ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απόψεις των bloggers που φιλοξενούνται στο in.gr δεν απηχούν κατ' ανάγκη την άποψη του in.gr. Η επιλογή των φωτογραφιών και των βίντεο γίνεται με αποκλειστική ευθύνη των bloggers. Εάν κάποιος θεωρεί ότι θίγεται από ανάρτηση κάποιου blog ή έχει οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορεί να επικοινωνήσει με το in.gr.
 
Τι θα κάνατε αν βρίσκατε ένα bug ασφαλείας σε κάποια δημόσια υπηρεσία Online;

Τι θα κάνατε αν βρίσκατε ένα bug ασφαλείας σε κάποια δημόσια υπηρεσία Online;

Ο Κόσμος του Αύριο»

Δημοσίευση: 25 Ιουλ. 2017  | Τελευταία ενημέρωση: 25 Ιουλ. 2017

Στις σοβαρές χώρες θα ενημερώνατε τους υπεύθυνους και αυτοί θα φρόντιζαν αμέσως να το διορθώσουν. Ίσως μάλιστα να σας έδιναν και αμοιβή ώστε να ενθαρρύνουν και άλλους να πράξουν το ίδιο στο μέλλον.

Στην Ουγγαρία όμως ένας 18χρονος βρήκε πως το ηλεκτρονικό σύστημα εισιτηρίων για τα μέσα μεταφοράς της Βουδαπέστης είχε ένα σοβαρό πρόβλημα. Ο πελάτης μπορούσε να αλλάξει την τιμή του εισιτηρίου και το σύστημα δεχόταν ό,τι τιμή όριζε ο χρήστης (φυσικά πολύ χαμηλότερη από την πραγματική).

Το κενό είναι τόσο τεράστιο που δεν χρειάζεται καν να γνωρίζεις προγραμματισμό για να το αξιοποιήσεις όπως δεν γνωρίζει ούτε ο άτυχος νεαρός της ιστορίας μας.

Τον χαρακτηρίζω άτυχο διότι ενημέρωσε αμέσως τους υπεύθυνους οι οποίοι ακύρωσαν την κάρτα e-ticket που χρησιμοποιούσε και έστειλαν την αστυνομία να τον συλλάβει! (Τον άφησαν ελεύθερο μετά από μερικές ώρες.).

Φανταστείτε τώρα αν κάποιος έβρισκε ένα bug σε ελληνικό σύστημα και ενημέρωνε τους αρμόδιους. Πιστεύετε πως στη χώρα της ευθυνοφοβίας και του ωχαδερφισμού θα τον ευχαριστούσαν που τους ξεβόλεψε; Στον εισαγγελέα για hacking θα τον έστελναν κι αυτοί αμέσως.

Κανείς λοιπόν δεν πιστεύω πως ενημερώνει για τα bugs που βρίσκει και είμαστε όλοι απροστάτευτοι. Τουλάχιστον έτσι δεν τραβιέται κάποιος αθώος από τη βλακεία, ανικανότητα και τεμπελιά των υπευθύνων.

Γιώργος Επιτήδειος του Στεφάνου
Οικονομολόγος-προγραμματιστής

Αν βρίσκετε καταθλιπτικά όσα γράφω μερικές φορές σας δεν σας αδικώ Για αντίδοτο σας προτείνω να δείτε μερικές γελοιογραφίες για να χαλαρώσετε.

Λέξεις κλειδιά

hacking, ασφάλεια δεδομένων

 
 

Τα σχόλιά σας

Πείτε την άποψή σας έως 700 χαρακτήρες με κενά (spaces)

Τα πεδία που είναι σημειωμένα με * είναι υποχρεωτικά

 

Τα μηνύματα που δημοσιεύονται στο χώρο αυτό εκφράζουν τις απόψεις των αποστολέων τους. Το in.gr δεν υιοθετεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο τις απόψεις αυτές. Ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράζει την γνώμη του, όποια και να είναι αυτή. Δεν δημοσιεύονται συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια και όσα είναι γραμμένα με κεφαλαία γράμματα. Τέτοια μηνύματα θα διαγράφονται όποτε εντοπίζονται. Αν έχετε οποιαδήποτε παρατήρηση, μπορείτε να την καταγράψετε στην δικτυακή σελίδα: support.in.gr

Tελευταία σχόλια

 • Ενας "ξένος" ΕΛΛΛΗΝΑΣ

   

  Οταν πριν από καιρό διάβασα τυχαία το πρώτο σας κείμενο (δεν ξέρω εάν είχαν προ

  Αντώνης Κίσαμος
 • Ελληνόφωνε Άγγλε..

   

  .. καλώς να μας έρθεις και να εισπράξεις απο την Ελλάδα και τους Έλληνες τα κέρ

  Ο Αγγλόφωνος Έλληνας
 • ΦΕΎΓΕΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ

   

  Φεύγει ο χρόνος Φεύγει ο χρόνος σαν νεράκι, φεύγει και γίνεται το χτες. Ο ήλιος

  Γιώργος Ι. Μποτής