ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Μια πρόταση για την πραγματικά δημοκρατική σύνθεση του ΕΣΡ

Μια πρόταση για την πραγματικά δημοκρατική σύνθεση του ΕΣΡ

Ο Κόσμος του Αύριο»

Δημοσίευση: 02 Νοε. 2016

Ο νομοθέτης προέβλεψε (και πολύ σωστά) να μην μπορεί να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης χωρίς ευρύτατη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων. Δυστυχώς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται σήμερα εφικτό και πιθανότατα δεν είναι η τελευταία φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Μήπως λοιπόν θα ήταν καλύτερα να βρούμε μια άλλη λύση για την επιλογή των μελών του που να μην απαιτεί κομματική συναίνεση αλλά παρόλα αυτά να παραμένει δημοκρατική;

Νομίζω πως υπάρχει μια διέξοδος γνωστή από την αρχαιότητα: Ο κλήρος. Αντί να παζαρεύουν οι πολιτικοί αρχηγοί, ας επιλέγονται με κλήρο κάθε 6 μήνες τα μέλη του ΕΣΡ. Το χρονικό διάστημα της θητείας τους πρέπει να είναι μικρό γιατί η ισχύς τους είναι μεγάλη οπότε δεν πρέπει να μπορούν να κάνουν σημαντική ζημιά αν η τύχη φέρει επικίνδυνους ανθρώπους σε αυτή τη θέση. Επίσης τα μέλη του αμέσως προηγούμενου ΕΣΡ θα πρέπει να συμμετέχουν χωρίς δικαίωμα ψήφου στις συνεδριάσεις ώστε να διατηρείται η επαφή με το παρελθόν (η θεσμική μνήμη).

Σίγουρα θα είναι μια πολύ αντιπροσωπευτική λύση και θα απεικονίζει με μεγαλύτερη ακρίβεια τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας για το θέμα των ΜΜΕ. Κι αν φοβάστε πως μπορεί τα μέλη να μην έχουν την κατάλληλη κατάρτιση ας γίνεται η κλήρωση όχι μεταξύ όλου του ελληνικού πληθυσμού, αλλά ενός κοινά αποδεκτού υποσυνόλου του (π.χ. δικηγόροι, εκπαιδευτικοί και κοινωνιολόγοι).

Εσείς τι λέτε;

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

-------------

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει ανοσία στην ανικανότητα, τη βλακεία και την απάτη. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό παρακαλώ να μην με διαβάζει.

Λέξεις κλειδιά

ΕΣΡ, δημοκρατία, κλήρος

 
 

Τα σχόλιά σας

 • ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

  Η συνέχεια της διοίκησης είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για αλλάζεις διοίκηση τόσο συχνά. Ένας από τους λόγους που κρατικές επιχειρήσεις που ήταν "μαγαζιά γωνία", όπως η Ολυμπιακή, απέτυχαν παταγωδώς, είναι οι συχνές αλλαγές διοίκησης. Άσε που η συμμετοχή της προηγούμενης διοίκησης στις συνεδριάσεις της επόμενης, συμβουλευτικά και χωρίς ψήφο για εξασφάλιση της συνέχειας, δημιουργεί προϋποθέσεις σκιώδους παραδιοίκησης (άλλος γνωρίζει το θέμα και ξέρει τι πρέπει να γίνει, άλλος ψηφίζει και έχει την ευθύνη, ο δεύτερος επειδή δεν ξέρει τι να κάνει, κάνει ό,τι του πει ο πρώτος, χωρίς ο πρώτος να φαίνεται) δηλαδή αδιαφάνειας. Πως σου ήρθε τέτοια φαεινή ιδέα; #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής