ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Το βρετανικό δημοψήφισμα - περαιτέρω σκέψεις

Το βρετανικό δημοψήφισμα - περαιτέρω σκέψεις

Το blog του Βρετανού Πρέσβη, Τζων Κίττμερ»

Δημοσίευση: 19 Ιουλ. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 19 Ιουλ. 2016

Πέρασα την πρώτη εβδομάδα του μηνός στο Λονδίνο, παρευρισκόμενος στο ετήσιό μας συνέδριο Βρετανών πρέσβεων, ύπατων αρμοστών και κυβερνητών από κάθε γωνία του πλανήτη. Η εκδήλωση μάς συναρπάζει πάντοτε, αλλά τη ζωντάνεψε φέτος η απόφαση που έλαβε ο βρετανικός λαός στις 23 Ιουνίου.

Η απόφαση αυτή προκάλεσε έκπληξη σε πολλούς ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ευρώπη και πιο πέρα, εμού συμπεριλαμβανομένου. Από τότε, η κατάσταση είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν ισχυρές, και ο βαθμός της πολιτικής ασάφειας είναι ασυνήθιστος.  Αλλά οι θεσμοί μας είναι σταθεροί και δυνατοί, και παρόλα όσα είπαν μερικοί σχολιαστές, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει καταρρεύσει.  

Ήταν αυτονόητο ότι σε μια εκδήλωση που λάβαινε χώρα στο Λονδίνο πολύ σύντομα μετά από το δημοψήφισμα, θα υπήρχε αβεβαιότητα στον αέρα. Παρά ταύτα, εντυπωσιάστηκα από τον ήρεμο, νηφάλιο και αποφασιστικό τόνο όλων όσων μας απευθύνθηκαν, καθώς και από τον επαγγελματισμό όλων μου των συναδέλφων.

Για τον δημόσιο τομέα, της διπλωματικής υπηρεσίας συμπεριλαμβανομένης, το καθήκον μας και τα επόμενά μας βήματα είναι σαφή. Όπως δήλωσα στο προηγούμενό μου μπλογκ, ο τότε Πρωθυπουργός, κ. Κάμερον, μόλις γνωστοποιήθηκε η έκβαση του δημοψηφίσματος, ανακοίνωσε ότι "Η απόφαση του Βρετανικού λαού αποτελεί εντολή που πρέπει να εκτελεστεί". Οπότε, προετοιμάζουμε συμβουλές και προτάσεις για την εκτέλεση της εντολής αυτής.

Βεβαίως, η εκλογή μιας νέας αρχηγού του συντηρητικού κόμματος και ο διορισμός της ως πρωθυπουργού έχει αφαιρέσει πολλές πτυχές της αβεβαιότητας που προκάλεσε η έκβαση του δημοψηφίσματος.  Μπροστά της, η κυρία Μέι έχει την πρόκληση του να βγάλει το Ηνωμένο Βασίλειο έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να ορίσει μια καινούργια και αποδοτική σχέση μεταξύ της πατρίδας μου και της Ευρώπης.

Συνεχίζουμε τη δουλεία που μας έχει ανατεθεί. Η Βρετανία είναι μεγάλη χώρα που θα είναι πάντα ικανή να ευημερεί και ανθεί στη διεθνή σκηνή. Είμαστε μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ, των G7, των G20 και της Κοινοπολιτείας. Η φωνή μας θα ακούγεται πάντα δυνατά παγκοσμίως. Η Βρετανία είναι – και θα είναι πάντα – ανοιχτή στο επιχειρείν, δεσμευμένη στην ειρήνη και την ασφαλεία, και ένας σπουδαίος υποστηρικτής του διεθνούς, βασισμένου στους κανόνες, συστήματος. Η δέσμευσή μας στην εκτεταμένη μας συνεργασία σχετικά με την ασφαλεία με διεθνείς εταίρους παραμένει αταλάντευτη. Αν και η φύση της μελλοντικής μας σχέσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση ορίζεται εκ νέου τώρα, θέλουμε τους πιο ισχυρούς δυνατούς οικονομικούς δεσμούς με τους Ευρωπαίους μας γείτονες, καθώς και τους στενούς μας φίλους στη βόρεια Αμερική, την Κοινοπολιτεία, και σημαντικούς εταίρους σαν την Ινδία και την Κίνα.

Θα κρατιόμαστε γερά από ένα όραμα μιας Βρετανίας που θέλει να χαίρει εκτιμήσεως στο εξωτερικό, να είναι ανεκτική, φιλελεύθερη και ανοιχτή στο εσωτερικό, να εμπλέκεται στα παγκόσμια ζητήματα, και να συνεργάζεται με τους διεθνείς μας εταίρους, ώστε να προωθήσουμε την ευημερία και την ασφάλεια του έθνους μας από εδώ και πέρα.

Έχουμε σήμερα μια από τις πιο ισχυρές και πιο προχωρημένες οικονομίες του κόσμου και είμαστε σε μια καλή θέση για να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που βρίσκονται μπροστά μας. Έχουμε χαμηλό, σταθέρο πληθωρισμό. Ο δείκτης απασχόλησης παραμένει  πιο υψηλός παρά ποτέ. Το δημοσιονομικό έλλειμα μειώθηκε και οι τράπεζες υποχρεώνονται να κρατούν περισσότερα κεφαλαιουχικά αποθέματα απ’ ό,τι πριν από την χρηματοοικονομική κρίση.

Διεθνώς, είμαστε η μόνη μεγάλη χώρα που θα εκπληρώσει ταυτόχρονα τον ΝΑΤΟϊκό στόχο να δαπανηθεί το 2% του ΑΕΠ μας στην άμυνα και τον στόχο του ΟΗΕ να δαπανηθεί το 0,7% του ΑΕΕ μας στην διεθνή ανάπτυξη.

Είμαι σίγουρος ότι οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της πατρίδας μου και της ΕΕ τους ερχόμενους μήνες θα αναδείξουν στιγμές αναταραχής και διαφωνίας, αλλά και αμοιβαίων ευκαιριών. Από το τέλος του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου, αποκτήσαμε την συνήθεια να ολοκληρώνουμε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ μας.  Ο στόχος μου ως Βρετανού Πρέσβη στην Ελλάδα αυτή την περίοδο είναι σαφής: να χρησιμοποιήσω αυτή την ευκαιρία για να ενισχύσω τις διμερείς σχέσεις μεταξύ των δυο μας χωρών. Για σχεδόν δυο αιώνες της κοινής ιστορίας, εντός και εκτός της Ευρωπαϊκης Ένωσης και των άλλων μας συμμαχιών, ο βρετανικός λαός και ο ελληνικός λάος έχουν στηρίξει ο ένας τον άλλο. Είμαι βέβαιος πως αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ. Εφόσον έχουμε το νου μας σε αυτή τη φιλία και αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα, έχουμε κάθε λόγο να αισιοδοξούμε.


 
 

Τα σχόλιά σας

 • FREEDOM

  Το BREXIT ισοδυναμεί με D-day Aπόβαση στη Νορμανδια το REMAIN UA ισοδυναμούσε με μια νέα Δουνκερκη. #0002

 • Προτροπή

  Κύριε πρεσβευτά, προσωπικώς προτρέπω το Ηνωμένον Βασίλειον προς επίσπευσιν των διαδικασιών αποχωρήσεώς του εκ της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, καθώς αυτό επέλεξεν ο λαός του, χάριν αποφυγής εσωτερικών προστριβών καί διαμαχών. Επίσης, προτρέπω το Ηνωμένον Βασίλειον προς μίαν άμεσον εθνοκεντρικήν πολιτικήν, ασχέτως των όποιων αχρήστων ηθικολογιών, εάν επιθυμεί την επιβίωσίν του. Εάν οι κυβερνήσεις του δεν το πράξουν, τότε πολιτικές παρατάξεις όπως είναι το U.K.I.P., το S.N.P., το B.N.P. θα εκτοξευθούν εκλογικώς, με ό,τι αυτό σημαίνει, καθώς ήδη τον Ιούλιον 2.005μ.α.χ.χ. είχατε στο Λονδίνο μίαν ισλαμικήν επίθεσιν. Άρα, πρέπει να συνυπολογίσετε πρωτίστως τέτοια θέματα καί όχι "ανθρωπισμούς" κ.λ.π.- #0004

  απάντηση αναφορά 14Γεώργιος-Χαράλαμπος Κατρακίλης   16/08/2016 08:05
 •  

  Ερώτηση

  Αγαπητέ κ. Πρέσβη, Το ερώτημα είναι διττό: ποιό κέντρο εξουσίας αποφάσισε την έξοδο του UK και γιατί τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή; Βλέπουμε πολλά που προηγήθηκαν και περισσότερα που ακολούθησαν. Με εκτίμηση, #0005

  Απαντήσεις: 1 | Εμφάνιση όλων 

 •  

  κυριε πρεσβη μην μας κοροιδευται

  Μια ζωη η βρετανια ηταν κατα των συμφεροντων της ελλαδος παραδειγμα η μικρασιατικη καταστροφη και στα γεγονοτα της Κυπρου. Οσο για την Ελλαδα παντα ηταν η πιστη συμμαχος της Βρετανιας #0006

  Απαντήσεις: 1 | Εμφάνιση όλων 

  •  

   Τώρα έτυχε να δω την ανάρτηση του πρέσβη και το δικό σας σχόλιο. Για την Ιστορία οφείλω να πω ότι κατά τα δραματικά γεγονότα προ και αμέσως μετά της Μικρασιατικής Καταστροφής η Αγγλία ήταν η μόνη χώρα που στάθηκε ευνοϊκά ουδέτερη απέναντι στην Ελλάδα, ενώ οι υπόλοιπες μεγάλες χώρες που ενεπλάκησαν ήταν είτε εχθρικά ουδέτερες (Ιταλία), είτε σαφώς εχθρικές απέναντί μας (Γαλλία, Σοβιετική Ένωση). Για την υπόθεση της Κύπρου, πιο ευνοϊκή ρύθμιση απ αυτή του σχεδίου Άτσεσον δεν μπορούσε να υπάρξει. Δυστυχώς ο Γεώργιος Παπανδρέου δεν διέθετε τον απαιτούμενο ρεαλισμό (ή την απαιτούμενη ψυχική δύναμη) να το αποδεχθεί και παρ’ όλο που αρχικά ενθουσιάστηκε μ αυτό, στο τέλος το απέρριψε σιωπηρώς. Από κει και πέρα μας φταίνε οι Άγγλοι, οι Γάλλοι, οι Πορτογάλοι, αλλά το «ξερό» μας το κεφάλι ποτέ! #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής