ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Αποχαιρετισμός

Αποχαιρετισμός

Το blog του Βρετανού Πρέσβη, Τζων Κίττμερ»

Δημοσίευση: 06 Δεκ. 2016  | Τελευταία ενημέρωση: 06 Δεκ. 2016

Αγαπητοί μου φίλες και φίλοι,
 
Τα τελευταία 32 χρόνια ταξιδεύω στην πατρίδα σας. Το κάθε βήμα που έκανα, η κάθε κουβέντα που είχα με σας, ο καθένας από σάς που γνώρισα, το κάθε τι που έμαθα καθ’οδόν – ολ’ αυτά υπήρξαν για μένα μια απερίγραπτη χαρά και προνόμιο.
 
Αυτά τα τέσσερα τελευταία χρόνια, υπηρέτησα ως Πρέσβης της Αυτής Βρετανικής Μεγαλειότητας στην Ελληνική Δημοκρατία. Πρόκειται για έναν μεγαλοπρεπή τίτλο και δεν αισθανόμουν πάντα άξιος να τον φέρω. Αλλά ξέρω πλέον ότι η μεγαλοπρέπειά του κρύβει πολλά μικρά και απλά πράγματα. Και θα τον θυμάμαι με μεγάλη χαρά ως το τέλος της ζωής μου.
 
Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να υπηρετώ τη Βασίλισσά μου και την πατρίδα μου σε μια χώρα που, από τα παιδικά μου χρόνια, αγαπάω και θαυμάζω.
 
Πολλοί από σας με έχετε αποκαλέσει «Φιλέλληνα» και κοκκινίζω πάντα από υπερηφάνεια κάθε φορά που μου το λέτε αυτό. Στο μυαλό μου λάμπουν οι μορφές όσων πράγματι αξίζουν τον χαρακτηρισμό αυτόν: ο Βύρωνας, ο Άστιγξ, ο Κόντρινγκτον, ο Τσώρτς, ο Κάνινγκ, ο Γλάδστων, ο Λη Φέρμορ – για να ονομάσω λίγους μόνο. Όπως κι αυτοί, βεβαίως, έτσι κι εγώ είμαι, πρώτ’ απ’ όλα, πατριώτης: στην περίπτωσή μου, Βρετανός, Άγγλος και Yorkshireman. Και το κύριό μου καθήκον εδώ ήταν να υπηρετήσω τα συμφέροντα των συμπατριωτών μου. Ελπίζω να το έπραξα.
 
Αλλά για μένα, το να υπηρετώ στην Ελλάδα έμελλε να σημαίνει πάντοτε κάτι  (ακόμα) περισσότερο από αυτό.
 
Η πατρίδα σας με γοήτευε από όταν ήμουν παιδί, όταν ο πατέρας μου μας έφερε αναμνηστικά από τα επαγγελματικά του ταξίδια στην Ελλάδα. Και βάλθηκα να μάθω τα αρχαία ελληνικά μόλις στάθηκε δυνατό. Ήξερα ότι αυτό θα μου άνοιγε τον δρόμο για τη γλώσσα της Καινής Διαθήκης και την γνώση αυτής που θεωρώ πάντα ιερή γλώσσα.
 
Έτσι , ερωτεύτηκα γρήγορα την γλώσσα των προγόνων σας: τόσο περίπλοκη, τόσο ευέλικτη, τόσο λεπτομερής, τόσο όμορφη. Και πίσω της, υπάρχει μια θαυμάσια λογοτεχνία. Οι καθηγητές μου με έμπνευσαν και ο καλύτερος από αυτούς μας έφερε, τους συμφοιτητές μου κι εμένα, εδώ το 1984. Περάσαμε ένα μηνα περίπου εδώ και για μένα ήταν αποκάλυψη. Ήταν άνοιξη, ήταν Πάσχα και η Ελλάδα ξυπνούσε. Ερωτεύτηκα και πάλι: αυτή τη φορά επρόκειτο για την πατρίδα σας. Το τοπίο της (γη και θάλασσα), τα μνημεία της, η κουζίνα της, το υπέροχα τέλειο κλίμα της, οι ιδιοσυγκρασίες της (τόσο διαφορετικές από τις αγγλικές ιδιοσυγκρασίες) – όλα με μάγεψαν. Κι ερωτεύτηκα το ίδιο έντονα κι εσάς τους Έλληνες.
 
Αυτά τα πρώτα χρόνια των ταξιδιών μου εδώ, ο κάθε Έλληνας που συναντούσα φαινόταν ότι ήταν ο κομιστής και η ενσωμάτωση κάποιου μυστηριώδους, κάποιου απόκρυφου και, όμως, απλού νοήματος, στο οποίο εσείς οι Έλληνες είχατε πρόσβαση και το οποίο εμείς οι δυτικοί είχαμε ξεχάσει. Καθώς μάθαινα να προσαρμόσω τα αρχαία μου στη σύγχρονη εποχή, κάθε βραδύγλωσση κουβέντα που είχα, ήταν σαν να τραβούσε μαλακά το νήμα της αρχαιότητας από τους αιώνες στον σύγχρονο κόσμο.  Όσο περισσότερο μάθαινα για τη γλώσσα σας, τα έθιμά σας, τη θρησκεία σας, την ιστορία σας, τη λογοτεχνία σας και τον πολιτισμό σας, τόσο περισσότερο σας αγαπούσα.
 
Ίσως να υπερέβαλλα. Ίσως να είχα κιόλας μπλεχτεί  στο ρομάντσο του φιλελληνισμού. Ίσως να έβλεπα μόνο αυτά που ήθελα να τα δω. Αλλά μένω πλέον στην πατρίδα σας εδώ και τέσσερα χρόνια και η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αλλάξει γνώμη.
 
Βιώσατε εφτά πολύ δύσκολα χρόνια.  Το γνωρίζω και γνωρίζω και τον αντίκτυπό του  - και με λυπεί βαθιά. Αλλά σας ζητούσα να μην απελπίζεστε.
 
Ο δέκατος-ένατος αιώνας, παρά τις όποιες δυσκολίες , ήταν ένδοξος για σας. Το 1821, ανάψατε την φλόγα της λευτεριάς και αποδείξατε ότι, όσο δυνατά κι αν την χτυπούν οι άνεμοι, άπαξ και ανάψει, δεν σβήνει.
 
Αλλά ο εικοστός αιώνας, αν και ξεκίνησε καλά, αποδείχτηκε εν πολλοίς  τραυματικός.  Η ήττα στη Μικρασία, η ανταλλαγή πλυθυσμών, οι δικτατορίες, η Κατοχή, ο Εμφύλιος, ο Ψυχρός Πόλεμος, η χούντα. Κι όμως, εσείς παραμένατε απτόητοι ως λαός κατά τη διάρκεια όλων αυτών. Κάθε φορά, βγαίνατε από τις περιπέτειές σας με το κεφάλι ψηλά και ακόμα πιο αποφασισμένοι. Οι συμπατριώτες μου δεν θα ξεχάσουν ποτέ αυτά που κάνατε για την πατρίδα μου, την Ελλάδα την ίδια και την λευτεριά, κατά τον Πρώτο και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.  Κάθε χρονιά της θητείας μου, στα στρατιωτικά κοιμητήρια της Κοινοπολιτείας στη Βόρεια Ελλάδα, την Κρήτη, τα μικρότερα νησιά και το Φάληρο, υπέβαλα τα σιωπηλά μου σέβη, σε όσους πλήρωσαν το έσχατο τίμημα για όλα αυτά τα θεμελιώδη ιδανικά στα οποία εσείς κι εμείς πιστεύουμε.
 
Από τη δεκαετία του 1980 και πέρα, αρχίσατε να επουλώνετε τις ουλές του Εμφύλιου και να βρίσκετε ένα καινούργιο στήριγμα σε αυτό που έμελλε να γίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Θυμάμαι κι εγώ τη δεκαετία ανάπτυξης από το 1995. Δεν ήταν χίμαιρα, αν και δεν ήταν όλα ιδεώδη. Απέδειξε σε όλους αυτό που ήδη ξέραμε από αυτούς τους συμπατριώτες σας που έρχονται συχνά στη Βρετανία και μένουν αναμεσά μας, δουλεύοντας και σπουδάζοντας: έχετε επιχειρηματικό πνεύμα και δημιουργικότητα, κάνετε λαμπρές σπουδές, και, όντως, δουλεύετε σκληρά. Οι αρετές αυτές, όταν τις συνενώσετε σε ένα πετυχημένο πολιτικό και οικονομικό πρόγραμμα, θα σας βγάλουν από τις δυσκολίες και πάλι, και θα σας επιτρέψουν να να σταθείτε περήφανα.
 
Στα επόμενα χρόνια, η δική μου χώρα θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Έχουμε πολλά να διαπραγματευτούμε πριν διευκρινιστεί η μορφή της τελικής συμφωνίας. Αλλά είμαστε αποφασισμένοι να εμβαθύνουμε και να ενισχύσουμε τις διμερείς μας σχέσεις με τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτά τα τέσσαρα τελευταία χρόνια, δούλεψα σκληρά, ώστε να καλλιεργήσω στενούς δεσμούς μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού λαού, καθώς και μεταξύ της βρετανικής και της ελληνικής κυβέρνησης. Ίσως να μην ακούγομαι μετριόφρων αλλά ειλικρινά πιστεύω ότι η Πρεσβεία μου κι εγώ τα καταφέραμε  καλά σ’ αυτό. Από το τέλος της βδομάδας αυτής, δεν θα είμαι πλέον εγώ υπεύθυνος για το έργο αυτό .  Αλλά για όλη την υπόλοιπή μου σταδιοδρομία αλλά και μετά, θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο, ώστε να ενισχύσω και να δυναμώσω τους δεσμούς μας.  Η συμμαχία μας και η φιλία μας είναι πιο σημαντικές από ο,τιδήποτε άλλο για μένα.
 
Το Σάββατο, θα ξεκινήσω ένα μακρύ, αργό ταξίδι μέσα από την Ευρώπη – επιστρέφω πίσω στο Λονδίνο, όπου θα αναλάβω τα καθήκοντά μου ως Διευθυντής του τμήματος των Υπερπόντιων Εδαφών στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο σύντροφός μου, Ντέιβιντ, κι εγώ θα πάρουμε μαζί μας τις πιο δυνατές και χαρούμενες αναμνήσεις από την επαγγελματική μας σταδιοδρομία  αλλά και την προσωπική μας ζωή στην Ελλάδα. Για όλες αυτές τις αναμνήσεις, χρωστάμε ευγνωμοσύνη σε σας : τους Έλληνες φίλους μας. Εσείς κάνατε αυτά τα τέσσερα χρόνια, για εμάς τουλάχιστον, ανεκτίμητα.  Στο βρετανικό διπλωματικό σώμα , οι πρέσβεις δεν διορίζονται δεύτερη φορά σε χώρα όπου ήδη έχουν υπηρετήσει. Οπότε, τελείωσε οριστικά η διπλωματική μου καριέρα στην Ελλάδα. Αλλά μην έχετε καμμία αμφιβολία: θα ξανάρθουμε. Για διακοπές, για τις ακαδημαϊκές μου σπουδές, για να δούμε τους φίλους μας εδώ.  Άρα, δεν πρόκειται για «αντίο» αλλά για «στο επανιδείν».
 
Εύχομαι σε όλους σας ειρήνη, χαρά και κάθε καλό για Χριστούγεννα, το Νέο Έτος και το μέλλον.
 
Πάντα φίλος σας,
 
Τζων Κίττμερ
6 Δεκεμβρίου 2016
 
 

Τα σχόλιά σας

 • Ευχαριστίες

  Συγκινητικό το κειμενό σας. Καλη επιτυχία και Καλη #0001

 • ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ!

  Χρονια Πολλα Κε Πρεσβη με υγεια κ μοναχα χαρες! Ευχαριστω παρα πολυ για την αγαπη που εχετε για την Πατριδα μας... Γι'αυτο ΜΗΝ ΛΗΣΜΟΝΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΟΥ #0002

 • Βρετανοί....

  Γνώρισα και συνεργάστηκα με Βρετανούς (Σκωτσέζους, Ουαλλούς, Άγγλους και Βορειοϊρλανδούς) που είχαν όλοι παρόμοια αισθήματα για τους Έλληνες. Τόσο όμως απίστευτα υψηλού επιπέδου γλωσσική έκφραση, γνώση ιστορίας και της νοοτροπίας μας δεν πίστευα ότι υπάρχει. Να είστε καλά και να μην ξεχαστούμε. Αυτή η χώρα και αντέχει και φιλοξενεί. Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία! #0003

 • Ρetros

  Καλη Επιτυχία στα νεα σας καθήκοντα.. Σ αυτες τις δύσκολες ημέρες τα λογια σας για τη χώρα μου ειναι βάλσαμο. Σας αγαπαμε και εμείς εδω στη Θεσσαλονίκη!! #0004

 • Θερμές ευχαριστίες

  Σας ευχαριστώ για τον εγκαρδιωτικό σας λόγο και την προσήλωσή σας στην καλλιέργεια των δεσμών φιλιάς μεταξύ του ελληνικού και του βρετανικού λαού. Να είστε πάντα καλά, να προοδεύετε και να απολαμβάνετε τη ζωή σας! #0005

 • Deeply touched....

  Wish you all the best!... Reading your goodbyletter I understand how deeply you loved my country and most of all my language and that moves me a lot!. Thank you from the bottom of my heart. I 'd really want to meet you and shake your hand once.... #0006

 • From Brits in Crete - A Big Thank You!

  You brought a sparkle into a rather staid post and the much needed publicity to promote Anglo-Greek efforts that went with it. #0007

 • Farewell

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια, άλλωστε και για πολλούς από εμάς ο Βρετανικός λαός είναι πάρα πολύ κοντά μας, από όλες τις απόψεις. Επίσης δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι η Μεγάλη Βρετανία έχει πολλά κοινά στοιχεία με την Αθήνα του Περικλή. Καλή συνέχεια #0008

 • Στα χνάρια του Λ. Βύρωνα

  Σας ευχαριστούμε θερμά για τον αυθεντικό σας λόγο, τα ειλικρινή σας συναισθήματα, την αγάπη σας για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της, τον ανθρωπισμό και το έργο σας. Να είστε πάντα καλά, με υγεία, ευτυχία και πάντα δημιουργικός. #0009

 • Ευχαριστούμε

  Ευχαριστούμε.Πράγματι καταλάβατε, συναισθανθήκατε την ελληνική ψυχή! Από εκεί που θα βρίσκεστε, μη μας ξεχνάτε, μην πάψετε να μας στηρίζετε.Έχουμε ανάγκη τους αληθινούς φίλους... #0010

 • Great Hellenist

  John Kitmmer: a noble Briton, Great Hellenist and virtuous member of Humanity. #0011

 • Σπάνια ειλικρίνεια και αυθορμητισμός

  Αξιότιμε κ. Πρέσβη, Διάβασα με θαυμασμό και συγκίνηση το αποχαιρετιστήριο μήνυμά σας και τα ίδια ακριβώς συναισθήματα έχω όποτε το ανακαλώ ή το αναφέρω σε φίλους μου. Θα πρότεινα στους αρμόδιους της Ελληνικής Πολιτείας όπως η ανάγνωσή του ενταχθεί στη σχολική διαπαιδαγώγηση για να βοηθηθούν οι Ελληνόπαιδες να γνωρίσουν, να εκτιμήσουν και να αγαπήσουν την χώρα στην οποία είχαν την τύχη να γεννηθούν All the best for your future #0012

 • Thank you very much

  I thank you very much, Mr. Ambassador. Although I’ve been away from my beloved Hellas for over fifty years, your much appreciated sincere and beautifully expressed “Farewell” to my countrymen, indeed, moved me immeasurably. Thank you again! With my Christmas and New Year wishes, Nicholas D. Skalkotos #0013

 • Καλη ανταμωση..

  Φιλε μας, εμαθες τη γλωσσα μας, εζησες τα παθη μας, μοιραστηκες την ιστορια μας. Σε λεω φιλο, για ολα οσα εβγαλες απ' την ευγενικη καρδια σου. Ευχομαι στη ζωη σου, να εχεις την τυχη να μοιραστεις την ιδια εκτιμηση, και με αλλους ανθρωπους, οπως με εμας τους Ελληνες. #0014

 • Χίλια ευχαριστώ

  Σας ευχαριστώ όλους για τα εγκάρδιά σας σχόλια για την επιστολή μου. Συγκινήθηκα πολύ από την αντίδραση στις σκέψεις μου για την πατρίδα σας. Ξέρετε πλέον γιατί θα συνεχίσω να έρχομαι τακτικά και με μεγάλο ενθουσιασμό στην Ελλάδα. Σχεδιάζω κιόλας την πρώτη μου επιστροφή.... Εύχομαι σε όλες και όλους καλή συνέχεια! καλή ανταμωση! Τζων. #0015

  απάντηση αναφορά 21Τζων Κίττμερ, Βρετανός Πρέσβης   09/12/2016 19:18
 • Σας ευχαριστουμε.

  Δεν εχω λογια… Να πατε στο καλο, να εχετε υγεια εσεις και η οικογενεια σας. Συγκινηθηκα πολυ με τα γραφομενα σας... #0016

 • Farewell

  Farewell Mr Ambassador,God bless you. Remember your visit to Athos and the hymn "Now we have come to the setting of the sun and behold the light of evening" #0017

 • Boost Greek-UK ties with cultural barrage in both directions

  Listened to John Kittmer’s excellent and impressive interview (in modern Greek) on Skai TV today (Friday 9th Dec. 2016). Sad to see Mr Kittmer leave Athens as he has had a very positive influence on relations between Britain and Greece. Given the past history of extremely close relations between Britons and Hellenes, and the extreme sacrifices made by the citizens of both sides to a common cause, it is vital that Anglo-Hellenic relations are maintained in all spheres and at all levels. Britain needs Greece and Greece needs Britain. We look forward to welcoming the new UK envoy to Athens with a request — a barrage of cultural exchanges in both directions. #0018

 • Ένας μοναδικός αποχαιρετισμός

  Ενα Μικρό Φως Στο Σκοτεινό Πέλαγος Των Δύσκολων Καιρών Που Περνάμε. «Ο κάθε Έλληνας που συναντούσα φαινόταν ότι ήταν ο κομιστής και η ενσωμάτωση κάποιου μυστηριώδους, κάποιου απόκρυφου και, όμως, απλού νοήματος, στο οποίο εσείς οι Έλληνες είχατε πρόσβαση και το οποίο εμείς οι δυτικοί είχαμε ξεχάσει» Ο Βρετανός Πρέσβης, ερωτευμένος με την Ελλάδα και τους Έλληνες, με τη λήξη της θητείας του μας αποχαιρετά με ένα κείμενο ύμνο για την πατρίδα μας. Εμείς που θαυμάσαμε τόσο την ομιλία του Ομπάμα, ας σταθούμε για λίγο σ’ αυτό το γράμμα του αποχαιρετισμού ενός αληθινού φίλου της Ελλάδας. Υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που πιστεύουν στην Ελλάδα. Εκείνο που μένει είναι το πιστέψουμε κι εμείς οι ίδιοι. #0019

 • Απαντηση

  Σαs ευχαριστούμε έτσι απλα... #0020

 • Τιμή

  Είναι τιμή και προνόμιο για όλους μας να εργάζονται και να ζουν στη χώρα μας άνθρωποι σαν τον Βρετανό κύριο Πρέσβη. Δεν έχω καμία αμφιβολία κύριε πρέσβη ότι αγαπήσατε και υπηρετήσατε τη χώρα μας καλύτερα από τους περισσότερους συμπατριώτες μας πολιτικούς. Θερμές ευχαριστίες και ευχές σε εσάς και την οικογένεια σας. Με το καλό να μας ξανάρθετε. Γ.Κ.Κ #0021

 • Σας ευχαριστούμε

  Σας ευχαριστώ για τις υπηρεσίες που προσφέρατε στην πατρίδα μου. Είστε ένας υπέροχος ΑΝΘΡΩΠΟΣ. Θα είστε πάντα στη καρδιά μου. Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα.Με υγεία. #0022

 • Φεύγει ένας φίλος

  Αγαπητέ (για μια μέρα ακόμη)κ.πρέσβη,παρέλειψα να σας ευχηθώ καλά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά να σας φέρει αυτά που επιθυμείτε!Επίσης θέλω να σας συγχαρώ και για το θάρρος σας να αναφέρεται τον σύντροφό σας!Είμαι σίγουρη ότι το ήθος και η καλοσύνη σας θα σας κάνουν πάντα ξεχωριστό με ότι κι αν ασχολείστε!Καλή επιστροφή στην Αγγλία! #0023

 • Φεύγει ένας φίλος

  Αγαπητέ,κ. Κίττμερ,κάθε φορά που διάβαζα ότι γράφατε,η συγκίνηση μου ήταν μεγάλη για την αγάπη που είχατε για την χώρα μας.Είμαι πολύ περήφανη που είμαι Ελληνίδα (και Θεσσαλονικιά)!Μακάρι να ίσχυε και για κάποιους Ελληνες αυτό. Ξέρετε τώρα ότι είστε,ίσως,ο πιο καλοδεχούμενος άνθρωπος.Μην μας ξεχνάτε!Ευχαριστώ από τα βαθη της καρδιάς μου! #0024

 • Σας Ευχαριστούμε Κε Πρέσβυ.

  Ευχαριστούμε πολυ κύριε Πρέσβη είναι πραγματικά συγκινητικά τα λόγια σας για τη χώρα μας αλλά και για εμάς ιδιαίτερα στην κατάσταση που βρισκόμαστε. Θα ήθελα πάρα πολύ να σας σφίξω το χέρι. Εύχομαι τα καλύτερα με υγεία στην οικογενειά σας και κάθε επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Πάντα ευπρόσδεκτος στη χώρα μας. #0025

 • πραγματικός Ελλήνας

  Κύριε Πρέσβη σας θεωρούμε δικό μας, ένα πραγματκό Έλληνα. Καλή συνέχεια στην καριέρα σας . Θα περμένουμε να σας βλέπουμε τις ζεστές ημέες του καλοκαιριού. #0026

 • Thank you!!

  Thanks a lot. ALL the BEST!! #0027

 • ΕΛΛΗΝΑ

  Κυριε ειστε ενας από εμας κ σας ευχαριστω. #0028

 • Αν

  Αν να μιλάς μπορείς με το λαό κι ωστόσο να κρατάς την αρετή σου, με βασιλιάδες όντας μη χάνοντας το απλό το φέρσιμό σου, Αν μήτε εχθροί μήτε και φίλοι ακριβοί μπορούν να σε πληγώσουν, Αν όλοι οι άνθρωποι σε λογαριάζουν, όμως πάρα πολύ κανένας, Αν το μπορείς την ώρα που ο θυμός σου θέλει να ξεσπάσει να κρατηθείς νηφάλιος και την γαλήνη σου την πρώτη να ξαναβρείς, δικιά σου τότε θα ' ναι η Γη κι όλα εκείνα που κατέχει, και ό,τι αξίζει πιο πολύ- Άντρας σωστός τότε θε να 'σαι, γιε μου! ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ! #0029

 • Good Luck

  Thank you mr ambassador. Undoubtedly, you already must know that a lot of people in this country will remember you for a long time. For your ethos, your sincere effords to promote the bilateral relations, your integrity and for your love of this country, which is perhaps bigger than some of us have shown towards it. I wish you good luck for your future endeavors. #0030

 • ΓΑΒΡΙΗΛΟΓΛΟΥ Χ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  Πάντοτε η Μ. Βρετανία είχε εξαίρετους πρεσβευτές στην χώρα μας . Σύμπτωση η ισχύει αυτό που λένε στην πατρίδα σας Κύριε Πρέσβη that the more you stay in Greece the more you feel like Greek. Να είστε καλά , και σας ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια αγαπητέ φίλε της πατρίδας μας. καλές γιορτές!!! #0031

  απάντηση αναφορά 01ΓΑΒΡΙΗΛΟΓΛΟΥ Χ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ   08/12/2016 13:19
 • A REAL GENTLEMAN

  Από τους λίγους ''ξένους''που αγάπησαν εμάς τους Νεοέλληνες όσο και τους Αρχαίους ημών προγόνους. τώρα ποιός θα μας κακομαθαίνει; Αστειεύομαι. Όσο για την επιστροφή σας στο Λονδίνο μη στεναχωριέστε.Υπάρχουν πολλοί Έλληνες και εκεί (ελπίζω να μη γίνουν ανεπιθύμητοι μετά το BREXIT). Όσο για τους ενδόξους προγόνους μας,τα μουσεία σας δόξα τω Ελγίνι και όχι μόνο,βρίθουν από τα έργα τους (σπόντα όμως..). Tέλος ποτέ μην ξεχνάτε ότι''Whoever is tired of London is tired of his life''. Καλή ζωή. #0032

 • Επιχειρηματίας

  Σας ευχαριστούμε θερμά κύριε Πρέσβη. Η χειμαρρώδης κατάθεση ψυχής για τον έρωτά σας στον ελληνισμό και σε ό,τι αυτός εκφράζει, σας εντάσσει στη χορεία των ξεχωριστών διαχρονικά προσωπικοτήτων που ενστερνίσθηκαν και βιώνουν την κοσμοθεώρηση όπως την οραματίστηκαν και τη δίδαξαν οι έλληνες προγονοί μας. Να είστε πάντα καλά! #0033

 • Εις το επανιδείν

  Ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες που προσφέρατε και εύχομαι καλή συνέχεια. #0034

 • Στο καλό

  Στο καλό φίλε, άξιος πρέσβης, άξιος άνθρωπος, καταρτισμένος επιστήμονας. Καλή περαιτέρω σταδιοδρομία και στα νέα σας Καθήκοντα. Στο επανιδείν #0035

 • ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ κ. ΠΡΕΣΒΗ

  Ευχαριστούμε , κ. Πρέσβη για τα καλά σας λόγια , μας δίνετε κουράγιο να συνεχίσουμε , στούς δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ο Θεός να σας έχει πάντα καλά. Πάντα να μας έρχεστε , θα είστε καλοδεχούμενος,ΠΙΟ ΕΛΛΗΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ!!!! #0036

 • Antigonos

  Επιθυμία μου ήταν να σας γνωρίσω από κοντά Κύριε Πρέσβη. Δυστυχώς δεν πραγματοποιήθηκε η ευχή μου ! Από Θεσσαλονίκη και Μακεδονία ειλικρινείς ευχές για ότι καλύτερο στη ζωή σας. #0037

 • Thank you so much!

  Dear Sir, I would like to thank you from the bottom of my heart for your love for my country. Many of my countrymen that have not traveled enough do not realize that we live in "God's summer house", but I have spent time in many places and I can understand what made you love this place do much. I hope that all Europeans will remember our not so far ago history and find a way to live in peace and prosperity together and I wish you and your loved ones all the best for the future and many more happy visits in Greece! #0038

 • Ευχαριστούμε (και ανταποδίδουμε!)

  Σας ευχαριστούμε Κύριε, για τα καλά σας λόγια και για όλα τα όμορφα συναισθήματα που μας δημιούργησαν. Θα σας θυμόμαστε, όπως ξέρετε οι Έλληνες δεν ξεχνούν τους φίλους τους. Καλή τύχη και κάθε προσωπική ευτυχία. #0039

 • Farewell and εις το επανιδείν!!!

  Dear sir, thank you for everything you offered during your service here. I came to know you through your amazing blog and was thrilled to see that someone in your position could act with such love for this country and people. I wish I could meet you in person also. Best of luck with your future positions and my best wishes for you and your loved ones! #0040

 • Good luck

  Καλό ταξίδι και καλή τύχη. Θα μπορούσατε να διατηρήσετε το blog να σας διαβαζουμε. #0041

 • Thank you and goodbye 🙏

  Thank you for your incredible letter, and for all the kindness and support you have given us. Merry Christmas to you and your loves ones 🙂Goodbye 👋 #0042

 • Στο επανιδείν!

  Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστούμε πολύ για τα καλά σας λόγια. Είστε ένας αληθινός φιλέλληνας, να είστε πάντα καλά! #0043

 • Σας ευχαριστούμε

  Σας ευχαριστούμε κύριε πρέσβη για την ευγένεια του χαρακτήρα σας, για τον ουσιαστικό φιλελληνισμό που καλλιεργήσατε, για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού τύπου ανθρωπισμού που υπερασπιστήκατε, για την πίστη σας στα ελληνικά γράμματα χωρίς αυταρχικές ή εθνικιστικές κορώνες, για το ταξίδι σας στο Άγιον Όρος, για όλα αυτά που σταθήκατε δίπλα τους εδώ στη χώρα της κρίσης και της υποτέλειας. Σας χρειαζόμαστε πάντα. Εις το επανιδείν λοιπόν. Με λύπη που δεν είχα την τύχη να σας σφίξω κάποια φορά το χέρι. #0044

 • Καλή συνέχεια κε πρέσβυ!

  Αξιότιμε κε πρέσβυ, Η αγάπη και ο πολιτισμός δεν έχουν σύνορα. Το αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο η επιστολή σας. Έχω νιώσει πολλές φορές υπερήφανος - ή μάλλον, τυχερός - για την καταγωγή μου. Υπήρξαν όμως και άλλες που ένιωσα ντροπή. Η ανωτερότητά και η κατανόησή σας όμως, σας επιτρέπουν να αντιπαρέρχεσθε τις κακές πλευρές των συμπατριωτών μου. Μου θυμήσατε τον George Horton, αμερικανό πρόξενο στην Αθήνα και την Σμύρνη. Ευχαριστούμε για την αγάπη σας! ΥΓ. Θα ήταν άραγε δυνατόν, να εκπροσωπείσετε την Ελλάδα ως πρέσβυς στην Μεγάλη Βρετανία; Ούτως ή άλλως, αισθάνομαι ότι θα συναινείτε στο ότι τα συμφέροντα των λαών και των χωρών είναι - ή θα έπρεπε να είναι - κοινά! Με τιμή, Θάνος Βογιατζής #0045

 • ΣΤΟΝ ΠΡΕΣΒΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΓΑΠΗΣΕ ΤΟΣΟ

  Ειλικρινά κοκκινίζω.. Εμείς, άραγε, αγαπάμε τον ελληνικό μας εαυτό τόσο; Καθόλου διπλωματικά, μας λατρεύει.. Μήπως δεν μπορεί να δει ό,τι εμάς μας πληγώνει, γιατί απλώς εκείνος ειναι ένας αθεράπευτος διαχρονικός ταξιδευτής που παρακάμπτει όποιο εμπόδιο εμείς καθημερινά τοποθετούμε στον εαυτό μας; Η, άραγε, μπορεί και βλέπει πιό μακρυά; #0046

 • Ελευθέριος, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Κρήτη

  Τα λόγια σας, τόσο πλούσια σε αισθήματα, μας συγκινούν και μας κολακεύουν. Είστε άξιος θαυμασμού για την ελληνομάθειά σας. Αντίθετα, εμείς οι Έλληνες αδικούμε συχνά τη γλώσσα, τη χώρα και την ιστορία μας. Πιστεύω ότι δεν θα παύσετε ποτέ να είστε καλός πρεσβευτής, αλλά τώρα της Ελλάδος στη σπουδαία σας χώρα και σε όποια άλλη χώρα βρεθείτε... Ένας άξιος Άγγλος που μας αγάπησε. Το αξίζαμε; #0047

  απάντηση αναφορά 92Ελευθέριος, συνταξιούχος Εκπαιδευτικός, Κρήτη   07/12/2016 22:29
 • Miss

  Bravo for all you have done. Continue to support Greece and make the British people understand all of us living into depression for nearly 8 years. I hope that the next ambassador will love Greece as you loved her. #0048

 • ΑΞΙΟΣ

  Είχα την τύχη και τη χαρά να τον γνωρίσω από κοντά. Όσα παραπάνω διάβασα είναι απλώς ένα κλάσμα της αγάπης του για την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Και προσοχή δεν είναι αρχαιολάτρης. Εξίσου αγαπά και τη σύγχρονη Ελλάδα και τους Ελληνες με τα ελαττώματα και προτερήματά τους. Και με ευγένεια μας συμβουλεύει τι να κάνουμε για να ξεπεράσουμε τη κρίση που εν πολλοίς τα ελαττώματά μας μεγένθυναν. Στο καλό λοιπόν κ<Πρέσβη η Κρήτη θεσμικά,ακαδημαϊκά αλλά και τουριστικά σας περιμένει πάντα με φιλόξενη διάθεση για να σας ανταποδώσει για όσα κάνατε και θα κάνετε για την Ελλάδα μας. #0049

 • Ευχαριστούμε

  κ. Πρέσβη σας εύχομαι καλή επιστροφή στην Πατρίδα σας και είμαι σίγουρη ότι και από την νέα σας θέση θα υπηρετήσετε επάξια την Πατρίδα σας. Κυρίως όμως θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που εκτιμήσατε βαθειά, μελετήσατε και αγαπήσατε τους δικούς μου προγόνους και σας ζητώ, μέσω του blog σας, να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας στο πώς το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα θα καταφέρει να εμπνεύσει τους νέους μας στο να μάθουν καλά και να αγαπήσουν την ιστορία μας αλλά και να διδαχθούν από αυτή. #0050

 • Αν οι μισοί πολιτικοί μας

  είχαν το δικό σας φιλελληνικό πνεύμα, πόσο καλύτερη θα ήταν η χώρα μας σήμερα! Θερμές ευχές για το υπόλοιπο του βίου σας #0051

 • Άξιος

  Ποτέ δεν ξεχνάμε ανθρώπους σαν κι εσάς. Ανθρώπους που μας αγαπάνε και μας θυμίζουν να αγαπάμε τον εαυτό μας. Να είστε πάντα ευτυχής σε όλα τα επίπεδα και να έρχεστε όσο συχνά μπορείτε. Ήταν τιμή μας και χαρά μας και θα είστε πάντα ένας αγαπημένος φίλος. #0052

 • Σας ευχαριστώ

  Κύριε Πρέσβη, σας ευχαριστώ ως άνθρωπος καθώς επιβεβαιώσατε σε εμένα προσωπικά πως όντως "υπάρχει ακόμα ελπίδα" όσο υπάρχουν Άνθρωποι όπως εσείς. Επίσεις σας ευγνωμονώ για το πρόσθετο κίνητρο αλλά και "υποχρέωση" που μου δώσατε ώστε κάποια στιγμή στο μέλλον να σας ευχαριστήσω και ως Έλλην. "Άξιος" δηλαδή πλέον μέσα από την προσφορά μου για το κοινό καλό και όφελος όλων να αποκαλούμε Έλληνας, απόγονος Ελλήνων. Τιμή μας να είστε "Πάντα φίλος" μας. Σας εύχομαι χρόνια καλά, με υγεία, χαρά και ευτυχία για εσάς και την οικογένεια σας. Να είστε πάντα καλά. Τα σέβη μου, Εμμανουήλ Κώστας. #0053

 • Σας ευχαριστώ (Νο 2)

  Όπως καταλαβαίνειτε αγαπητοί φίλοι αυτός είναι ένας ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΜΕΝΟΣ άνθρωπος ! Μη συμβατικός και ελεύθερος. Ευγενικός, όσο και επιεικής, λεπτός όσο και ειλικρινής δεν έχει τίποτα να χάσει από την εξομολόγησή του αυτή την οποία την ανοίγει περίτεχνα και την απολαμβάνει ηδονικά. Με αυτές τις ιδιότητες, λοιπόν, η προσωπικότητά του απελευθερώνεται και υπερβαίνει, ασφαλώς, τα τυπικά του καθήκοντα. Εξαπλώνεται με ευγένεια και μέσα στην ιστορία μας αλλά και στους τωρινούς ανθρώπους αυτής της χώρας υπενθυμίζοντάς μας ότι χωρίς ενωτικό πρόγραμμα και κοινή προσπάθεια δεν μπορούμε να πάμε μπροστά ! Mε εκτίμηση, Α.Λ. #0054

 • Στο επανιδειν!

  Τοσο συγκινητικο μηνυμα! Μακαρι καποιοι απο εμας να εκτιμουσαμε τοσο την πατριδα μας οσο εσεις! Υγεια.ευτυχια και επιτυχια στα νεα σας καθηκοντα! #0055

 • Ενας παντοτινός φίλος

  Μας συγκινήσατε με την επιστολή σας. Σας εύχομαι καλή συνέχεια στη χώρα σας, με κάθε επιτυχία στη νέα σας αποστολή. Ευχές για επαγγελματική και προσωπική ευτυχία. Σας ευχαριστούμε που τιμάτε έτσι έναν πληγωμένο αλλά υπερήφανο λαό. Εις το επανιδείν, αξιότιμε Κύριε Πρέσβη. #0056

 • Μας συγκινήσατε

  Μας συγκινήσατε κύριε Πρέσβη με τα θερμά σας λόγια για την Ελλάδα. Χρειαζόμαστε φιλέλληνες όπως εσάς ειδικά τις στιγμές που περνάμε τώρα. Να σας ευχηθώ καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα και να ελπίζουμε ότι ο αντικαταστάτης σας θα είναι πραγματικός φίλος της χώρας μας όπως εσείς. Μας συγκινήσατε κύριε Πρέσβη. Έχετε την αγάπη μας. 7.12.2ο16 #0057

 • Που είναι;

  ...που είναι ο φοβερός Νικολόπουλος να του ...γράψει καναν αποχαιρετιστήριο; #0058

 • Ευχαριστούμε!

  Αγαπητέ, Τζών, επέτρεψέ μου τον ενικό, μιας και καιρό τώρα σε θεωρώ, ένα φίλο, ένα φίλο μας, ευχαριστώ με τη σειρά μου εσένα για όλες τις προσπάθειες και όλα όσα έκανες για την συνεργασία και την φιλία των δύο χωρών μας. Ξέρω ότι αγάπησες την Ελλάδα αλλά και ότι και η ίδια σε αγάπησε. Να είσαι πάντα καλά και .στο επανιδείν! Με χαρά θα σε περιμένουμε κε Πρέσβη! #0059

 • ευχαριστίες

  Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε οι Έλληνες ,Οικονομικά και κατά συνέπεια ψυχολογικά, τα λόγια σας αποτελούν μια μορφή αποκατάστασης του πληγωμένου φιλότιμου, κυρίως του νεοέλληνα, που συνεχίζει να είναι φορέας διαχρονικών αξιών και να γοητεύει άξιους ανθρώπους όπως εσείς! Σας ευχαριστώ για τη δική σας αλήθεια! Έχουμε ανάγκη να την πιστέψουμε! Καλή σταδιδρομία! #0060

 • Καλή αντάμωση στο μέλλον

  Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και την αναγνώριση των προσπαθειών των Ελλήνων να βγουν από τη κρίση. Παρακαλούμε να ενημερώσετε όσους περισσότερους μπορείτε στη Μεγ. Βρετανία για τα "παιχνίδια" που παίζονται στη πλάτη της Ελλάδας από τους δήθεν φίλους μας στην EU. Αυτή την EU που έχουν φτιάξει οι Γερμανοί κι οι φίλοι τους, που δεν έχει καμιά σχέση με την EU που ήθελαν οι ιδρυτές και που περήφανα οι συμπατριώτες σας της γύρισαν τη πλάτη. #0061

 • Σάς ευχαριστώ για την φιλία σας.

  Ένας απλός, αγνός και πραγματικός Άνθρωπος που βλέπει με την ψυχή του και πραγματικός “Yorkshireman”. Κύριε Πρέσβη θα ήταν πραγματικά τιμή μου να σφίξω το χέρι ένός τέτοιου πραγματικού Φιλέλληνα. Σας εύχομαι κάθε ευτυχία στην ζωή σας. Με εκτίμηση Ιωάννης Θ. Γκρούτσης. #0062

 • Ευχαριστούμε

  Καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία σας! Μας τιμήσατε με τις υπηρεσίες σας Όλα τα καλά μαζί σας... #0063

 • Καλό ταξείδι κύριε Πρέσβη!

  Σας ευχαριστούμε κύριε Πρέσβη για τις καλές υπηρεσίες σας κατά τη διάρκεια της θητείας στην Ελλάδα. Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Πάντα θα σας θεωρούμε φίλο μας. Καλό σας ταξείδι! #0064

 • Εις το επανιδειν...

  Σας ευχαριστούμε για τα ευγενικα και ζεστα σας λογια..Να ειστε παντα καλα.. #0065

 • Καλή συνέχεια και καλή τύχη!

  Καλή συνέχεια και καλή τύχη στη προσωπική και επαγγελματική ζωή σας. Αφήνετε πίσω Έλληνες που σας αγαπούν και σας θαυμάζουν. Ό,τι πιο όμορφο είχε να προσφέρει η Ελλάδα και η Βρετανία, το φέρετε επάξια εσείς μέσα σας. Σας ευχαριστούμε. #0066

 • ευχαριστούμε πολύ!

  Ας γίνει ένας κόπος κ από τα κανάλια να διαβαστεί το κείμενο στο βραδινό δελτίο. Ας νιώσουμε κ λίγο όμορφα για κάτι που λένε οι ξένοι για μας. #0067

 • Ένας διακεκριμένος Βρετανός, φίλος της Ελλάδας

  Εξοχότατε Κύριε Πρέσβη, Διάβασα την τόσο εμπνευσμένη και συγκινητική επιστολή σας. Οι υπηρεσίες που προσφέρατε ως Πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας, πιστεύω ότι ήταν ιδιαίτερα πολύτιμες και αποτελούν τιμή τόσο για τη μεγάλη φίλη χώρα σας, όσο και για την Ελλάδα. Καλή επιτυχία στο έργο σας, ο Θεός να σας έχει πάντα καλά. #0068

 • Thank you

  Mr John Kittmer Today I had the chance to read your last words as an Ambassador of Great Britain in Hellas. I have been really touched by your ownest words and appreciation for my country. I wish such people as your personality to be as possible close to our Nation entity as a bearer of values and ethics which connect us under the ecumenical Hellenic system of cosmotheory. Again it was an honor for me even late to get to know your thoughts. Always welcome here . Ps forgive my limited knowledge of English and.maybe.not a.formal way of communication. #0069

 • Εις το επανιδείν

  Καλό ταξίδι κύριε Πρέσβη. Μακάρι όλοι οι Έλληνες να σκέφτονταν και να αγαπούσαν την Ελλάδα όπως εσείς. Καλή επιτυχάι στα νέα σας καθήκοντα, με υγεία και κάθε προσωπική ευτυχία. #0070

 • Re: Αποχαιρετισμός

  Farewell Mr Ambassador, you shall be missed. #0071

 • Ενας Ωραιος Ανθρωπος.

  Ενας Ωραιος Ανθρωπος. Αυτο τα λεει ολα. Ετσι, απλα. Best of luck! #0072

 • Au revoir!

  Thank you from the bottom of my heart. I, too, am connected with your country as my best friend got married to a britishman many years ago. I visit many times a year and I "belong", sort of, in the UK. Our paths have crossed even if we never met. Good luck, keep up the good work and be happy! #0073

 • Στο επανιδείν

  'Ηταν τιμή μας ένας άνθρωπος σαν εσάς να υπηρετήσει σαν πρέσβης της Μεγάλης Βρετανίας στην Αθήνα. Σε τέτοιες δύσκολες εποχές η Ελλάδα χρειάζεται τους φιλέλληνες. Σας εύχομαι ότι επιθυμήτε, ότι καλύτερο στη ζωή και τη διπλωματική σταδιοδρομία σας. #0074

  απάντηση αναφορά 32Δρ. Ευθύμιος Κωνσταντινίδης   07/12/2016 12:46
 • Ευχαριστούμε!

  Ας ελπίσουμε ο διάδοχος σας να έχει τα ίδια φιλικά αισθήματα για τη χώρα μας. Τα λόγια σας βάλσαμο για έναν λαό που εδώ και λίγα χρόνια περνάει δύσκολα. Γράφετε ωραία. Ποιος ξέρει μπορεί κάποτε να γράψετε ένα βιβλίο για την Ελλάδα. Τα πιο ενδιαφέροντα ιστορικά βιβλία εξ' άλλου τα έγραφαν πάντα ξένοι για τη χώρα μας. Εις το επανιδείν κ. Πρέσβη. Καλή επιτυχία στο νέο σας πόστο. #0075

 • Συγγνώμη ....

  κύριε Πρέσβη... Δεν επιτρέπεται να χτυπήσω 15 χιλιάδες φορές το "προτείνετέ το" για το άρθρο σας. #0076

 • Το μυστικό!

  Δεν σας γνώριζα κύριε Πρέσβη ούτε εξ ακοής. Καταφέρατε ωστόσο με το μήνυμά σας αυτό να με εντυπωσιάσετε. Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια. Όλοι χρειαζόμαστε καλούς φίλους και πραγματικούς πρεσβευτές καλών μηνυμάτων. Στο μήνυμά σας είναι εμφανές το "μυστικό" της παλινόρθωσης αυτής της χώρας για όποιον θέλει να το δει! #0077

 • Στο επανιδείν

  Κυριε Πρέσβη, αν και σποραδικά αναγνώστης των αναρτήσεων σας στο In.gr είχα σχηματίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων για εσάς. Πραγματικά η Ελλάδα χάνει έναν αγαπητό διπλωμάτη, εύχομαι να μην χάσει και έναν πιστό φιλο. Ηταν τιμή μας τα γραπτά σας και σας ευχαριστούμε για όλα. Να είστε πάντα καλά, οι ευχές μας ταξιδιάρικα πουλιά στις περιηγήσεις σας θα σας ακολουθούν. #0078

 • Σας ευχαριστούμε!

  Αξιότιμε κύριε Πρέσβυ, έχετε τις ειλικρινείς ευχαριστίες μας, και ας μου επιτραπεί, εκ μέρους όλων μας να σας απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση για να επισκέφθεστε την χώρα μας όποτε θέλετε! Σας εύχομαι καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα, Με εκτίμηση, #0079

 • "στο επανιδείν"

  Καλημέρα, διάβασα την τελευταία σας ανάρτηση στο blog και ήταν η αιτία να μου προσφέρει ένα χαμόγελο αρχής για τη σημερινή μέρα. Κάθε καλό, τα καλύτερα στο "δρόμο" σας και να θυμάστε ότι το κάθετι γύρω σας είναι ένα Θαύμα! όπως και εσείς άλλωστε είστε Ένα! Χριστούγεννα στη ψυχή σας, κάθε μέρα. #0080

 • Σας ευχαριστούμε θερμά

  Αξιότιμε κ. Πρέσβη, διάβασα την εξαιρετική σας επιστολή. Beauty is in the eye of the beholder. Είμαι σίγουρος οτι και εμείς μάθαμε το ίδιο πολλά, αν οχι περισσότερα, απο εσάς. Σας εύχομαι ολόψυχα καλή συνέχεια στη σταδιοδρομία σας, υγεία και καλές γιορτές. #0081

 • κυριος

  Κε. Πρέσβη. Ως απλός Ελληνας πολίτης σας ευχαριστώ γιά όσα γράψατε και γιά όσα αναφέρατε κατά καιρούς, σχετικά με την Ελλάδα και τους Ελληνες. Κυρίως όμως σας ευχαριστώ γιά την μεγάλη Αγάπη που μας δείξατε καθ΄ολη την παραμονή σας, χαρακτηριζοντας το μέγεθος του Ανθρώπου. Εύχομαι να συνεχίσετε έτσι και πάντα επιτυχίες στην ζωή σας. #0082

 • Για έναν ευπατρίδη της ανθρωπότητας

  κύριε Πρέσβη, δεν είναι μόνο η συγκίνηση που με κατακλύζει διαβάζοντας στο αποχαιρετιστήριο γράμμα τα καλά σας λόγια για τη χώρα μου, την αγάπη και εκτίμησή σας για τον ελληνικό πολιτισμό, αλλά και η υπερηφάνεια που ένας άνθρωπος, ουσιαστικός, θαρραλέος, συνεπής με τον εαυτό του, είναι αληθινός φιλέλληνας. Σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας. Νάστε πάντα καλά! #0083

 • Well done !

  Μόνον και μόνον από το κείμενο αυτό, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς τι εστί Διπωμάτης. Δεν έκραζε με "Ουάου.....". Ευγε Κύριε, και εις το επανιδείν #0084

 • Υπερηφάνεια

  Χαίρομαι να ακούω ανθρώπους από άλλες χώρες να εκφράζονται με τόσο καλά λόγια για την Ελλάδα και τους Έλληνες. Μας δίνουν ελπίδα και μας γεμίζουν με υπερηφάνεια αυτά τα δύσκολα χρόνια που περνάμε. Πολλές φορές σκέφτομαι ότι δεν τα αξίζουμε. Σας ευχαριστούμε. #0085

 • Καλή τύχη!

  Δεν σας γνώρισα προσωπικά, όμως σας αποχαιρετώ και εύχομαι μόνο επιτυχίες στα νέα σας καθήκοντα! Ελπίζω ο αντικαταστάτης σας να έχει τις ίδιες ευαισθησίες και να μοχθήσει το ίδιο με εσάς για την ενδυνάμωση των σχέσεων των χωρών μας. #0086

 • To a kind friend

  Dear John, On behalf of all Greeks I thank you for your the wealth of emotions and positive thinking you have always expressed towards the Greek nation. Your friendship honors us and your words make us proud. May your life reciprocate to you the kindness you have as a person towards others. Our country will always welcome you back as a friend for ever. #0087

 • Ηταν τιμἠ για μας!

  Θα ἠθελα να σας πὠ ενα μεγἀλο ευχαριστὠ κ. Πρεσβη, για τα λὀγια σας, το ἠθος, την ευγἐνεια σας, κ την αγἀπη σας για την Ελλἀδα. Σας γνὠρισα στο Βαροὐλκο, κ ἠταν πραγματικἀ μεγἀλη χαρἀ να σας βλἐπουμε την κἀθε φορἀ. Σας νιὠθαμε σαν φἰλο, κ σας χαιρετἰσαμε σαν αγαπημἐνο φἰλο την τελευταἰα φορἀ. Σας εὐχομαι πἀντα να ἐχετε χαρἀ κ αγἀπη στην ζωἠ σας, κ να ζἠσεται ὀμορφα, δημιουργικἀ χρὀνια. Θα χαρὠ πολ᾽υ να σας ξαναδὠ. Ηταν πραγματικἀ τιμἠ για μἐνα που σας γνὠρισα. Καλὀ ταξἰδι, Υγεἰα, χαρἀ κ ευτυχἰα για την καινοὐργια χρονιἀ! Πἀντα φἰλη σας, Αλκηστις Παπαδεα #0088

 • Dr

  Ειναι πράγματι ευγενικό και συγκινητικό να γράφει ένας πρεσβευτής μιας μεγάλης και φίλης χώρας τόσο ενθουσιώδη λόγια για την παραμονή του στην πατρίδα μας Σας ευχαριςτω και σε εύχομαι καλο ταξίδι και καλές γιορτες #0089

 • Ευχαριστούμε

  Κύριε πρέσβη, όλα αυτά τα χρόνια διάβαζα συχνά τo blog σας. Να είστε βέβαιος ότι εκπροσωπήσατε επάξια την πατρίδα σας και φυσικά συμβάλλατε ώστε να γίνει το Ηνωμένο Βασίλειο πιο αγαπήτό στους Έλληνες. Σας ευχόμαστε τα καλύτερα για τη μελλοντική σας σταδιοδρoμία και με χαρά θα σας δούμε να επισκέφτεστε ξανά την πατρίδα μας.. #0090

 • Την ευγνωμοσύνη μας να έχετε..

  O Θεός να σας έχει καλά και πάντα να θυμάστε τα καλύτερα για την Ελλάδα. Ευχαριστούμε για τις ελπίδες που μας δίνετε με τα λόγια σας. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν ένα τέλος, έτσι και αυτή η θητεία σας στη χώρα μας έφτασε στο τέλος, αλλά όπως και εσείς αναφέρετε τίποτα δεν τελείωνει αλλά αρχίζει. Εύχομαι να μας επισκέπτεστε και οι παραδόσεις και η φιλοξενία μας να είναι πάντα αντάξια.. #0091

 • Καλή Συνέχεια!!

  Ευχαριστούμε για τις υπηρεσίες σας και την φιλική σας διάθεση για την χώρα μας.Μην την ξεχνάτε από την νέα σας θέση. Εύχομαι ολόψυχα κάθε καλό. #0092

 • ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

  Σας ευχαριστώ κε Πρέσβη που υπάρχετε για την Ελλάδα μας. Καλό δρόμο, με υγεία και δημιουργικότητα! #0093

 • ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ

  ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΑΣ #0094

 • Η τιμή δική μας κύριε Πρέσβη

  Μακάρι το παράδειγμά σας να ακολουθούσαν ή να ακολουθήσουν όλοι οι Πρέσβεις στη χώρα μας. Να έσκυβαν να πιουν νερό από τις πηγές της αρχαίας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Αν το έκαναν σήμερα η Ευρώπη θα ήταν μια ενιαία Δύναμη με γερές βάσεις και όραμα για τον άνθρωπο. Ελπίζουμε .... Καλή συνέχεια στη ζωή σας και καλοδεχούμενος όποτε θέλετε. Με εκτίμηση #0095

 • Καλή συνέχεια!

  Κύριε Πρέσβη, ένα μεγάλο ευχαριστώ για την αγάπη σας προς την Ελλάδα. Είστε άξιος συνεχιστής της φιλελληνικής παράδοσης των Βρετανών. Θα μας λείψει το blog του Βρετανού Πρέσβη. Σας εύχομαι καλή επιτυχία στη νέα θέση ευθύνης που αναλαμβάνετε. #0096

 • Dr.Irene Ann Mabel Parkins

  Wishing you the best ..... #0097

 • Σας ευχαριστουμε.

  Αν δεν βραβευθει αυτος ο ανθρωπος απο την Ελληνικη πολιτεια τοτε ποιος. #0098

 • Κος

  Χαίρομαι για τα εξαιρετικά σχόλια ενός βαθιά μορφωμένου Ανθρώπου και ζητώ συγγνώμη που κάποιες φορές στην διάρκεια τις θητείας του τον αδίκησα. «Στο επανιδείν». #0099

 • Στο επανιδείν

  Ενα φωτεινό παράδειγμα διπλωμάτη με εξαιρετική παιδεία αλλά και βαθειά λεπτομερείς γνώσεις της ιστορίας - παλαιάς και νεώτερης - τούτου του τόπου. Τιμή μας να έχουμε ένα τόσο καλό φίλο. Κατ' αρχήν υγεία και κάθε επιτυχία στο νέο σας πόστο! #0100

 • Ο Θεός μαζί σας!

  Ευχαριστούμε για την αγάπη και την κατανόηση! Θεωρώ τιμή μου την γνωριμία μας (και συνεργασία μας) στη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ και εύχομαι ο Θεός να είναι πάντα αρωγός στα βήματα της ζωής σας. Καλή επιστροφή και καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα. Ευχαριστώ κύριε Πρέσβυ, αγαπητέ Τζών. #0101

 • Ευχαριστούμε

  Αντίο Πρέσβυ, θα μας λείψεις! #0102

 • Σας ευχαριστούμε!

  Σας ευχαριστούμε κύριε Πρέσβη για τις υπηρεσίες σας και την προσπάθεια που καταβάλατε κατά τη διάρκεια της θητείας στην Ελλάδα. Καλή επιτυχία στα νέα σας καθήκοντα. Υγεία, ευτυχία και κάθε επιτυχία! #0103

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής