ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Στασιμότητα και το 2017;

Στασιμότητα και το 2017;

Οικονομικές Αντιλογίες»

Δημοσίευση: 15 Μαρ. 2017  | Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρ. 2017

Η ελληνική κυβέρνηση (Νοέμβριος 2016), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Φεβρουάριος 2017) και το ΔΝΤ (Οκτώβριος 2016) -στις περισσότερο πρόσφατες εξελίξεις τους- αναμένουν η ελληνική οικονομία να μεγεθυνθεί κατά 2,7% το 2017.

Εμείς -σε συνεργασία με την Oxford Economics- υποστηρίζουμε εδώ και έξι μήνες (δείτε εδώ τις τελευταίες εκτιμήσεις του Φεβρουαρίου 2017), περισσότερο μετριοπαθείς εκτιμήσεις για την ελληνική οικονομία, και μέχρι και σήμερα εκτιμούσαμε ότι για το 2017 θα πρέπει να αναμένεται αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,53%.

Ωστόσο, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις και τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε το 2016 (μεγέθυνση της τάξης του -1,1% για το τέταρτο τρίμηνο του έτους), αναθεωρούμε προς τα κάτω τις εκτιμήσεις μας, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να αναμένουμε μια μεγέθυνση της τάξης του 0,5% για το σύνολο του έτους 2017.

Διάγραμμα 1. Εκτιμήσεις για το ρυθμό μεγέθυνσης του ΑΕΠ (%) (Φεβρουάριος και Μάρτιος 2017)
Σημείωση: Οι εκτιμήσεις δεν έχουν λάβει υπόψη την περίπτωση ενεργοποίησης του δημοσιονομικού κόφτη.

Σε επίπεδο τριμήνων, θα πρέπει να περιμένουμε για το 2017 μεγέθυνση της τάξης του 0,22% για το πρώτο τρίμηνο, 0,26% για το δεύτερο, -0,01% για το τρίτο και 1,54% για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.

Η αναθεώρηση αυτή -σε σχέση με τις τελευταίας μας εκτιμήσεις- οφείλεται κυρίως στις χαμηλότερες κρατικές δαπάνες για τα έτη 2016 και 2017 (κατά περίπου €1,6 δις σε σχέση με αυτές που αναμένονταν), στις χαμηλότερες επενδύσεις για το έτος 2016 (χαμηλότερες κατά περίπου €600 εκατομ. σε σχέση με αυτές που αναμένονταν), στις αρκετά χαμηλότερες εξαγωγές (κατά περίπου €3 δις για τα έτη 2016 και 2017) και υψηλότερες εισαγωγές (υψηλότερες κατά περίπου €3 δις το 2017) σε σχέση με αυτές που αναμένονταν. Σημειωτέον ότι η ιδιωτική κατανάλωση και το επίπεδο εγχώριας ζήτησης εκτιμώνται υψηλότερα σε σχέση με αυτά που αναμένονταν κατά τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας (κατά περίπου €2,5 δις).


Π.Ε. Πετράκης
Καθηγητής ΕΚΠΑ
In Deep Analysis

Save
 

Περιγραφή

Το blog Οικονομικές Αντιλογίες έχει ως στόχο το σχολιασμό της επικαιρότητας μέσα από το πρίσμα της πολιτικής οικονομίας. Στο blog αυτό τα οικονομικά αξιοποιούνται ως κοινωνική επιστήμη με την ευρύτερη έννοια. Επιχειρείται η ανάλυση της αλληλεπίδρασης ανάμεσα σε συγκεκριμένα οικονομικά γεγονότα και στα πολιτικά και κοινωνικά τεκταινόμενα. Η προσέγγιση των θεμάτων γίνεται μέσα από την κοινωνική οπτική του συγγραφέα και της ερευνητικής του ομάδας.

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής