ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Πού είναι τα οφέλη από την πτώση της Στερλίνας φίλοι οπαδοί της Δραχμής;

Πού είναι τα οφέλη από την πτώση της Στερλίνας φίλοι οπαδοί της Δραχμής;

Ο Κόσμος του Αύριο»

Δημοσίευση: 06 Ιουλ. 2017  | Τελευταία ενημέρωση: 06 Ιουλ. 2017

Μπορεί να μην μιλάμε σήμερα πολύ για την επιστροφή στη Δραχμή αλλά οι υποστηρικτές της δεν έχουν καταθέσει τα όπλα και σίγουρα θα τους ξανακούσουμε στο μέλλον.

Ένα από τα δημοφιλέστερα και απλοϊκότερα επιχειρήματά τους είναι πως χάρη στον έλεγχο του δικού μας νομίσματος θα υποτιμήσουμε την αξία του και έτσι θα αυξηθούν οι εξαγωγές μας και ο τουρισμός.

Έχω αναφέρει σε άλλο άρθρο γιατί μαθηματικά αυτό δεν βγαίνει. Υπάρχει επίσης η δικαιολογημένη απορία γιατί δεν καταλαβαίνουν κάτι τόσο απλό οι άλλες χώρες που έχουν δικό τους νόμισμα. Χαζοί είναι και δεν κάνουν υποτιμήσεις να πλουτίσουν;

Τώρα όμως έχουμε και την περίπτωση της Βρετανικής οικονομίας όπου λόγω της απόφασης του Brexit η Στερλίνα έχει υποτιμηθεί κατά 15% σε σχέση με το δολλάριο.

Ο πληθωρισμός έχει ήδη αρχίσει να χτυπάει τους μισθούς και τις συντάξεις αλλά δυστυχώς οι εξαγωγές δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη βελτίωση.

Για να είμαστε ακριβείς, αμέσως μετά το δημοψήφισμα οι εξαγωγές παρουσίασαν μεγάλη άνοδο. Αυτό όμως ήταν συγκυριακό. Οι Βρετανοί είναι καλοί έμποροι και αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων άρχισαν να τηλεφωνούν σε όλους τους πελάτες τους στο εξωτερικό προτρέποντας τους να αγοράσουν τώρα πριν αυξηθούν οι τιμές λόγω πληθωρισμού.

Το κατάφεραν αλλά το πάρτι κράτησε λίγο. Τους τελευταίους μήνες η βιομηχανική παραγωγή είναι σταθερή, ενώ αυξάνεται στην ευρωζώνη, με τους επιχειρηματίες να βλέπουν το μέλλον με απαισιοδοξία.

Οι φανατικοί βέβαια σπανίως έχουν επαφή με την πραγματικότητα. Είμαι βέβαιος πως οι οπαδοί της Δραχμής θα μας που πως η κραταιά βιομηχανική δύναμη που λέγεται Ελλάδα θα τα πάει σίγουρα πολύ καλύτερα από την τριτοκοσμική Βρετανία.

Περαστικά τους.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Λέξεις κλειδιά

δραχμή, Brexit

 
 

Τα σχόλιά σας

 • Ανιστόρητος

  Επί δύο χιλιάδες χρόνια η ανθρωπότητα προχωρούσε και εξελισσόταν. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, μέσα στους κόλπους του ενιαίου νομίσματος. Άρα, η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα είναι η καλύτερη λύση για αυτονομία ανάπτυξη και περιορισμένη σε έκταση και διάρκεια οικονομική κρίση. Άλλωστε, επί ευρώ είδαμε και την εθνική μας κυριαρχία να τελειώνει και μετανάστες να γινόμαστε και τον πλούτο της χώρας μας να μπαίνει σε υποθήκη για τα επόμενα 99 χρόνια. #0001

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής