ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Ο Γκαίμπελς του 21ου Αιώνα

Ο Γκαίμπελς του 21ου Αιώνα

Ο Κόσμος του Αύριο»

Δημοσίευση: 24 Ιουλ. 2017  | Τελευταία ενημέρωση: 24 Ιουλ. 2017

Ο Υπουργός Προπαγάνδας του Ράιχ ήλεγχε όλες τις πηγές πληροφόρησης του κοινού: Ραδιόφωνο, Εφημερίδες, Αφίσες, Σχολεία, Χώρους Εργασίας. Τα πάντα συντονίζονταν για να περάσει το μήνυμα που ήθελε στον λαό.

Υπήρχε όμως και ένα κανάλι ενημέρωσης που δεν μπορούσε να ελέγξει. Τις φήμες, δηλαδή τις πληροφορίες που μεταφέρονταν στόμα με στόμα. Αφού λοιπόν αυτές ήταν αδύνατον να ελεγχθούν, ο Δρ. Γκαίμπελς τις αντιμετώπισε διαφορετικά.

Άρχισε να διαδίδει ο ίδιος πλαστές φήμες. Για παράδειγμα, κυκλοφορούσε τη φήμη πως ο Αρχηγός των SS Χίμλερ είχε πέσει σε δυσμένεια. Ξεκινούσε μάλιστα τις φήμες από συγκεκριμένα σημεία και κατέγραφε τον ρυθμό διάδοσής τους. Για να φουντώσει τις διαδόσεις, φρόντιζε στην περίπτωση του Χίμλερ για παράδειγμα να είναι απών από μερικές σημαντικές εκδηλώσεις και να μην αναφέρονται σε αυτόν οι ειδήσεις.

Αφού λοιπόν οι φήμες είχαν φουντώσει για τα καλά, τότε φρόντιζε να εμφανίσει τον Χίμλερ σε περίοπτη θέση δίπλα στον Χίτλερ που τον τιμούσε δημοσίως ώστε να διαψευστούν οι φήμες.

Ο λόγος που προέβαινε σε αυτές τις ενέργειες ήταν διότι δεν μπορούσε να ελέγξει τις φήμες οπότε ήθελε να τις καταστήσει αναξιόπιστες. Έτσι ο λαός δεν θα είχε άλλη επιλογή για την ενημέρωσή του από τα ΜΜΕ που φυσικά ήλεγχε ήδη ο ναζιστικός μηχανισμός.

Αν αυτά σας φαίνονται παλιές ιστορίες τότε θα βρείτε ενδιαφέρουσες τις πρακτικές του στενού συνεργάτη του Προέδρου Πούτιν, Vladislav Surkov. Σύμφωνα με κάποιες πηγές ο κ. Surkov χρηματοδοτεί και υποστηρίζει διάφορες οργανώσεις από ακροδεξιές έως ακροαριστερές συμπεριλαμβανομένων και πολλών αντιπάλων του Πούτιν.

Στη συνέχεια, φροντίζει με διάφορους τρόπους να γίνει γνωστό πως οι οργανώσεις αυτές έχουν την υποστήριξή του οπότε το όποιο μήνυμά τους ακυρώνεται ως κατευθυνόμενο. Έτσι, σιγά σιγά ο λαός συνηθίζει να μην πιστεύει τίποτε και στρέφεται στα μεγάλα ΜΜΕ. Σας θυμίζει τίποτε αυτό;

Ταυτόχρονα τα ΜΜΕ για να κρατήσουν το κοινό τους γίνονται όλο και πιο δημιουργικά με την πραγματικότητα. Για παράδειγμα, τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν την είδηση πως οι Ουκρανοί είχαν σταυρώσει ένα παιδί Ρώσων της Ουκρανίας.

Αυτό δεν ήταν αλήθεια. Όταν όμως ρωτήθηκε αν εγκρίνει τη δημοσίευση τέτοιων (ψευδών) ειδήσεων ο Αναπληρωτής Υπουργός Επικοινωνιών Alexei Volin απάντησε απλώς πως στο κοινό αρέσει ο νέος τρόπος λειτουργίας των ΜΜΕ και γι’ αυτό αυξάνεται η τηλεθέασή τους!

Αποχαιρέτα την τήν πραγματικότητα που χάνεις…

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Λέξεις κλειδιά

προπαγάνδα

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής