού αποτελεί εντολή που πρέπει να εκτελεστεί.  Δεν είναι μια απόφαση που πάρθηκε ελαφρά τη καρδία, αφού ειπώθηκαν τόσα πολλά από τόσους πολλούς φορείς για τη βαρύτητα αυτού του ζητήματος.

Άρα το αποτέλεσμα είναι αδιαμφισβήτητο. 

Ολόκληρος ο κόσμος παρακολούθησε την επιλογή της Βρετανίας.  Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Βρετανική οικονομία στηρίζεται σε βαθειά και ισχυρά θεμέλια.

Και θα ήθελα επίσης να διαβεβαιώσω τους Βρετανούς που ζουν σε χώρες της Ευρώπης και τους Ευρωπαίους πολίτες που ζουν στη Βρετανία, ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν καταρχήν αλλαγές στον τρόπο της ζωής τους.  Δεν θα υπάρξει κάποια καταρχήν αλλαγή στον τρόπο που οι πολίτες μας ταξιδεύουν, στην διακίνηση των αγαθών μας και στην διάθεση των υπηρεσιών μας.

Θα πρέπει τώρα να προετοιμαστούμε για διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Κι αυτό απαιτεί την πλήρη συμμετοχή των τοπικών κυβερνήσεων της Σκωτίας, της Ουαλίας και της Βορείου Ιρλανδίας, ώστε να διασφαλιστεί η διατήρηση και η προώθηση των συμφερόντων όλων των μερών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αλλά προπαντός απαιτείται μια ισχυρή, αποφασισμένη και αφοσιωμένη ηγεσία.

Είναι τιμή για μένα και είμαι πολύ περήφανος που υπηρέτησα έξι χρόνια τη χώρα ως Πρωθυπουργός.

Πιστεύω ότι κάναμε μεγάλα βήματα προόδου, με τις περισσότερες θέσεις εργασίας στην ιστορία, με μεταρρυθμίσεις στο κράτος πρόνοιας και την εκπαίδευση, με περισσότερες ευκαιρίες για τους πολίτες, με μια μεγαλύτερη και ισχυρότερη κοινωνία, με τήρηση των δεσμεύσεών μας προς τους πιο φτωχούς του κόσμου, με τη δυνατότητα που δώσαμε στους ανθρώπους που αγαπιούνται να παντρεύονται άσχετα με το σεξουαλικό τους προσανατολισμό.

Αλλά προπαντός καταφέραμε να αποκαταστήσουμε τη δύναμη της βρετανικής οικονομίας και είμαι ευγνώμων σε όλους όσοι μας βοήθησαν σ΄αυτό.

Πάντα πίστευα ότι θα πρέπει να κοιτάμε τις μεγάλες αποφάσεις κατάματα, όχι να τις αποφεύγουμε.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στην πρώτη κυβέρνηση συνεργασίας των τελευταίων 70 ετών, για να επαναφέρουμε την οικονομία μας από το χείλος του γκρεμού.  Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο προχωρήσαμε στο δίκαιο, νόμιμο και αποφασιστικό δημοψήφισμα στη Σκωτία.  Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεσμεύτηκα να επαναδιαπραγματευτώ τη θέση της Βρετανίας στην ΕΕ και να προχωρήσω σε δημοψήφισμα για την παραμονή ή την έξοδό μας – και όλα τα τήρησα.

Έδωσα την μάχη αυτή με τον μόνο τρόπο που ξέρω, με την καρδιά και το μυαλό και είπα με ακρίβεια και θέρμη τι σκέφτομαι και τι νιώθω.  Τα έδωσα όλα.

Είπα ξεκάθαρα την πεποίθησή μου ότι η Βρετανία είναι πιο ισχυρή, πιο ασφαλής και σε καλύτερη μοίρα εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατέστησα σαφές ότι το δημοψήφισμα αφορούσε αυτή και μόνο την επιλογή και όχι το μέλλον οποιουδήποτε πολιτικού, εμού συμπεριλαμβανομένου.

Όμως οι Βρετανοί επέλεξαν ξεκάθαρα έναν διαφορετικό δρόμο και γι’ αυτό νομίζω ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα ηγεσία για να την οδηγήσει σ’ αυτόν τον δρόμο.

Ως Πρωθυπουργός θα κάνω ο,τι περνά από το χέρι μου για να κρατήσω σταθερή την πορεία της χώρας τις ερχόμενες εβδομάδες και μήνες, όμως, δεν νομίζω ότι θα ήταν σωστό να είμαι εγώ ο καπετάνιος που θα πάει τη χώρα μας στον επόμενο προορισμό της.

Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση για μένα αλλά πιστεύω ειλικρινά ότι είναι προς το συμφέρον της χώρας να υπάρξει μια περίοδος σταθερότητας και μετά χρειάζεται μια νέα ηγεσία.

Δεν υπάρχει λόγος να ορίσουμε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα σήμερα αλλά κατά την άποψή μου στόχος μας θα πρέπει να είναι να υπάρχει νέος Πρωθυπουργός ως την έναρξη του Συνεδρίου του Συντηρητικού Κομματος τον Οκτώβριο.

Η διασφάλιση της σταθερότητας θα είναι σημαντική και θα παραμείνω στη θέση μου ως Πρωθυπουργός με το Υπουργικό Συμβούλιο για τους επόμενους τρεις μήνες.  Το Υπουργικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει τη Δευτέρα.

Ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας θα κάνει δηλώσεις σχετικά με τις κινήσεις της Τράπεζας και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας για να καθησυχάσουν τις χρηματαγορές.  Θα συνεχίσουμε επίσης το σημαντικό νομοθετικό έργο το οποίο παρουσιάστηκε στην Ομιλία της Βασίλισσας στη Βουλή των Κοινοτήτων.  Επίσης, ενημέρωσα την ΑΜ Την Βασίλισσα σήμερα το πρωί για τα επόμενα βήματά μου.

Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ξεκινήσει από τον νέο Πρωθυπουργό και νομίζω ότι είναι σωστό σε αυτόν να ανήκει και η απόφαση για την ενεργοποίηση του άρθρου 50 και η εκκίνηση των επίσημων και νομικών διεργασιών για την αποχώρηση από την ΕΕ.

Θα συμμετέχω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της ερχόμενης εβδομάδας για να εξηγήσω την απόφαση που έλαβαν οι Βρετανοί αλλά και τη δική μου απόφαση.

Ο Βρετανικός λαός έκανε μια επιλογή.  Και οφείλουμε όχι μόνο να την σεβαστούμε αυτή την επιλογή αλλά και οι υποστηρικτές της άλλης πλευράς, εμού συμπεριλαμβανομένου, οφείλουμε να συμβάλουμε στην επιτυχία της.

Η Βρετανία είναι ξεχωριστή χώρα.

Έχουμε τόσα πολλά πλεονεκτήματα. 

Έχουμε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία στην οποία επιλύουμε σημαντικά θέματα για το μέλλον μας μέσα από μια ειρηνική διαβούλευση.   Είμαστε μια μεγάλη εμπορική δύναμη, η επιστήμη, οι τέχνες, η τεχνολογία και η δημιουργικότητά μας χαίρουν εκτίμηση σε ολόκληρο τον κόσμο.

Και παρότι δεν είμαστε τέλοιοι, πιστεύω ειλικρινά ότι είμαστε παράδειγμα προς μίμηση μιας πολύ-πολιτισμικής δημοκρατίας όπου οι άνθρωποι μπορούν να έρχονται και να συμβάλουν στην πρόοδό της και να επιτυγχάνουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους.

Παρότι η έξοδος από την Ευρώπη δεν είναι ο δρόμος που εγώ πρότεινα, είμαι ο πρώτος που θα υπογραμμίσει τις μοναδικές μας δυνατότητες.  Έχω πει στο παρελθόν ότι η Βρετανία μπορεί να επιβιώσει εκτός ΕΕ και ότι όντως μπορούμε να βρούμε τον τρόπο. 

Τώρα που η απόφαση για έξοδο είναι γεγονός, πρέπει να βρούμε τον καλύτερο τρόπο κι εγώ θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να συμβάλω προς αυτή την κατεύθυνση.

Την αγαπώ αυτή τη χώρα και είμαι περήφανος που την υπηρέτησα.  Και θα κάνω ό,τι μπορώ στο μέλλον για να βοηθήσω αυτή τη μεγάλη χώρα να πετύχει.»

 
 

Τα σχόλιά σας

 • BREXIT??

  Παρά τα "ήξεις αφήξεις" του Βρετανού Πρεσβευτή στη χώρα μας, η Πατρίδα του "αλληθώριζε" πάντοτε με τις Ηνωμένες Πολιτείες (ως Αγγλοσάξωνες ...)και η σχέση της με την Ευρώπη ήταν εξ αρχής μόνο και μόνο για να προστατέψει τα συμφέροντά της. Ίσως αυτό να αποτελέσει την αρχή ώστε η "Ευρωπαική Ένωση" (ΕΕ) να μεταλλαχθεί στην "Ευρωπαική Ένωση Συμφερόντων"(ΕΕΣ)! Καιρός είναι!... #0001

 • Another libel

  The illiterate, uneducated, apolitical and spiritless English voted to leave the EU without even knowing what the EU is. The outcome completely expected. Who is surprised, is one without understanding of the demographics and (a)cultural features of the English. An uneducated and apolitical mass drifted to voting by the Sun, the Tabloids and characters like Farage, Boris and Gove. Little to say about these simple linear facts. UK governments have been creating troubles to the EU concept all along and know they found the opportunity to wind it even further. We need to defend the EU and people should remember that this a cultural and political war played on the diplomatic front.. Quote me #0004

 • ΣΤΑΡΑΤΑ ΛΟΓΙΑ

  Οι πολιτικοί σας δεν διαφέρουν από τους δικούς μας: Ο Κάμερον έταξε στο λαό ότι δα κάμει δημοψήφισμα με στόχο να παραπλανήσει τους πολίτες και να κερδίσει τις εκλογές, παρότι γνώριζε ότι ενδεχόμενο BREXIT θα ήταν επιζήμιο για τη Χώρα του. Αλλά και οι αντιπολιτευόμενοι πολιτικοί εντελώς επιπόλαια και δημαγωγικά τάχθηκαν υπέρ του BREXIT, ελπίζοντας σε κομματικά οφέλη χωρίς να αξιολογήσουν τα επακόλουθά του. Με άλλα λόγια κατά την ελληνική φρασεολογία: "ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΣΚΑΤΑ" και τώρα που βρωμάνε, το βάζουν στα πόδια προσπαθώντας να αποφύγουν τη δυσοσμία. Ο δικός μας αρχαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης με τον Πολιτικό Λόγο του διακήρυττε: "Ουδένα άνδρα αγαθόν πολιτικόν γενέσθαι". #0005

 • Καλή Τύχη!

  κύριε Πρέσβη, με συμπάθεια και αγάπη για τη χώρα σας, αλλά και έκπληξη για το αποτέλεσμα - φίλοι μου στο Λονδίνο ντρέπονται που τόσοι πολλοί πίστεψαν έναν Φάρατζ ή έναν Τζόνσον - σας εύχομαι καλή τύχη στη νέα σας πορεία. Αισθάνομαι όμως την ανάγκη να φωνάξω ΔΩΣΤΕ ΤΑ ΜΑΡΜΑΡΑ ΜΑΣ ΠΙΣΩ! ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΚΛΑΣΙΚΟ ΠΝΕΥΜΑ ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΝΑ ΕΠΙΣΤΡΈΨΕΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΠΟΥ ΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ!! #0006

 • ΧΡΗΣΜΟΣ

  ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΘΥΜΩΝΤΑΣ ΤΑ ΝΑ ΚΛΑΙΣ. #0007

 •  

  Δημοψηφισμα

  Ακομα δεν μπορω να πιστεψω οτι οι Αγγλοι ψηφισαν να φυγουν απο την EU. #0008

  Απαντήσεις: 1 | Εμφάνιση όλων 

  •  

   Η Μεγάλη Βρετανία//Ηνωμένο Βασιλειο είναι ένα παραδοσιακό κράτος και έθνος αιώνων! Με δική της κουλτούρα και ισχυρές επιρροές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν ποτέ κράτος ή έθνος και δεν θα γίνει ποτέ. Δεν έχει δική της αυτόνομη κουλτούρα. Είναι απλώς ένας απάνθρωπος οργανισμός τοκογλύφων, που έχει ως αποκλειστικό σκοπό την φτωχοποίηση όλων των ευρωπαϊκών πατρίδων και την εθνολογική αλλοίωση. Ως εκ' τούτου, η συμμετοχή των εθνικών κρατών σε αυτό τον οργανισμό, είναι επιζήμια για τα εθνικά συμφέροντα του κάθε κράτους, ακόμα και της ίδιας της Γερμανίας. #0003

 • Hyper-patria

  Htan poly aplo: Ante na peishs toys aggloys oti sto mellon apokleiwtan na ginoyn mia nea ellada! Me ton idio aplo tropo, xwris erwthseis kai sxolia! An den synebaine den tha to pisteyame pote. Mas xrwstane polla gi' ayth thn erwthsh poy toys balame sto myalo toys kai thn opoia tha skeftoyme kai meis argotera alla kai polloi alloi. Ti ekane h Eyrwph epi toytoy? Aplws skorpisan lefta kai plhrwnoyme kai tokoys 5% esaei me mnhmonia anti programmata gia thn 25% anergia. Breste thn apanthsh kai rwthste toys aggloys an pragmati ayto kyriws skefthkan. Kalytera me th gria basilissa kai ta mysthria kapella opoy den tolmaei kaneis na klepsh to dhmosio (big time style toylaxiston) para me thn nea yper-patrida (poy mono teleia tha th thelame) twn dioihkhtikwn proswpikothtwn poy enallasswntai ws aboyla pionia se show. Dhladh na anagkastoyn na fiaxoyn mia ontws top-of -the line yperpatrida gia to mellon anti ta tetrimmena. Mhpws den einai etsi na xeroyme? #0009

 • Ανεξάρτητη Βρετανία

  Θερμά συγχαρητήρια στον βρετανικό λαό για την επιλογή του να ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας! #0010

 • New Hope, Strong Ties

  Your Excellency, Although I am sad that the United Kingdom voted not to be a member of the European Union, I would like to wish to you, being the representative of the U.K. in the Hellenic Republic, all the best. I believe that the strong ties that bind our people are more than words in paper and they will endure. Please accept, Your Excellency, the assurances of my highest consideration. #0011

 • Way to go Britain, we will stand by you

  We will never forget that we were - British and Greek - side by side when the going was getting really tough and when you had nobody else - this side of the Atlantic- to count on.I am pro-Europe to the bone, but the eurocrats took it too far.Numbers counted.People did not.This disaffection of so many Europeans with the EU was expressed by your brave people who, unlike my country, do stand a great chance of success in their fight for staying a proud independent European democratic nation.Way to go Britain, we will stand by you. Stay together.You stand for all of us who are not that strong. #0012

 •  

  Εξω λοιπον...οπως απαιτει ο λαος σας

  και σας ευχαριστουμε που εστω και ασυνειδητα η λογω ακροδεξιας ρατσιστικης επιλογης θα ξηλωθει αυτο το γραφειοκρατικο τερας της Ε.Ε. Και αντι για μαντηλακι που θα μας κουναγατε φευγοντας,καλυτερα να μας επιστρεψετε τα κλεμμενα Μαρμαρα μας... #0013

  Απαντήσεις: 1 | Εμφάνιση όλων 

  •  

   Τα μάρμαρα δεν είναι κλεμένα, απλώς τη στιγμή αυτή φυλάσσονται σε καλλίτερο και πιο ασφαλές μέρος και είναι προτιμότερο που δεν βρίσκονται εδώ στην Ελλάδα, διότι θα τα έκλεβαν οι λωποδύτες ή θα τα κατέστρεφαν οι τζιχαντιστές. Οι Βρετανοί θα μας επιστρέψουν και πάλι, από μόνοι τους τα μάρμαρα, χωρίς να χρειαστεί να κάνουμε καμία ενέργεια, όταν όμως διασφαλιστούν οι συνθήκες ασφάλειας και όταν αποφασίσουμε να χτίσουμε ένα αξιοπρεπές κράτος. Διότι αυτή τη στιγμή έιμαστε απλώς ανάξιοι. #0002

 • "Bad Luck"!

  Agapite kyrie Presvi, afta symvainoun otan oi poilitikes igesies einai apomonomenes ston mikrokosmo tous, mi antimetopizontas tis anisixies tou kosmou. Afto to keno moiraia tha kalypsei o laikismos kai oi akraies antidraseis. To Hnomeno (gia poso kairo akoma?) Vasileio yfistatai kai afto tis synepeies tis ragdaias anodou tou laikismou se pagkosmio epipedo. Otan efyga prin apo 8 xronia apo tin Athina gia to Londino, pisteva oti afisa piso mou tis kravges, tis akraies antidraseis, tous laikistes, ti "zougla"....Kai ti vlepo tora ? akrivos afta... mexri kai politiki dolofonia..... As skeftoume sovara pos tha diortothei i katastasi.... PS: Apologies for "greekglish" no other available font #0014

 • purdah

  Αυτή η λέξη είναι γνωστή από πολύ παλιά στη χώρα μας ως «μπερντές». Καιρός να μάθετε και το karagöz ... #0015

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής