ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Κάποιος πρέπει να σφύριξε στον Πρόεδρο Trump πως ο πλανήτης έχει ακόμη πολύ πετρέλαιο για κάψιμο.

Κάποιος πρέπει να σφύριξε στον Πρόεδρο Trump πως ο πλανήτης έχει ακόμη πολύ πετρέλαιο για κάψιμο.

Ο Κόσμος του Αύριο»

Δημοσίευση: 09 Ιουν. 2017  | Τελευταία ενημέρωση: 09 Ιουν. 2017

Πριν από αρκετά χρόνια πολλοί επιστήμονες πίστευαν πως δεν χρειάζεται να ανησυχούμε για το κλίμα. Σύντομα το πετρέλαιο θα τελείωνε και έτσι θα μειώνονταν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Λογάριαζαν όμως χωρίς την ανθρώπινη επινοητικότητα.

Χάρη στις τελευταίες συμβατικές τεχνικές μια πετρελαιοπηγή μπορεί να μας δώσει το 20 – 40% του πετρελαίου που υπάρχει στο έδαφος ενώ με τις πιο καινούριες γνωστές ως EOR (Enhanced Oil Recovery) το 30-60%. Ακόμη και αυτό όμως είναι λίγο μπροστά στο νέο κύμα υψηλής τεχνολογίας.

Χρησιμοποιώντας τεχνικές γνωστές από την κατασκευή μηχανών πλάσματος για διαστημόπλοια (!) Ρώσοι τεχνικοί από την Αγία Πετρούπολη έχουν μεταφέρει από το 2013 στις ΗΠΑ μια νέα μέθοδο εξόρυξης γνωστή με το όνομα Plasma-Pulse.

Εκπέμποντας παλμούς σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία το πετρέλαιο ωθείται προς το επιθυμητό σημείο με χαμηλό κόστος και χωρίς την χρήση πολλών φυσικών πόρων όπως συμβαίνει με τις άλλες τεχνικές που βασίζονται σε χημικά, φυσικό αέριο ή αλμυρό νερό υπό πίεση και διοξείδιο του άνθρακα.

Αυτό σημαίνει πως παλαιά εγκαταλελειμμένα κοιτάσματα μπορούν να αποδώσουν και πάλι με κόστος εξόρυξης που κατεβαίνει ακόμη και στα 10 δολλάρια το βαρέλι.

Κάποιοι λοιπόν φαίνεται πως ποντάρουν ότι θα διατηρήσουμε τις ενεργοβόρες συνήθειές μας για πολύ καιρό ακόμη. Να δούμε αν θα τα καταφέρουν.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Λέξεις κλειδιά

πετρέλαιο, Plasma-Pulse

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής