ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Πότε θα σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει λαϊκιστές

Πότε θα σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει λαϊκιστές

Ο Κόσμος του Αύριο»

Δημοσίευση: 21 Νοε. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 21 Νοε. 2016

Συναντώ συχνά ανθρώπους που αναρωτιούνται πώς είναι δυνατόν λογικοί άνθρωποι να υποστηρίζουν πολιτικούς που λένε εξόφθαλμα ψεύδη, δεν γνωρίζουν τι τους γίνεται και συχνά πέφτουν σε αντιφάσεις. Πολλοί από τους ψηφοφόρους αυτών των πολιτικών έχουν εργασία, οικογένειες και σε γενικές γραμμές δεν συμπεριφέρονται ως παράφρονες. Γιατί λοιπόν λειτουργούν τόσο παράλογα στις πολιτικές τους επιλογές;

Την ίδια απορία είχαν και όσοι είχαν την τύχη να γνωρίσουν από κοντά τον Δον Κιχώτη. Ήταν απόλυτα λογικός και σωστός σε όλα εκτός από την επιμονή του να πιστεύει πως όσα έγραφαν τα ιπποτικά μυθιστορήματα ήταν αληθινά!

Όταν τον ρώτησαν γιατί τα πιστεύει, η απάντησή του ήταν πως είναι πολύ ωραία για να μην είναι αληθινά και πάνω σε αυτή την ανθρώπινη αδυναμία έχουν χτίσει καριέρες πολλοί απατεώνες.

Στο βιβλίο όμως υπάρχει και ένας πανδοχέας που επίσης πιστεύει στην αλήθεια των ιπποτικών μυθιστορημάτων. Αυτός είναι λιγότερο μορφωμένος από τον Δον και το επιχείρημά του είναι πως αν δεν ήταν αληθινά δεν θα επιτρεπόταν η έκδοσή τους. Με τον τρόπο αυτό ο πανδοχέας μάς υπενθυμίζει τις ευθύνες της πνευματικής ηγεσίας που παρακολουθεί αμέτοχη την εξαπάτηση του λαού και με τον τρόπο αυτό γίνεται συνένοχη των αδίστακτων ψευτών που υφαρπάζουν ψήφους για ίδιον όφελος.

Στο τέλος του βιβλίου πάντως, λίγο πριν πεθάνει, ο Δον Κιχώτης θεραπεύεται από την τρέλα του και αναγνωρίζει το παράλογο των προηγούμενων πιστεύω του. Δεν είναι όμως ο θάνατος που τον επιστρέφει στην πραγματικότητα. Αυτό το πέτυχε αρκετά πιο πριν ο φόβος.

Στην αρχή του έργου ο Θερβάντες μας παρουσιάζει έναν ατρόμητο ήρωα που επιτίθεται στους ανεμόμυλους αδιαφορώντας για τις προειδοποιήσεις και τις παρακλήσεις του Σάντσο.

Πολλές σελίδες αργότερα, προς το τέλος του βιβλίου, οι ήρωες του έργου φθάνουν νύχτα σε ένα ποτάμι όπου ακούγονται τρομακτικοί θόρυβοι. Πρόκειται για τις αλυσίδες μερικών νερόμυλων που βρίσκονται στη μέση του ποταμού αλλά χάρη στο σκοτάδι δεν φαίνεται τίποτε από την όχθη. Ο γενναίος Δον θεωρεί πως πρόκειται για εργαστήριο μάγου και ξεκινά να τον αντιμετωπίσει αλλά αντίθετα από την περιπέτεια των ανεμόμυλων τελικά πείθεται από τις παρακλήσεις του Σάντσο και αναβάλει την επίθεση για το πρωί. Τότε αποκαλύπτεται η αλήθεια και η επίθεση ακυρώνεται.

Όταν διάβασα αυτό το απόσπασμα δεν του έδωσα μεγάλη σημασία. Άλλωστε ο Δον Κιχώτης δηλώνει πως δεν πολέμησε μέσα στη νύχτα όχι από δειλία αλλά συγκινημένος από τις παρακλήσεις του υπηρέτη του. Μερικές σελίδες παρακάτω όμως φθάνουν στα εδάφη ενός χωριού όπου οι κάτοικοι έχουν τη συνήθεια να επικοινωνούν με γκαρίσματα γαϊδάρου. Βρίσκουν τους χωρικούς παραταγμένους σε ένα χωράφι οπλισμένους μέχρι τα δόντια να ασκούνται, προετοιμαζόμενοι για πόλεμο με το διπλανό χωριό που τους κοροϊδεύει για τα γκαρίσματά τους.

Ο Σάντσο, τρομαγμένος από το θέαμα, προσπαθεί με αδέξιο τρόπο να τους κάνει τον φίλο γκαρίζοντας αλλά αυτοί νομίζουν πώς τους κοροϊδεύει και στρέφουν τα όπλα τους εναντίον του έτοιμοι να τον σκοτώσουν. Εκείνος φυσικά ζητάει την βοήθεια του γενναίου αφέντη του που όμως τον παρατάει και φεύγει!

Ο Δον Κιχώτης μπορεί να μη φοβόταν τους μάγους και τους κακούς ιππότες αλλά οι κάνες των όπλων (και η τεχνολογία γενικότερα) τον βοήθησαν να καταλάβει πως ιππότες δεν υπάρχουν πια. Ο φόβος, όπως λένε και οι αμερικάνοι, concentrates the mind wonderfully (σε κάνει να συγκεντρώνεσαι με μεγάλη επιτυχία).

Οι αμόρφωτοι λαϊκιστές θα κινηθούν στην εξουσία από βλακεία σε βλακεία μέχρι οι ψηφοφόροι να φοβηθούν τόσο πολύ από το μέγεθος της ανικανότητάς τους ώστε να αναζητήσουν πιο σοβαρές λύσεις.

Αυτό συνέβη και μετά το 1870 όταν ο λαϊκισμός σάρωσε τον δυτικό κόσμο. 20 χρόνια αργότερα οι ψηφοφόροι στράφηκαν στους πιο σοβαρούς εκπροσώπους του κινήματος του προγκρεσιβισμού (Progressivism). Και αυτοί με τη σειρά τους (επειδή ήταν πιο σοβαροί και οργανωμένοι) άλλαξαν τις κοινωνίες αλλά και μας οδήγησαν τελικά στον (επιστημονικά εκτελεσμένο και γι’ αυτό φονικότατο) Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι λαϊκιστές και οι ψεκασμένοι είναι κίνδυνος, αλλά δυστυχώς κανείς δεν μας εξασφαλίζει πως οι σοβαροί που κάποτε θα τους διαδεχθούν θα αποδειχθούν τελικά καλύτεροι.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

-------------

Κανένας πολιτικός σχηματισμός δεν έχει ανοσία στην ανικανότητα, τη βλακεία και την απάτη. Όποιος δεν το πιστεύει αυτό παρακαλώ να μην με διαβάζει.

Λέξεις κλειδιά

λαϊκιστές, προγκρεσιβισμός, Δον Κιχώτης

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Ποτέ!

  Πότε θα σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει λαϊκιστές; Ποτέ!!!! #0001

 • O λαικισμός είναι οργανωμένο ψέμμα

  Ο λαικισμός δέν είναι μιά η"πηγαία άποψη" τού "απλού λαού" όπως θέλει νά παρουσιάζεται. Είναι οργανωμένος. Είτε από τήν μία είτε από τήν άλλη πλευρά καί εαν προέρχεται, αποβλέπει συστηματικά καί οργανωμένα στήν συγκινησιακή "αιχμαλωσία" τού ατόμου. Προβάλει συνθήματα πού συνδέονται μέ εικονικές καταστάσεις, μέ ψευδείς εικόνες τού παρελθόντος μέσω μιάς καρικατούρας πού υποκαθιστά τήν ιστορία, μέσω τής συνομοσιολογίας πού υποκαθιστά τίς παρούσες κοινωνικές σχέσεις καί μέσω τής εικόνας μιάς ζωής όπου θά ρέει μέλι καί γάλα στό μέλλον, αρκεί βέβαια νά ...εμπιστευθείς καί νά ψηφίσεις αυτούς πού τό πρεσβεύουν αυτό. Ο λαικισμός αποβλέπει στήν χειραγώγηση, δέν είναι απλά ένα "κοινωνικό φαινόμενο" #0002

 • ανάλυση άρπα-κόλλα

  Ο κόσμος θα σταματήσει να ψηφίζει λαϊκιστές όταν αυτοί που παίρνουν αποφάσεις σταματήσουν να τους απομυζούν. Ούτε οι μισοί απο αυτούς που ψήφισαν τον Τραμπ δεν πιστεύουν σε αυτά που λέει. Αντιθέτως μπορεί να διαφωνούν, αλλά το έπραξαν γιατί έχασαν τις δουλειές τους και υποβαθμίστηκε το βιοτικό τους επίπεδο απο την παγκοσμιοποίηση και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των προακατόχων του. Όπως λέει και ο λαός "ο πνιγμένος απο τα μαλλιά του πιάνεται" δηλαδή όποιος είναι απελπισμένος θα βρεί το δεκανίκι του σε κάποιον που μπορεί να του δώσει ελπίδα άσχετα από το τί ψέμματα ξεστομίζει. Ελπίδα θέλει ο κόσμος. Δεν είναι τυχαίο ότι ήταν και το σύνθημα του Ομπάμ(ι)α πριν βγεί πρόεδρος. #0003

 • Πότε θα σταματήσει ο κόσμος να ψηφίζει λαϊκιστές

  Όταν οι "σοβαροί" πάψουν να ασχολούνται με τα νούμερα και τις χρηματοοικονομικές φούσκες και γίνουν λίγο πιο ανθρωπιστές. Δεν έγινε και τίποτα να σκάσει και καμιά φούσκα και να χάσουν μερικά funds τις επενδύσεις τους σε αυτήν. Έχουν και άλλα, έτσι και αλλιώς. #0004

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής